Κυριακή, Ιουλίου 06, 2008

Αριθμητική κλίμακας

Η προετοιμασία της Κίνας για την Ολυμπιάδα έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να αντιληφθούμε τί σημαίνει "κλιμάκωση" μεγεθών. Σε μια τεράστια χώρα, πληθυσμιακά και σε έκταση, όλοι οι αριθμοί που αναφέρονται είναι τεράστιοι, για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει. Πριν λίγο καιρό έβλεπα εικόνες από την ανάπλαση και τον καθαρισμό της πλατείας Τιανανμέν στο Πεκίνο. Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Μερικές χιλιάδες εργάτες, μια ολόκληρη στρατιά εργατών, εφοριασμένοι με εργαλεία, να ξύνουν την πλατεία.

Σήμερα η Καθημερινή είχε στην πρώτη της σελίδα την πιο κάτω φωτογραφία, και πάλι από την Κίνα, συνοδευόμενη από το πιο κείμενο που ακολουθεί.Οι κόκκινες σημαίες και τα συνεργεία των ομοιόμορφα ντυμένων νεαρών παραπέμπουν σε καμπάνια από το «Μεγάλο Aλμα προς τα Εμπρός» του Μάο Τσετούνγκ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εντελώς πρόσφατη επιχείρηση του κινεζικού στρατού με στόχο την απαλλαγή ακτής του Τσινγκντάο, που πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ιστιοπλοΐας, από τεράστιο στρώμα πράσινης άλγης. Μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη των Αγώνων, τα φύκια, με την οργιαστική τους ανάπτυξη, αποτελούν πραγματικό εφιάλτη για τους διοργανωτές.

Αναλογικά να αναφέρω ότι στην Αθήνα το 2004 έγιναν γύρω στις 160000 συνεντεύξεις εθελοντών για τους αγώνες και νομίζω ότι στους αγώνες χρησιμοποιήθηκαν 60000 πανευτυχείς εθελοντές. Στο Σίδνεϋ υπήρχαν λιγότεροι εθελοντές ενώ αρκετές χιλιάδες εξ'αυτών είχαν εγκαταλείψει τα πόστα τους πριν ολοκληρωθούν οι αγώνες. Στο Πεκίνο, οι εθελοντές θα ανέλθουν στις 100000. Αριθμός ρεκόρ, αλλά σε ποσοστό επί του πληθυσμού της χώρας, στην Αθήνα ήταν δεκαπλάσιος ο αριθμός. Ο πληθυσμιακά ανάλογος, με την Αθήνα, αριθμός εθελοντών στο Πεκίνο θα ήταν περί τα 8 εκατομμύρια άνθρωποι!

3 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Πραγματικά απίστευτα μεγάλη η Κίνα. Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, αν ξυπνήσουν... αλίμονό μας.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Οι αριθμοί ήταν απλά για μέτρο σύγκρισης. Από ότι θυμάμαι γύρω στις 450000 ήταν οι αιτήσεις για εθελοντές στο Πεκίνο..

Ιωάννα είπε...

χαχαχα

Related Posts with Thumbnails