Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

14/8

14 Αυγούστου 2005. Καλοκαίρι στην Κύπρο και ώντας στη θάλασσα μαθαίνω από άλλους λουόμενους ότι έπεσε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Τρέχοντας στην παραλία διαπιστώνω ότι η είδηση είχε κυκλοφορήσει ήδη και παντού υπήρχε μια παγωμάρα. Κόσμος προσπαθούσε να επικοινωνήσει με γνωστούς του που πετούσαν εκείνες τις ώρες. Όλοι ψέλιζαν τις λέξεις "έπεσε", "αεροπλάνο", "Αθήνα".

Σιγά σιγά συντονίζονταν οι τηλεοράσεις των εστιατορίων στο έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ. Ο τίτλος από κάτω "Κατέπεσε αεροσκάφος των Κυπριακών αερογραμμών" δεν μπορούσε να ήταν πιο σαφής.Ένας πολύ καλός φίλος μου ήταν μέσα στην πτήση των κυπριακών για Αθήνα. Το δίκτυο της ΑΤΗΚ στο governor's beach ήταν αρκετά φορτωμένο και δεν μπορούσες εύκολα να πιάσεις γραμμή. Δεν μπορούσσα να τον εντοπίσω στο τηλέφωνο του για μια ώρα από τότε που έμαθα για το συμβάν και ανησυχούσα για το χειρότερο. Ήταν πραγματικά αρκετά δύσκολη στιγμή.

Με την ώρα, τα πρώτα πλάνα από το σημείο της συντριβής ήταν στον αέρα. Τα νέα για τον φίλο μου ήταν θετικά. Το πλάνο, εκείνο το τραγικό πλάνο, με την ουρά του αεροσκάφους της "ΗΛΙΟΣ" να στέκει στον λόφο με διαβεβαίωνε ότι η πτήση των κυπριακών για Αθήνα ήταν σώα και η αγωνία μου τελείωνε. Τραγικά όμως το πλάνο του μοιραίου "ΗΛΙΟΥ" έκαιγε από εκείνη τη στιγμή τις ψυχές των οικογενειών 121 ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Οι επόμενες ώρε, οι επόμενες μέρες ήταν εξαιρετικά παράξενες. Σε όλο το νησί είχε πέσει πένθος. Με ένα αεροπορικό δυστύχημα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει το πόσο μικρή ήταν η Κύπρος.

Τέσσερα χρόνια από τότε μάθαμε το γιατί έπεσε το αεροπλάνο, είδαμε τα πορίσματα και περιμένουμε να μάθουμε τελικά αν θα δικαστεί κάποιος και αν θα κατηγορηθεί κάποιος για την τραγωδία. Στην πρόσφατη ειδησειογραφία είχαμε το θέμα του δυστυχήματος και της δίκης να γίνεται μπαλάκι μεταξύ κυπριακής και ελληνικής δικαιοσύνης, για το πού θα γίνει τελικά η δικαστική διερεύνηση. Δεν ξέρω κατά πόσο τελικά θα αρχίσει κάτι τέτοιο σύντομα και κατά πόσο αυτό θα είναι αρκετό, αρκετό για τους ζώντες. Δεν ξέρω τελικά αν υπάρχεικαι οτιδήποτε το οποίο θα είναι αρκετό για τους επιβάτες της πτήσης.

1 σχόλιο:

Chrys είπε...

αιωνία τους η μνήμη...

Related Posts with Thumbnails