Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2010

Η Μενεγάκη χώρισε στην επέτειο των Ιμίων...

ή τα γεγονότα στα Ήμια συνέβησαν 14 χρόνια πριν χωρίσει η Μενεγάκη.
Δεν ξέρω ποιό από τα δυο θα προβληθεί περισσότερο σήμερα, δηλαδή ξέρω απλά εθελοτυφλώ, αλλά σαν σήμερα (βασικά χαράματα της 31ης Ιανουαρίου) το 1996 ήταν, όταν η Τουρκία άνοιξε στο Αιγαίο το κεφάλαιο γκρίζες ζώνες. Τελικά αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης των Ιμίων.

Τα γεγονότα θελουν την Ελληνική πλευρά να μπαίνει (υποχρεωτικά;) σε μια όξυνση, η οποία μάλλον είχε προσχεδιαστεί από την Άγκυρα, αρκετά επιθετικά και στη συνέχεια να κάνει διστακτικούς ή και αντιφατικούς χειρισμούς και τελικά (στην πράξη) να υποχωρεί. Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο των Ιγνατίου και Έλλις η Ελλάδα μάλλον έχει νομικά δίκαιο αλλά ίσως αυτό δε θα το μάθουμε με βεβαιότητα. Από τα όσα ακούστηκαν το μόνο ίσως αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι τις κρίσιμες στιγμές φυσιολογική ροή πληροφοριών μεταξύ ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κυβέρνησης δεν υπήρχε, ενώ είναι και κάπως αμφίβολο το ενδεχόμενο να υπήρχε και ενδοκυβερνητική φυσιολογική επικοινωνία. Μετά την κρίση πάντως, και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ΜΜΕ κατά καιρούς φαίνεται ότι κανείς πια δεν ανεβαίνει στα νησιά, ενώ ψαράδες κάνουν παράπονα συχνά για παρενόχλησή τους από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής όταν ψαρεύυον στην περιοχή.

Αναφορικά με τα ίδια τα νησιά γεγονός είναι επίσης και το ότι η τουρκική πλευρά είχε εκδόσει λίγες εβδομάδες πριν την κρίση τουριστικό χάρτη με τα Ίμια ως μέρος της Ελλαδικής επικράτειας, κάτι που φαινόταν και σε στρατιωτικούς χάρτες της Τουρκίας πριν το ΄96. Στην αγγλική έκδοση πάντως της wikipedia, στο άρθρο για τα Ίμια δεν αναφέρεται σε κάποιο σημείο ότι είναι ελληνικά νησιά, αλλά disputed islands.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

Ψάξτε αλλού

Επειδή στην Κύπρο κάθε δήλωση, ή φήμη πάντα προσλαμβάνει διαστάσεις και όλοι σπεύδουν συνήθως, αντί να απαξιώσουν αυτόν που τη διαδίδει, να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, το ιστολόγιο ανακοινώνει επίσημα ότι δεν σχετίζεται με "κέντρα υποσκαφής" του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2010

Δημοσιογραφία

Στον σύνδεσμο είναι η περιγραφή των ΝΥΤ για τη διάσωση ενός ανθρώπου από τα συντρίμια στην Αϊτή 11 μέρες μετά το καταστροφικό κτύπημα του σεισμού.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος που αναφέρεται στο άρθρο είναι ο Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος μετέβη και πάλι στην Αϊτή για ένα ακόμα ρεπορτάζ της "Εμπόλεμης Ζώνης". Η Εμπόλεμη Ζώνη είχε ξαναεπισκεφθεί το Πόρτ-ο-Πρένς. Κατά την πρώτη του επίσκεψη εκεί κατέγραφε τις διαδηλώσει και τις αναταραχές που σημειώθηκαν, συνεπεία της ανόδου των τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα. Στο ντοκυμαντέρ για τον "Ξάδελφο Ζάκα (βίντεο)" σκιαγραφεί με τον δικό του τρόπο εντυπωσιακά την καθημερινότητα των κατοίκων του Πορτ-ο-Πρένς και την ελπίδα τους για καλύτερο αύριο. Την καθημερινότητα στις παραγκουπόλεις και τη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων για επιβίωση. Είναι μια εικόνα που μάλλον σε κάποιο επόμενο ντοκυματέρ του για τον σεισμό θα ξαναδούμε, ίσως διαφοροποιημένη προς το χειρότερο.

Κι όμως... βουλιάζει

Ειλικρινά, σε ποιά χώρα θα μπορούσε το κράτος να αποδέχεται, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, την παράλυση της οικονομίας για μέρες ολόκληρες επειδή κάποιος διαμαρτύρεται; Επίσης δενκαταλαβαίνω γιατί όποιος διαμαρτύρεται φροντίζει να κάνει όλη τη χώρα να υποφέρει επειδή και μόνο αυτός διαμαρτύρεται.

Μόνο, πιθανότατα, στην Ελλάδα. Είναι θλιβερό αυτό το πράγμα, αλλά αν η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να ψελίσει με κάποια τόλμη ένα "διαμαρτυρηθείτε αλλά οι δρόμοι / τα λιμάνια / τα αεροδρόμια θα μείνουν ανοικτά", με ποιό τρόπο προσπαθεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι όντως σκέφτεται να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα που της επιβάλλουν οι συνθήκες για την αλλαγή της οικονομικής της κατάστσασης. Όταν δεν τολμά να μιλήσει στους αγρότες, ή τους λιμενεργάτες, ή τους ταξιτζήδες και τους ιδιοκτήτες φορτηγών που όποτε το θυμηθούν και το αποφασίζουν παραλύουν πόλεις ή και ολόκληρη τη χώρα, πώς θα επιβάλει αυτά τα πιο σκληρά σχεδιάσματα για νοικοκύρεμα που παρουσίαζε τόσες μέρες στην ΕΕ (σε ένα λαό ο οποίος, χάρη στις επιλογές του, τα τελευταία 20 χρόνια ακούει μονίμως για ανάγκη λιτότητας); Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων δεν είχαν περιλάβει στα μέτρα; Αλλαγή σε συνταξιοδοτικά κλπ; Πώς θα τα κάνουν άμα δεν έχουν την πυγμή να επιβάλουν κάποιους κανόνες σε μια ομάδα επαγγελματιών που απεργούν (κάθε χρόνο την ίδια περίοδο!);

Δηλαδή μέχρι και η αριστερή (sic) κυβέρνηση στην Κύπρο σε παρόμοιες περιπτώσεις είπε ότι δεν μπορεί το δικαίωμα μιας ομάδας πολιτών στη διαμαρτυρία να καταστρατηγήσει το δικαίωμα των υπολοίπων στην ελεύθερη διακίνηση και φρόντισε (ορθά) κάτι τέτοιο να μην πραγματοπιηθεί.

Όταν ήδη έχεις δει (;) ότι όπου νά ναι κτυπάς το βράχια και ακόμα δεν έχεις την θέληση να δείξεις καν ότι σκέφτεσαι να στρίψεις το τιμόνι, το αποτέλεσμα μπορεί και να είναι πιθανοτικά βέβαιο.

Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2010

Οίκαδε ο Χριστόφιας

Έβλεπα το μεσημέρι στο "Από μέρα σε μέρα" του ΡΙΚ το θέμα της επιστροφής Χριστόφια από την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο τίτλος που συνόδευε τις δηλώσεις του προέδρου ήταν "Οίκαδε ο Πρόεδρος Χριστόφιας". Και ήταν εκεί που ενώ με εξέπληξε ευχάριστα η χρήση της φράσης μου δημιουργήθηκε και η απορία, πόσοι άραγε μπορούσαμε να καταλάβουμε τον τίτλο που διαβάζαμε;

Μπράβο στο ΡΙΚ για τον ωραίο τίτλο, στον αρχισυντάκτη δηλαδή της εκπομπής (Εικάζω ότι ήταν δουλειά του Γιάννη Νικολάου που παρουσιάζε κιόλας την εκπομπή)

Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

Παρλαπίπες

Με αφορμή τη χθεσινή δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΔΙΑΣ, Άντη Χατζηκωστή είχαμε και πάλι σήμερα ενόπιών μας την παρέλαση σύσσωμου του συνόλου της πολιτειακής ηγεσίας από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Είχαμε και πάλι πλειοδοσία άδειου λόγου από τους συνήθεις υπόπτους. Από αυτούς που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, και διψώντας για δημοσιότητα θα διερωτηθούν με στόμφο και θράσος "πού πάμε;" για να συμπληρώσουν ότι "θα πρέπει να δράσουμε συντονισμένα" γιατί αυτή η κατάσταση είναι "αποτελεί τον τρίτο Αττίλλα".

Δεν ξέρω αν είναι δική μου υπερβολή, αλλά έχω εκνευριστεί. Δεν αντέχω άλλο να βλέπω στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα βουλευτές, υπουργούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να εκφράζουν αγανάκτηση για την κοινωνική κατάσταση. Δεν μπορώ να ακούω τους ίδιους να μιλούν για ευθύνες (τους) και να λένε πως αναγνωρίζουν την ανάγκη να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν αντέχω να ζω σε ένα τόπο όπου 56 άχρηστοι κάθονται πληρώνονται από τον λαό αδρά και τελικά το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν τη θλίψη και την απογοήτευση τους για το ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Αν μόνο αυτό είναι ικανοί να κάνουν μπορούν να πάνε σπίτι τους. Αφού τελικά, έτσι κι αλλιώς, είναι απολύτως άχρηστοι, αποτελώντας ένα περιπλανόμενο θίασο που μυρικάζει κενές φλυαρίες κάθε φορά που (και) η αδράνεια τους βυθίζει τον τόπο περισσότερο στον βούρκο. Αν είσαι για 3 θητείες βουλευτής/υπουργός και ακόμα απλά συμπεραίνεις ότι θα πρέπει κάποτε να γίνει κάτι, ή ότι έχει μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα, ή το κράτος σε μπανανία, η καλύτερη υπηρεσία που έχεις να προσφέρεις στον τόπο, και ακόμα και στην υστεροφημία σου, είναι η παραίτηση σου και η απόσυρσή σου στα αμπέλια σου, γιατί συνεχίζεις, όπως και τα προηγούμενα 15 χρόνια, να αποτελείς ζημιά για τον τόπο.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

Έκαμες τα σιόνι

Συγγνώμη αλλά νομίζω ότι μετά από όλη τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών στις οποίες μας ενέπλεξες κύριε πρόεδρε, το να καταλήξουμε στις εντατικές τριήμερες συναντήσεις με εσένα να δηλώνεις ότι "θα τα κάμεις σιόνι" δεν είναι και ότι ακριβώς ονειρευόμασταν.

Η πραγματικότητα είναι ότι είχα μια μεγαλύτερη προσδοκία και πίστωνα με περισσότερη διαπραγματευτική ικανότητα τον Δημήτρη τον Χριστόφια. Προφανώς, παρόμοια, και οι συν αυτώ κάτι τέτοιο είχαν υπ' όψη. Γι' αυτό μάλλον και έπαιρναν από τα μούτρα όποιονδήποτε υπέσκαπτε, ήτοι εξέφραζε ένα προβληματισμό ή κατέκρινε τους χειρισμούς του προέδρου.

Τώρα που ο πρόεδρος υποσκάπτει την προσπάθεια του για εξέυρεση λύσης στο κυπριακό παραδεχόμενος ενόπιων συνομιλητών και τηλεοράσεων ότι "θα τα κάμουν σιόνι" τί έχει άραγε να πουν οι κύριοι Άντροι; Εξακολουθούν να έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στο ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον "Γολγοθά που του έλαχε";

Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

Το μήνυμα των Χριστουγέννων

Φεύγοντας από την εορταστική περίοδο, νομίζω ότι χρωστώ μια δημοσίευση για τη διακόσμηση της πλατείας 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο για τα Χριστούγεννα. Τη διακόσμηση κρύβει, ή μάλλον δείχνει εκτυφλωτικά τί γίνεται όταν ο πολιτιστικός (sic) λειτουργός του δήμου έχει φαντασία. Γιατί, σου λέει, κάθε πόλη προσπαθεί να κάνει το δικό της μεγάλο δέντρο σε μια πλατεία, να βάλει ένα καρουζελ, ένα χιονάνθρωπο. Καποιο μήνυμα "αγάπη και επι γής ειρήνη" ίσως και τέλος. Ποιό άλλο μήνυμα όμως μπορεί κανείς να περάσει μέσα από τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο;

Μήνυμα επαγρύπνησης για το AIDS!

Και πως το επιτυγχάνει κανείς αυτό; Μα με τον τρόπο που φαίνεται στις πιο κάτω φωτογραφίες. Φοράς στα δέντρα ένα τεράστιο φωτεινό προφυλακτικό! Και με αυτό τον τρόπο περνάς και το μήνυμα και άμα λάχει κάνεις και αίτηση για το βιβλίο γκίνες. 1. Τα πρώτα δεντρα με φωτεινό προφυλακτικό στην παγκόσμια ιστορία και 2. Το μεγαλύτερο φωτεινό προφυλακτικό στον πλανήτη.

Είμαι σίγουρος ότι ο διάκοσμος προέκυψε από έλλειψη αισθητικής και μόνο, αλλά τελικά τα πάντα είναι θέμα marketing.

Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2010

Wiki-fact

H wikipedia, η γνωστή on-line εγκυκλοπαίδεια εντάσσεται στην κορυφή των πιο αναγνωρίσιμων brands του πλανήτη. Η wikimedia foundation, το ίδρυμα που εποπτεύει την καλή λειτουργία της εγκυκλοπέδιας αριθμεί μόλις 35 άτομα προσωπικό! Εντυπωσιακό σαν αριθμός και ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πόσο προσωπικό θα απασχολούσε ένας αντίστοιχος οργανισμός αν ήταν στις σελίδες .gov.cy.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2010

Καλή χρονιά!

Πρώτη δημοσίευση της χρονιάς, καλή χρονιά εύχομαι σε όλους αναγνώστες και συν-μπλόγκερ. Εύχομαι το 2010 να φέρει αυτά που ευχηθήκατε και περιμένατε το 2009 αλλά δεν ευοδώθηκαν. Υγεία και ευτυχία.


Στην εικόνα το "καλή χρονιά" σε γερμανική εκδοχή, "guten Rutsch" ήτοι "καλό γλύστρημα (στη νέα χρονιά)"
Related Posts with Thumbnails