Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2007

Ακριβές οι προσφορές

Μπορεί όλη μέρα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μας τρελαίνουν μέσω διαφημιστικών για το πόσο φθηνές και συμφέρουσες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν, βλέποντας όμως τα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα είναι οφθαλμοφανή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας (κλικ για μεγέθυνση)

Η εικόνα περιέχει τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας αναφορικά με το μέσο κόστος των κινητών τηλεπικοινωνιών, ανά μήνα. Στις πρώτες θέσεις του πίνακα φιγουράρουν και η ελληνική vodafone και η πρώην κρατική cosmote στην 6η και 11η θέση με κόστος γύρω στα 21 Ευρώ μηνιαίως. Φυσικά δεν ισχύει η ίδια κατάταξη και στα εισοδήματα των συνδρομητών. Ομολογουμένως βέβαια οι Έλληνες είναι και σε πολύ ψηλές θέσεις στον χρόνο χρήσης των κινητών τους, εβρισκόμενοι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσος όρο, πράγμα που ανεβάζει και το κόστος

Σε χαμηλότερες θέσεις του πίνακα, γύρω στα 9 Ευρώ τον μήνα βρίσκεται η κυπριακή CYTA με επίσης ιδιαίτερα ομιλητικούς συνδρομητές.

Τις Τρίτες τηλεόραση

"Εγώ είμαι η Κύπρος"
Με το πορτρετο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, του τελευταίου Εθνάρχη του ελληνισμού, όπως χαρακτηρίζεται, ασχολείται την ερχόμενη Τρίτη (30/10) η εκπομπή "Νέοι Φάκελλοι" του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ. Μια εκπομπή που νομίζω, ιστορικά, αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς. Στην εκπομπή μιλά και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.
Μετάδοση: ΣΚΑΪ - Τρίτη 30/10, 23:00
Περισσότερα

Oogruk σημαίνει πετρέλαιο
και αμέσως μετά, στις 23:50, στο MEGA, κάνει πρεμιέρα και η "Εμπόλεμη Ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη με το ντοκυμαντέρ για το πετρέλαιο στην Αλάσκα. Χωρίς περισσότερες συστάσεις
Μετάδοση: MEGA - Τρίτη 30/10 23:50
Περισσότερα

Έρχεται η easyjet στην Πάφο;

Τυπικά μάλλον ναι!
Η easyjet ανακοίνωσε την αγορά της αεροπορικής εταιρίας GB Airways, η οποία πετά από Πάφο για Λονδίνο (LGW) και Μάντσεστερ. Η ανακοίνωση της easyjet αναφέρει ότι οι πτήσεις της GB θα εκτελούνται από αυτήν ως την 29 Μαρτίου. Από κεί και πέρα όσες μείνουν θα εκτελούνται από την easy.

Σύμφωνα τώρα με δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο η easyjet σε ερώτηση κατά πόσο θα κοπεί η πτήση προς Πάφο για το Λονδίνο απάντησε αρνητικά, ενώ ενδέχεται να μείνει και η πτήση του Μάντσεστερ. Άρα από 30 Μαρτίου η easy θα προσγειώνεται και Πάφο...

Επιτέλους (ίσως) δούμε φθηνά αεροπορικά εισητήρια! Ίδωμεν

Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Ο κλασσικός ο... Έλληνας

Δεν έχουν κλείσει ακόμα ένα μήνα τα μέτρα που έλαβε, ή καλύτερα που θα έπρπε να λάμβανε, ο Δήμος Πατρέων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού εμφράγματος στην πόλη και ήδη αρκετοί από τους δρόμους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα τείνουν να επιστρέψουν πλήρως στην παλιά κάκιστη κατάστασή τους.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα του δήμου αφορούσε ουσιαστικά στον περιορισμό της στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας με την παράλληλη λειτουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και λεωφορειακών γραμμών προς το κέντρο, έτσι ώστε όσοι έχουν πολύωρη δουλειά στο κέντρο να μην μπαίνουν καθόλου με το όχημά τους επιβαρύνοντας την πόλη με σταθμευμένα και διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. Κλειδί στο όλο πρόγραμμα είχε θεωρηθεί η αυστηρή, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος δεσμεύθηκε, αστυνόμευση κυρίως για το διπλοπαρκάρισμα. Το διπλοπαρκάρισμα είναι μια φολκλόρ συνήθεια, βασισμένη στο σκεπτικό "κάνω εγώ την δουλειά μου και οι άλλοι ας κουρεύονται". Κατά αυτό το δόγμα σε οποιοδήποτε σημείο και αν θέλει ο οδηγός απλά σταθμεύει, κλείνοντας δρόμους, πεζοδρόμια κοκ.

Στην αρχή, και μιλώ για τις πρώτες 2-3 μέρες του εγχειρήματος, όλα φαίνονταν να πήγαιναν καλά. Η αστυνόμευση, γιατί αυτό ήταν που έκανε την διαφορά, λειτούργησε με πάσα αυστηρότητα καταγγέλλοντας συνεχώς. Το σύστημα δοκιμαζόταν ήδη με επιτυχία. Αμέσως μετά που τα μέτρα χαλάρωσαν και πια αντί καταγγελιών άρχισαν περισσότερο οι παραινέσεις από τους ελεγκτές προς τους παρανομούντες το σύστημα άρχισε να επανέρχεται στην αρχική του ανισόρροπη ισορροπία.

Ένα μήνα μετά η ελεγχόμενη στάθμευση είναι λες και δεν έχει περάσει από δω. Σε ορισμένους δρόμους του κέντρου όσο υπάρχει ο "βοσκός" τα πρόβατα υπακούουν. Γιατί δυστυχώς εκεί είναι το επίπεδο κοινωνικής ευθύνης (και νοημοσύνης;) των περισσοτέρων πολιτών.

Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2007

Σταύρωσον αυτον

Διαβάζω στον τύπο ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει από το Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η μεγάλη δυστυχία των εν Χριστώ αδελφών, ομόσχημών του είναι ότι επιστρέφει ζωντανός. Βεβαίως και το φέρετρο που του ετοίμασαν οι αδελφοί του -προεξάρχοντος του Πατέρα Πλερέζα- για την υποδοχή δεν νομίζω να το πάρουν στο αεροδρόμιο, τα μούτρα τους θα έχουν κουράγιο να τα κουβαλήσουν τα κοράκια;

Αν και τί ρωτώ, υπάρχει χειρότερη κάστα από δαύτους;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2007

MAD καταστάσεις

To video που ακολουθεί μου το έστειλε κάποιος γνωστός στο MSN και έχει γέλιο... Σε εκπομπή του MAD παίζουν ένα video τηλεθεατή με σχόλιο σε ένα νέο τραγούδι της Βανδή το οποίο θυμίζει Clocks των Coldplay. Μετά την δεύτερη μετάδοση των τραγουδιών, ο παρουσιαστής προσπαθεί (μάλλον μάταια, κρίνοντας από το αποτέλεσμα) να δικαιολογήσει το περιστατικό.


Επίσης από ότι μου είπαν η εκπομπή κόπηκε και ο παρουσιαστής πήρε πόδι από το MAD τις επόμενες μια δυο μέρες, παρότι ο ίδιος 15 φορές ψέλλιζε σε άπταιστα ελληνικά ότι δεν συμφωνεί με το video!

Καλή ακρόαση.


Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2007

1η Ψηφοφορία: Φοιτητικές Κοινητοποιήσεις

Δυνατότητα διεξαγωγής ψηφοφοριών στα blogs προσφέρει πλέον ο blogger και είπα να το δοκιμάσω. Από σήμερα λοιπόν και σε τακτά διαστήματα θα τρέχουν ΜΗ επιστημονικές ψηφορίες ανάμεσα στους επισκέπτες του blog, και συγκεκριμένα ανάμεσα σε όσους επισκέπτες επιλέξουν να συμμετέχουν.

Στην μπάρα δεξιά, πάνω από τα πρόσφατα σχόλια θα μπορείτε να βλέπετε την πορεία της ψηφοφορίας και να ψηφίζετε. Τα posts που θα αφορούν ψηφοφορίες θα έχουν την ειδική ετικέτα (label) "Poll"

Πρώτο θέμα οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και ειδικότερα ο σκοπός τους. Θα τρέχει για δέκα μέρες. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν εδώ μετά το 10ήμερο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Γιατί οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις;
  • Γενική αντίσταση
0 (0%)
  • Διαφωνία με την εκπαιδευτική πολιτική
2 (15%)
  • Επιπρόσθετες διακοπές
11 (84%)

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Οι ευκαιρίες να δράσουμε τελειώνουν

Άκουγα την περασμένη εβδομάδα στις ειδήσεις ένα θέμα που πραγματικά μου προκάλεσε έκπληξη. Οι πάγοι, στην Γροιλανδία τον τελευταίο χρόνο έχασαν το 20% του όγκου τους. Οι Γροιλανδοί πάτησαν σε γη απάτητη εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Το ρεπορτάζ συνοδευόταν και από δορυφορικές λήψεις του τελευταίου διαστήματος οι οποίες αποτύπωναν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο τα γεγονότα.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει τόση πολλή πρόοδο τεχνολογικά ώστε απλά να είμαστε σε θέση να γινόμαστε οι καλύτεροι παρατηρητές και αναλυτές της καταστροφής που προκαλούμε.

Η τραγικότητά μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβάλουμε στις κοινωνίες μας κάτι που θα περιορίζει αν όχι θα αποτρέπει τα όσα λεπτομερώς παρακολουθούμε. Δεν στάθηκαν ικανοί οι τόσοι "ανεπτυγμένοι" και "πολιτισμένοι" ουτε καν τα αυτονόητα να κάνουν. Η ανάπτυξη και ο ψευδεπίγραφος πολιτισμός μας δεν μας επιτρέπει να βγούμε ακόμα από το τρυπάκι "σιγά, εγώ θα σώσω τον κόσμο;"

Σήμερα αρκετές χιλιάδες bloggers από όλο τον κόσμο συντονίζονται σε μια (ακόμα) προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Και η ευαισθητοποίηση δεν χρειάζεται να συνδιαστεί με ακτιβιστές και καταδρομικές επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνει σε πρώτο βήμα μια οικολογική επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Αν ξεκινήσουμε από αυτό θα έχει μετά νόημα να απαιτήσουμε από τους υπόλοιπους. Αν όμως γράφω στο pc μου ένα πόστ για το περιβάλλον έχοντας μέσα στο σπίτι φωταψίες μάλλον κάπου το μήνυμα εξαχνώθηκε.

Καλή σας μέρα και εύχομαι σε ένα χρόνο από τώρα, να μπορούμε να είμαστε όλοι πιό αισιόδοξοι

Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2007

"Η μετακόμιση των αιώνων"

Για πρώτη φορά από την δημιουργία τους τα γλυπτά του Παρθενώνα, αποχωρίζονται τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, καθώς μεταφέρονται αυτές τις μέρες στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτή είναι η είδηση της σημερινής μέρας στην Ελλάδα. Και δικαίως. Βεβαίως δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα αριστουργήματα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη.

Η πρώτη φορά ήταν όταν ο λόρδος Έλγιν και η πολιτισμένη φάρα του αποφάσισαν έκλεψαν και μεταπώλησαν τα ελληνικά μνημεία στο βρετανικό Μουσείο. Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη και η Αθήνα αποχωρίστηκαν ένα κομμάτι της ιστορίας και του μεγαλείου τους.

Στο νέο μουσείο από ότι άκουσα στις θέσεις των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο θα υπάρχουν αντίγραφα, τα οποία μάλιστα θα έχουν ένα χαρακτηριστικό σκουρόχρωμο υλικό. Φαντάζομαι ότι έχει ληφθεί και κάποια πρόνοια ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται για το γιατί και πού είναι τα γλυπτά. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει σαφής ένδειξη στους αντίστοιχους χώρους ότι τα γλυπτά εκτίθενται κακομεταχειρισμένα και κλεμμένα στο Λονδίνο. Σε μια αίθουσα την οποία το Βρετανικό Μουσείο πριν κάποια χρόνια διέθετε για πραγματοποίηση πλούσιων δεξιώσεων. Αυτό νομίζω πρέπει να μένει σε κάθε επισκέπτη του νέου μουσείου.

Φωτο: ΕΡΤ

Ετελείωσεν;

Φαντάζει απίστευτο, μάλλον είναι γεγονός, μετά από ένα τρίμηνο, τελειώσαμε με την εξεταστική για την ώρα. Κάτι ψηλά μένουν Δευτέρα Τρίτη για ορισμένους και ακολουθεί περίοδος "ηρεμίας". Ένα ακόμα εξάμηνο ξεκινά, ένα εξάμηνο με κακούς οιωνούς αφού ακόμα δεν το είδαμε και ήδη αρχίσαμε τα ραντεβού της Πέμπτης. Τις συγκεντρώσεις με τις χιλιάδες να αυξάνονται κάθε Πέμπτη απέναντι στην κάθε απόπειρα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν λέω ότι όλα όσα προτείνονται είναι αγνά και άγια, ούτε ότι όλων οι προθέσεις είναι αγνές. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι την ολοκληρωτική παράλυση του εκπαιδευτικού συστήματος που φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί υπάρχει κανονικό χάσμα.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στης Ελλάδας στις 16 Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε από πολλά κοινοβουλευτικά κόμματα ώς επιδοκιμασία των δράσεών τους στις εκπαιδευτικές αναταράξεις ενώ μάλλον το αποτέλεσμα ήταν αποδοκιμασία της δράσης των μεγάλων κομμάτων γενικά.

Με αυτό το πάτημα ήδη ακούγεται ότι ο χειμώνας που έπεται θα είναι καυτός. Μακάρι όλα να μείνουν ως παράφωνα ακούσματα και να μην έχουμε και πάλι θλιβερές αναμνήσεις.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2007

$9200 το κομμάτι

A court in the US has ordered a woman to pay $222,000 (£109,000) in damages for illegally file-sharing music. The jury ordered Jammie Thomas, 32, from Minnesota, to pay for offering to share 24 specific songs online - a cost of $9,250 per song. Record companies said she had illegally shared a total of 1,702 songs
BBC News
Η σημασία βεβαίως της καταδίκης της Τόμας, προφανής. Είναι η πρώτη καταδίκη "απλού" πολίτη για κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα γινόταν έλεγχος σε καταστήματα, πωλητές και εμπόρους για το πώς διατίθεται προστατευόμενο από νόμους για πνευματικά δικαιώματα υλικό.

Συμφωνα με το BBC πέραν των 26000 αγωγών έχουν κατατεθεί αλλά αρκετές εξ' αυτών αποσύρθηκαν καθώς έγινε διακανονισμός εκτός δικαστηρίων με τους εναγόμενους peers να πληρώνουν πρόστιμα της τάξης των λίγων χιλιάδων δολλαρίων.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Και η Πάτρα θέλει να βάλει τάξη

Με το μεγάλο θέμα της παράνομης στάθμευσης και του κυκλοφοριακού φαίνεται ότι αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί ο δήμος της Πάτρας. Μάλιστα όπως ακούγεται η γραμμή του δημάρχου είναι αυστηρή. Καιρός ήταν να μπεί μια τάξη στην πόλη η οποία πραγματικά δεν φαίνεται με τίποτα να κάνει βήματα προς τα εμπρός, κυρίως λόγω νοοτροπίας. Για τον καθένα που έρχεται εδώ στις σοκαριστικές αναμνήσεις του περιλαμβάνονται το χάος, η αταξία και τα σκουπίδια, ενώ η πόλη έχει όλες τις δυνατότητες να αφήσει στον επισκέπτη της πολύ καλύτερες και πολύ ομορφότερες εντυπώσεις.

Από την Δευτέρα με μεγάλο ζήλο η δημοτική αστυνομία επέβαλε ουσιαστικά την ορθή στάθμευση στο κέντρο με σωρούς από καταγγελείες και αφερέσεις πινακίδων. Η διαφορά ήταν ορατή. Βεβαίως πολύ μακριά είμαστε από του να πούμε ότι η πόλη είναι σε τάξη αλλά ομολογουμένως η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά. Σήμερα μάλλον φάνηκε η κούραση από τις δυο πρώτες μέρες. Αστυνομικοί δεν γυρίζουν στους δρόμους τόσο πυκνά και βέβαια ο αθάνατος ωχαδερφισμός του κόσμου άρχισε και πάλι να ανθεί...

Για να δούμε αν η επιχείρηση "τάξη" θα εφαρμοστεί για τα καλά ή αν αποτελεί ήδη μια ευχάριστη παρένθεση.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2007

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα....

...στο Άμστερνταμ; Σύμφωνα με το BBC ο δήμαρχος του Άμστερνταμ είναι αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος στις σχέσεις που αναπτύσσει το οργανωμένο έγκλημα στην πόλη με της κόκκινες συνοικίες. Την περιοχή με τις "βιτρίνες του σεξ". Θύμα λοιπόν του εγκλήματος η red light district όπως φαίνεται, σε μιά περίοδο κατά την οποία ήδη δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα και οι καφετέριες οι οποίες διέθεταν νόμιμα ναρκωτικά, αφού με αυστηρότερους κανονισμούς που τέθηκαν αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ αναφέρει το Βρετανικό δίκτυο δέν φαίνεται να πολυσυμφωνούν με το προτεινόμενο μέτρο αφού θα πάρει κάτι από την ψυχή της πόλης.

Και δεν είναι μόνο ότι χάνουν ένα κομμάτι της ψυχής της πόλης, είναι και το τί κομμάτι της ψυχής θα χάσουν....

Related Posts with Thumbnails