Τρίτη, Ιουνίου 29, 2010

Γκλάζνοστ!

Φωτιές άναψε η κυρία Ανθή, γραμματέας του Άντρου Κυπριανού μάλλον, με το λάθος της. Δεν ήταν που μάθαμε τί θα κάνει Κυριακάτικα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, αν και για Κυριακή πολλή δουλειά έχει βάλει! Ήταν τα περιεχόμενα του email. Και για όσους δεν άκουσαν τί έγινε, απλά, η κυρία Ανθή αντί να στείλει το email στον Άντρο Κυπριανού, το έστειλε στο mailing list με τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα όλα τα κυπριακά ΜΜΕ να λάβουν μέρος της ατζέντας και των αιτημάτων που καλείτο να χειριστεί ο γγ. του ΑΚΕΛ.

Όποιο κόμμα, όμως, τολμήσει να πει για "απαράδεκτο ΑΚΕΛ που κάνει ρουσφέτι" θα είναι σαν να φτύνει τον ανεμιστήρα. Απλά στην αριστερή(ο Θεός να την κάνει)παράταξη τα έβγαλαν, κατά λάθος, και στη φόρα, γιατί μάλλον έτσι λειτουργούν και οι υπόλοιποι. "Γκλάζνοστ" που έλεγε και ο Mikhail Gorbachev. Οι εικόνες από το email που παρατίθενται πιο κάτω είχαν δημοσιευθεί στο sigmaLive.


Το φάουλ όμως, στη "διαχείριση της κρίσης" το έκανε ο παρ' ολίγον παραλήπτης του μηνύματος, ο Άντρος Κυπριανού, που βγήκε να κάνει και παρατηρήσεις στα ΜΜΕ ότι μεγαλοποίησαν το θέμα. Κύριε Άντρο μου δεν βρέχει, σας φτύνουν! Έλεος. Αν ήθελες να πεις κάτι, που τί νά 'λεγες κιόλας, ας ήταν ένα τυπικό "μα δεν είναι αυτό που νομίζετε" σαν τους άπιστους συζύγους! Ήταν τουλάχιστον τραγικός, αλλά και διασκεδαστικός συνάμα όταν προσπαθούσε να μας πείσει ότι το ΑΚΕΛ δεν κάνει τέτοια πράγματα και απλά ο κόσμος τους τηλεφωνά από μόνος του και τους ζητά, χωρίς αυτοί όμως να ανταποκρίνονται. Απλά τα καταγράφουν για στατιστικούς λόγους. Να ξέρουν πόσα "αιτήματα" πολιτών απέρριψαν.

Από τα email ξεχωριστό, νομίζω είναι το πιο κάτω, όπως αποτυπώθηκε σήμερα στην εφημερίδα "Πολίτης":
[...] Από τα υπόλοιπα πέντε ονόματα, που απευθύνονται στον κ. Κυπριανού, μεγαλύτερο ενδιαφέρον εγείρει το υπ΄ αριθμόν 4, κάποιου Μ[..]η Πιττάτζιη. Πρόκειται για μέλος του ΔΗΚΟ από το Παραλίμνι, ο οποίος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια. Αναφορικά με τον κ. Πιττάτζιη, στο σημείωμα της κ. Παπαμιχαήλ προς τον 'Αντρο Κυπριανού, σημειώνεται ότι για «τη θέση αρχιτελώνη», εννοώντας προφανώς την κενωθείσα θέση διευθυντή στο Τμήμα Τελωνείων, προωθείται ο αδερφός της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά. Την ίδια θέση, όμως, διεκδικεί η σύζυγος του στελέχους της επαρχιακής επιτροπής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Αντρέα Χατζηγιάννη. Σύμφωνα με το σημείωμα προς τον κ. Κυπριανού, ο κ. Πιττάτζιης είπε στον κ. Χατζηγιάννη «να τηλεφωνήσει του Μάριου Καρογιάν και να του πει να κάμει εκείνος ενέργειες προς εσένα (εννοώντας τον κ. Κυπριανού) και τον Πρόεδρο (εννοώντας τον κ. Χριστόφια), για να νιώσει και ο κ. Καρογιάν υποχρεωμένος προς το ΑΚΕΛ». Η υποχρέωση του προέδρου της Βουλής, σε ενδεχόμενη προαγωγή της συζύγου του στελέχους του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, δεν θα είχε συνέπειες χωρίς επιστροφή για το ΑΚΕΛ, αφού σε 14 μήνες, η υποστηριζόμενη από το ΔΗΚΟ, Νίκη Χατζηγιάννη, θα αφυπηρετήσει. Οπότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την πλήρωση της θέσης από τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ, αδερφό της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος. [...]
Εφ. Πολίτης, Αρχιτελώνης... και φαρισαίοι, 29/6/2010


Βούρκος. Και η δίκαιη κοινωνία, και η δίκαιη λύση! Βούρκος, πλέον και με βούλα.

Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2010

apografi.gov.gr

Είναι η σελίδα στην οποία η κυβέρνηση της Ελλάδας καλεί τους υπαλλήλους της να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για να τους μετρήσει! Ναι. Το τελευταίο εξάμηνο ψάχνουν και ακόμα δεν έχουν καταφέρει στο ελλαδικό κράτος να ξεκαθαρίσουν πόσο προσωπικό έχουν. Δεν ξέρουν πόσο κόσμο πληρώνουν κάθε μήνα! Οπότε ελήφθη η απόφαση να κληθούν όλοι οι υπάλληλοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη σελίδα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.

Πώς όμως θα ήταν δυνατό να έχεις έλεγχο όταν υπολογίζουν ότι έχουν 13000 δημόσιους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο "Ολυμπιακό Χωριό Αθήνα 2004 ΑΕ" που εν έτει 2010 ακόμα υφίσταται;

Γραφική Ελληνική Δημοκρατία. Με όσα ακούμε τον τελευταίο καιρό η απορία δεν είναι πώς κατάφερε να φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αυτό το κράτος, αλλά πώς και κατάφερε τόσα χρόνια να μην πτωχεύσει!

Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

Από νωρίς στα βάσανα

Στην εικόνα φαίνονται οι "απεργοί ναυτεργάτες" μέλη του Π.Α.ΜΕ. που σήμερα (για άλλη μια μέρα) δεν εργάστηκαν στα πλοία, παρεμποδίζοντας και τον απόπλου τους προς τα νησιά. Η απεργία είχε κυρηχθεί και παράνομη από το δικαστήριο αλλά η κυβέρνηση της Ελλάδος (για ακόμη μια φορά) επέλεξε ότι δε θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και θα αφήσει τους επιβάτες και τα φορτία στο έλεος των συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ.

Στην εικόνα όμως η μικρή λεπτομέρεια είναι ότι οι απεικονιζόμενοι δεν πείθουν ότι είναι ναυτεργάτες. Ηλικιακά μάλλον βρίσκονται σε ηλικία "φοιτητική". 20χρονα παιδάκια, σανδαλοφορούσες νεαρές, κοινώς οι γνωστοί φοιτητοαπεργοί που μεταφέρονται εν σωρώ από το κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδος σε χώρους των κομματικών δράσεων, με μόνη χορηγία μια ροπαλοσημαία και τρεις δόσεις "ιδεολογία" σε υπογλώσσιο.

Η είδηση της απεργίας κάνει πάλι το γύρο του κόσμου, σηκώνοντας άλλο ένα κόκκινο σε όποιον επίδοξο περιηγητή δε βλέπει τις διακοπές σαν περίοδο με "σασπένς". Και αυτό μια μόλις μέρα μετά που ο υπουργός τουρισμού της Ελλάδας διαβεβαίωνε τους ξένους ότι η Ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποζημιώνει τον κάθε τουρίστα που επηρεάζεται από τέτοια περιστατικά, ή ακόμα και από φυσικά φαινόμενα όπως την πρόσφατη ηφαιστειακή τέφρα. Η προσπάθεια σαφης. Να μην επηρεάσουν το πολυπόθητο τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα ακτιβιστικές - αυτοκτονικές ενέργειες όπως τη σημερινή των συνδικαλιστών του Κ.Κ.Ε. Βέβαια αν και αυτή εφαρμοστεί διότι εδώ και 3 χρόνια η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται ως το κράτος κακοπληρωτής, μη εξοφλώντας καν τους πιστωτές του ακόμα και για 30 μήνες!

Σάββατο, Ιουνίου 19, 2010

(Σ)χέσεις συναντίληψης

Είχα ακούσει την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσεις για την έναρξη δρομολογίων ferry μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου και ήθελα να ψάξω περισσότερο για αυτές. Στην προσπάθεια μου αυτή, Googleάροντας έπεσα πάνω σε μια παλιά γνώριμη γραμμή φέρυ από/προς Κύπρο. Το δρομολόγιο Συρίας (Λατάκειας) - Αμμοχώστου. Ένα δρομολόγιο για το οποίο είχε γίνει μεγάλο θέμα τα προηγούμενα χρόνια και έγιναν πολλές προσπάθειες αναστολής του και παραστάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Σελίδα λοιπόν στο ίντερνετ, όχι μόνο διαφημίζει το δρομολόγιο που προφανώς επανήρχισε φέτος (το δίνει στους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο και είναι ανανεωμένες οι πληροφορίες την 14/6) αλλά δίνει και δυνατότητα online αγοράς εισιτηρίου. Πρόκειται βέβαια για τουρκική εταιρία, αλλά το θέμα δεν είναι ότι μια τουρκική εταιρία χρησιμμοποιεί παράνομα τα λιμάνια μας στο κατεχόμενο τμήμα (λιμάνια κλειστά από τη Δημοκρατία), αλλά το ότι η Συρία αποδέχεται τη δράση αυτή της.

Κι όμως θυμάμαι ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε επισκεφθεί τη Συρία και μάλιστα υπέγραψε και συμφωνίες πέρσι με τη γείτονα χώρα. Κορωνίδα της επίσκεψης ήταν με βάση τις δηλώσεις του προέδρου το θέμα του παράνομου δρομολογίου Λατάκειας - Αμμοχώστου. Αντιγράφω λοιπόν από το άρθρο της εφημερίδας "Χαραυγή" (εκφραστικό όργανο του κυβερνώντος ΑΚΕΛ) την αποτίμηση της περσινής (μόλις) επίσημης επίσκεψης Χριστόφια στη Δαμασκό.

Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου στη Δαμασκό εξέφρασε χθες στη Λευκωσία και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ιδιαίτερα, ερωτηθείς αν είμαστε ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Σύρος Πρόεδρος στο θέμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Λατάκειας και κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «θα πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι μεν, σημειώνοντας και τη δήλωση του Προέδρου της Συρίας ότι το θέμα δεν είναι περίπλοκο και θα επιλυθεί σύντομα». Ανέφερε ότι δεν είναι τυχαία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ταξιδεύσει στη Συρία, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Συρίας πέρσι στο Παρίσι, όπου και εκεί συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με κύριο θέμα το θέμα της ατμοπλοϊκής γραμμής Λατάκειας - κατεχόμενων. Και τότε, συνέχισε, είχε γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων. Είναι γεγονός, ανέφερε, ότι το ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής Συρίας - κατεχομένων δημιουργεί κάποια προβλήματα, τα οποία «εγείραμε, συζητήσαμε, βρήκαμε πρόσφορο έδαφος, κάναμε και εμείς κάποιες κινήσεις, και έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα σαν αποτέλεσμα της επίσκεψης του Προέδρου στη Συρία».


Συγγνώμη, αλλά διαβάζοντας το άρθρο της εφημερίδας και την μεγάλη χαρά που εξέφρασε ο πρόεδρος για την συναντήληψη με τον Άσαντ, μήπως το να ξαναξεκίνησε (προφανώς λόγω της διαφήμισης ξαναξεκίνησε) το δρόμολόγιο είναι "τζεί που τον βουζουνόπατσο" όπως λέμε και στην Κύπρο; Δηλαδή αν οι συναντιλαμβανόμενοι συμπεριφέρονται σε μάς έτσι οι υπόλοιποι τί κάνουν;

Σημ. Την μικρή αμφιβολία στο αν ξαναξεκίνησε το δρομολόγιο τη διατηρώ καθ' ότι δεν βρίσκω από κάποιο ΜΜΕ κυπριακό κάποια αναφορά σε τέτοιο γεγονός για φέτος. Βέβαια το να μην το πήραν είδηση τα κυπριακά ΜΜΕ δεν θα μου έκανε και μεγάλη εντύπωση...

Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

Χάι Ντεφινίσιον

Το μουντιάλ σε υψηλή ευκρίνεια! Και μάλιστα από το ΡΙΚ! Ποιός να πίστευε ότι θα το βλέπαμε τόσο σύντομα. Πάντως, πέρα από την πλάκα, ήταν αρκετά καλή έκπληξη από το ΡΙΚ η δοκιμαστική εκπομπή του μουντιάλ από το ρικHD. Η ποιότητα της εικόνας και ο ήχος είναι εξαιρετικά. Πραγματικά ακόμα απορώ που στα cafe επιμένουν να δείχνουν τη μετάδοση της ΝΕΤ. Ούτε η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά κατ' εμένα, ούτε ο σχολιασμός είναι καλύτερος από αυτόν του ΡΙΚ. Μιλώντας για ήχο βέβαια, το στερεοφωνικό "μελίσσι" που ακούγεται από τις "βουβουζέλες" στο στάδιο είναι λίγο ιδιαίτερο αλλά είναι μάλλον το απαραίτητο African touch!


Χρητικό: Για όσους έχουν δέκτες που υποστηρίζουν ψηφιακή λήψη σήματος και HD μπορείτε να συντονιστείτε με το μπουκέτο του ΡΙΚ (περιέχει τα κανάλια ρικ1, ρικ2, ERTworld, Euronews, ρικHD ) στο κανάλι UHF 33.

Εκτός από την εμπειρία του μουντιάλ σε HD, ξεχωριστός ήταν και ο HD Ανδρέας Πογιατζής!

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων

Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

Κάτι μου θυμίζει!

Βλέπετε κάποια ομοιότητα; Μάλλον τα δυο λογότυπα είναι ίδια!

Μια γερμανική εταιρία για αυτοκίνητα, η HAMANN, έχει οικειοποιηθεί και χρησιμοποιεί το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών, το γνωστό "ιπτάμενο αγρινό".

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2010

Come again?

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι από τους φθηνότερους προορισμούς για τους Άγγλους λέει το skyscanner (!). Έκπληξη; Σύμφωνα με την έρευνα του site η Κύπρος είναι ο φθηνότερος από τους προορισμούς που ελέγχθηκαν και η Ελλάδα ο δεύτερος πιο φθηνός.

Έλεγξαν λέει τα τυπικά έξοδα των άγγλων τουριστών στα ταξίδια τους και κατέληξαν στο ότι είναι μύθος το ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι ακριβοί προορισμοί. Ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, φαγητό, ποτό, μεταφορικά κλπ. Η έκπληξη όμως δεν ήταν μόνο δική μου, καθώς και οι ίδιοι οι βρεττανοί όταν ρωτήθηκαν σε μια παράλληλη δημοσκόπηση για το ποιός προορισμός πιστεύουν ότι είναι φθηνότερος, κατέτασσαν την Κύπρο στις ακριβότερες επιλογές ταξιδιού. Χαρακτηριστικά η Τουρκία, μια από τις θεωρητικά πιο φθηνές και ανερχόμενες χώρες στον τουρισμό, φαίνεται πως είναι 15 - 20% ακρβότερη από την Κύπρο και την Ελλάδα

Τυπικά έξοδα άγγλων έλεγξαν άρα προφανώς έλεγξαν και τις τιμές για τις μπύρες. Κι όμως ζώντας στην Κύπρο νομίζω ότι ακόμα και οι μπύρες είναι ακριβές. Λάθος εντύπωση μάλλον...

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

Για την Αμαλία

Τρία χρόνια μετά...

Για την Αμαλία. Και την κάθε Αμαλία που χάνεται ακόμα μέσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους κακούς γιατρούς. "malpractice" ήταν το ιστολόγιο στο οποίο η Αμαλία Καλυβίνου έγραφε μέχρι πριν τρία χρόνια και μας έκανε κοινωνούς του δικού της Γολγοθά. Της δικής της άνισης μάχης με τον καρκίνο, την αδιαφορία των γιατρών και την αναλγησία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας.

Νικημένη τελικά από τον καρκίνο, αλλά και τη βρωμιά του συστήματος η Αμαλία έφυγε στις 25 Μαΐου του 2007. Η 1η Ιουνίου για τα blogs είχε ορισθεί σαν μέρα Αμαλίας. Για φέτος έψαχνα να βρώ ένα βίντεο που είχα με μια δημόσια συζήτηση για το θέμα, και για αυτό άργησε και η ανάρτηση. Η συζήτηση είναι γεμάτη φιλοφρονήσεις και κενή περιεχομένου, μεταξύ του τότε υπουργού υγείας Αβρααμόπουλου και του τότε βουλευτή της Αντιπολίτευσης Βενιζέλου.

Μίλησαν και οι δυο για ανάγκη πράξεων και όχι λόγων. Αλήθεια, τί έχετε αλλάξει μετά από 3 χρόνια στο ΕΣΥ;

Επιχείρηση "δολοφονία στα ανοικτά"

Μια στρατιωτική επιχείρηση, έξι πειρατείες, 9 δολοφονίες.

Μια επιχείρηση ανθρωπιστική, με σκοπό την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και την προμήθεια ειδών ανάγκης στην Παλαιστίνη, καταλήγει σε κρατικό έγκλημα όταν η ισραηλινή πλευρά, σε μια λογική αυτοδικίας, για μία ακόμα φορά, λαμβάνει δράση πέραν της διεθνούς νομημότητας. Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σε ένα ρεσάλτο αιματοκυλούν την επιχείρηση στην προσπάθεια τους να τη σταματήσουν. Τί μου έχει μείνει από την όλη ιστορία; Αν ανασκοπήσουμε ένα ένα τα σημεία που συνθέτουν την εικόνα, έχουμε ένα "στολίσκο" σε διεθνή ύδατα με πρόθεση κατάπλου στην κλειστή Γάζα, έχουμε ένα κράτος που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο με κάθε δυνατό τρόπο, έχουμε μια επιχείρηση φιάσκο που καταλήγει σε μακελειό.

Πρώτο σημείο τριβής ο χώρος δράσης. Αυτός τοποθετείται στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Το Ισραήλ αποφάσισε, επειδή έτσι, να αναλάβει δράση καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Στέλλει μάλιστα ειδικές (;) δυνάμεις με σκοπό να καταλάβουν πειρατικά τα πλοία της βοήθειας και να συλλάβουντους επιβαίνοντες σε αυτά. Με αυτό το δεδομένο ο κάθε επιβαίνων στα πλοία δεν νομιμοποιείται με κάθε μέσο να υπερασπιστεί το πλόιο του από τους πειρατές; Έπλεαν, ασχέτως προθέσεως, σε διεθνή ύδατα. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για ένα πλοίο στη θάλασσα της Μάγχης επειδή η πορεία του σε 15 μέρες θα το φέρει στη Γάζα;

Δεύτερο σημείο τριβής η ίδια η επιχείρηση. Τί άραγε ήθελαν οι Ισραηλινοί να επιτύχουν; Την ανακοπή του στόλου; Τη σύλληψη των επιχειρούντων; Το μακελειό; Γιατί αν δεν είχαν το τρίτο υπ' όψην μπορούσαν με πιο αναίμακτους τρόπους, παρατάσσοντας πλοία όπως έκαναν παλιά ή σαμποτάροντας τα πλοία του στόλου να πετύχουν τη ρυμούλκησή τους σε κάποιο λιμάνι του Ισραήλ. Αντ' αυτού η επιλογή ήταν να χρησιμοποιήσουν μια δυναμική δράση - επίδειξη αποφασιστικότητας ίσως; - με ένοπλους κομάντο - πειρατές να αποβιβάζονται στα πλοία και με πυρά να επιβάλλουν την αποκοπή του στολίσκου. Η ίδια η επιχείρηση δε, από τα πλάνα του ισραηλινού στρατού φαίνεται να ήταν φιάσκο. Η οργάνωση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων μιας χώρας που πριν μερικά χρόνια συμμετείχε στον "πόλεμο των 6 ημερών" ήταν απαράδεκτη. Ο πρώτος στρατιώτης που κατεβαίνει στα πλοία από ελικόπτερο κατεβαίνει μόνος του, σαν σε καταρρήχηση αναψυχής, με τον δεύτερο και τον τρίτο να αργούν αρκετά να προσνηωθούν. Αποτέλεσμα, ο πρώτος στρατιώτης να δέχεται επίθεση δικαίως από αρκετό κόσμο που βρισκόταν στο κατάστρωμα. Για την απόκτηση ελέγχου οι άλλοι στρατιώτες από τα ελικότερα να ανοίγουν πυρ εναντίον των επιβατών του πλοίου. Από άποψης σχεδιασμού μάλλον δείχνει να είναι μια ηλίθια επιχείρηση, εκτός αν ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στη δημιουργία της αναταραχής ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση πυρών.

Τρίτο σημείο ο στολίσκος και η ίδια η ανθρωπιστική επιχείρηση. Υπό την ανθρωπιστική επιχείρηση φαίνεται ότι κρύβεται ένα πολιτικό παιχνίδι, με ένα στόλο 3 τουρκικών (ίσως κρατικών) πλοίων, όπως το Mavi Marmara (φώτο), να ηγούνται της νηοπομπής. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καινούριο σενάριο η προώθηση πολιτικής μέσα από την κάλυψη ανθρωπιστικής προσφοράς. Η Τουρκία, αυτός ο μέγας ειρηνοποιός της περιοχής μας, στην κούρσα πατρωνισμού των αραβόφωνων, πλέον ηγείται και ανθρωπιστικών δράσεων. Στον ελεύθερο χρόνο της, όταν δεν εισβάλλει στο Ιράκ. Σίγουρα το Ισραήλ γνώριζε για αυτό, εδώ το γνωρίζαμε στην Κύπρο (δηλώσεις Θεοχάρους). Ενδεχομένως και η Τουρκία να ήθελε το Ισραήλ να το γνωρίζει αυτό. Χτες άκουγα για ένα ιρλανδικό πλοιάριο που θα επιχειρούσε να πάει στη Γάζα. Η Τουρκία μελετούσε το ενδεχόμενο να το συνοδεύσει με δύο (!) φρεγάτες και μια πυραυλάκατο.

Νομίζω ότι τελικά ο κερδισμένος της ιστορίας, τουλάχιστον άμεσα, είναι η Τουρκία, που πλασαρίστηκε πάλι σαν δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Μακροχρόνια βέβαια, και επειδή η Τουρκία δείχνει σημάδια "ανυπακοής" όσο ενδυναμώνεται δεν ξέρει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι μέντορες της. Το δε Ισραήλ δεν νομίζω ότι τελικά έχει χάσει κάτι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που στην ιστορία του δρα με ακραίους τρόπους απέναντι σε ότι αντιβαίνει στις δικές του θέσεις.

Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

Πλειοδοτώντας

Ένα κεφάλαιο (ακόμα) του κυπριακού που είναι το προσφυγικό, το οποίο οι πολιτικοί χαρακτηρίζουν σαν μια από τις σοβαρότατες πτυχές του προβλήματος. Για λόγους ισονομίας, κάθε πτυχή του προβλήματος αποκαλείται "μια από τις σοβαρότερες πτυχές του προβλήματος". Το προσφυγικό όμως έχει όντως και μια ιδιαίτερη σημασία σαν πτυχή για τον πολιτικό κόσμο. Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό και μόνο κάνει κάθε πολιτική δύναμη και κάθε πολιτικό να έχει μια ακόμα αφορμή για να πλειοδοτεί σε προσφορές κάθε φορά που θίγονται προσφυγικά θέματα.

Τελευταίο ζήτημα που προέκυψε και συζητάται εκ νέου στη Βουλή, είναι η απάντηση του ερωτήματος "Ποίος είναι πρόσφυγας". Σαφώς αυτός που εκδιώχθηκε από το σπίτι του. Μετά, και λόγω παρέλευσης αρκετού χρόνου, προέκυψε το ζήτημα της "κληρονομιάς" της προσφυγικής ιδιότητας. Προφανώς και τα παιδιά ενός πρόσφυγα διατηρούν την προσφυγική ιδιότητα, όπως για παράδειγμα τα παιδιά του δημότη Πάφου εγγράφονται δημότες Πάφου κλπ, άρα κληρονομείται. Αυτό δημιουργεί ένα τεχνικής φύσεως ερώτημα. Αν οι πρόσφυγες παντρεύονται με μη πρόσφυγες τότε οι απόγονοι τί είναι; Στο παράδειγμα με τον δημότη Πάφου, ανα αυτός νυμφευθεί στη Λεμεσό και ζεί τελικά στη Λεμεσό, τα παιδιά του θα είναι δημότες Λεμεσού, και όχι Πάφου. Στους πρόσφυγες όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Οι δημότες Κερύνειας για παράδειγμα, που είναι πρόσφυγες, έτσι κι αλλιώς δεν ζούν στην Κερύνεια. Μέχρι τώρα για την Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίστηκε έτσι ώστε την προσφυγική ιδιότητα να κληρονομούν μόνο τα παιδιά πρόσφυγα πατέρα. Τα εγγόνια δηλαδή ενός πρόσφυγα που έχει παιδιά ένα αγόρι και ένα κορίτσι θα ήταν, από το αγόρι πρόσφυγες, αλλά από το κορίτσι όχι.

Γιατί όμως να ισχύει κάτι τέτοιο;
Μετά την εισβολή ένα ποσοστό του λαού είχε προσφυγοποιηθεί και ήταν αναγκαία η στήριξη αυτού του τμήματος του πληθυσμού από το κράτος ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Υποχρεωτικά ξαναξεκινώντας τη ζωή από την αρχή, έχοντας αφήσει πρακτικά τα πάντα στις κατεχόμενες πλέον περιοχές. Μέσα στο πακέτο αυτό της στήριξης περιλαμβάνονταν μέτρα στέγασης τους πληθυσμού, αυξημένες μοριοδοτήσεις για διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία, μέτρα φοροαπαλλαγών και οικομικής στήριξης, ατέλειας στα κρατικά νοσηλευτήρια κλπ. Μέτρα απολύτως αναγκαία για όσους είχαν ξεσπιτωθεί τότε.

Τί γίνεται σήμερα;
35 χρόνια μετά η προσφυγική ιδιότητα, και τα συνεπακόλουθα "οφέλη" που αυτή προσδίδει, κληρονομούνται στους απογόνους των προσφύγων, με τον τρόπο που περιγράφηκε, στα εκ πατρογονίας τέκνα μόνο. Με αυτό δημιουργείται μια αδικία στη μεταχείριση των προσφύγων από μητέρα πρόσφυγα. Αυτοί θεωρούνται μη πρόσφυγες αν ο πατέρας δεν είναι πρόσφυγας. Αν αρθεί ο περιορισμός και παιδιά κάθε πρόσφυγα θεωρούνται πρόσφυγες τότε είναι βέβαιο ότι το ποσοστό του λαού που θα θεωρείται πρόσφυγας πλέον θα αυξηθεί, εκτός αν υποχρεώνονται οι προσφυγοπούλες να παντρεύονται πρόσφυγες. Οπότε θα οδηγηθούμε στο γελοίο, το 1974 40% του λαού να είχε προσφυγοποιηθεί και το 2010 οι πρόσφυγες να ανέρχονται στο 50% του πληθυσμού. Το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυξημένοι πρόσφυγες, υπολογίζοντας αναδρομικά και τους εκ μητρογονίας, συνεπάγονται και αυξημένα κονδύλια για τα προγράμματα στήριξης τους. Το τρίτο ζήτημα είναι ότι στις τοπικές εκλογές οι πρόσφυγες ψηφίζουν για τους αντιπροσώπους της κατεχόμενης τους επαρχίας. Οπότε σκεφθείτε για παράδειγμα σε λίγα χρόνια η επαρχία Κερύνειας να έχει αυξημένους βουλευτές αφού ο πληθυσμός της Κερύνειας θα αυξάνεται λόγω προσφύγοποιήσεων και η Πάφος ή η Λεμεσός να έχουν μειωμένο αριθμό εδρών λόγω του ότι ο πληθυσμός τους είναι περισσότερο προσφυγικός.

Το τελευταίο θέμα έχει λυθεί όμως από τους σοφούς του κοινοβουλίου μας. Αγχωνόμενοι ότι αυτό είναι όντως πιθανόν να συμβεί αποφάσισαν ότι για τα εκλογικά δικαιώματα και μόνο, πρόσφυγες θα εξακολουθούν να θεωρούνται αποκλειστικά οι εξ αρρενογονίας. Οι εκ μητρογονίας θα έχουν την προσφυγική ιδιότητα αλλά δεν θα έχουν εκλογικά δικαιώματα ως πρόσφυγες. Συνδικαλιστικά λοιπόν το έλυσαν το πρόβλημα. Άρα τελικά η ανακαίνηση του ζητήματος των εκ μητρογονίας προσφύγων το μόνο που έκανε ήταν να δόσει τελικά την ευκαιρία στους βουλευτές μας να πλειοδοτήσουν (πάλι) σε προσφορές στον "πολύπαθο προσφυγικό κόσμο" (ηχεί ήδη στα αυτιά μου ο Λευτέρης Χριστοφόρου), εις βάρος βέβαια των υπολοίπων. Διότι χρήσιμη η προσφυγική ιδιότητα για τους πολιτικούς λόγους που επικαλούνται, το να προσφέρονται όμως, ακόμα και στα δισέγγονα των προσφύγων, ασχέτως της οικονομικής δυνατότητας τους, φορολοαπαλλαγές, ατέλειες, προτεραιότητα σε διορισμούς κλπ, εξυπηρετεί απκλειστικά και μόνο την πελατειακή σχέση που θέλουν να έχουν τα κόμματα με τους πρόσφυγες. Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Related Posts with Thumbnails