Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

Big freeze etc.

"Big Freeze". Ο τίτλος του Βρετανικού SkyNews ο οποίος προσπαθεί να δικαιολογήσει την αγγλική οργάνωση. Το ότι τα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, λόγω κακοκαιρίας κλείνουν λίγες ώρες στη χειρότερη περίπτωση, τη στιγμή που το Heathrow, ο βρετανικός αερολιμένας κολοσσός, έχει ουσιαστικά κλείσει ένα 5ήμερο δεν το περνά ούτε στα χαμηλά. Το ότι με το πρώτο χιόνι η πρωτεύουσα του οργανωμένου στη θεωρία Ηνωμένου Βασιλείου παραλύει και περιμένει το λιώσιμο για να επανεκκινήσει επίσης θάβεται. Και επειδή θυμάμαι πόσο "big" ήταν το "big freeze" του 2008/9 στο Λονδίνο όταν παρέλυσε η πόλη επί δυο ημέρες, και τις δηλώσεις του δημάρχου τότε ότι στο Λονδίνο χιονίζει μια φορά κάθε 10 χρόνια και έτσι δεν κρίνεται σκόπιμο να διαθέτει η πόλη συστήματα εκχιονισμού, νομίζω ότι σε κάποια φάση πρέπει το πλήθος να αφήσει κατά μέρος τον θαυμασμό για την οργάνωση που (κάποτε) είχε η Αγγλία και να αναφωνήσει κάποιος ότι "ο Βασιλέας είναι γυμνός"!

Η φωτογραφία πάνω, από ένα ακόμα σπάνιο "big freeze" του Λονδίνου κατά τον περασμένο Ιανουάριο (2010), ενώ κάτω ένα όχημα της αστυνομίας, από μια χώρα με συχνά φαινόμενα χιονόπτωσης σε αντίθεση με το Λονδίνο.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2010

Επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη

Η εικόνα ενός μέλους του κοινοβουλίου να παραδίδεται, ανήμπορος να κάνει ότιδήποτε άλλο, στη μανία του λυσσασμένου "πλήθους" έφερε στο μυαλό μου κινηματογραφικές παραγωγές εποχής. Περασμένης, προ-μεσαιωνικής, εποχής. Η εικόνα ενός βουλευτή να δέχεται επίθεση, δολοφονική, στο κέντρο της Αθήνας αδιαμφισβήτητα είναι ντροπιαστική εικόνα, αλλά παράλληλα είναι και σχεδόν φυσιολογική συνέχεια των εικόνων που μεταδίδονται στον έξω κόσμο από μια κοινωνία σε πτώχευση. Τέτοιες εικόνες άλλωστε έχει χρόνια που τις δίνει η Αθήνα.

Η επίθεση στο βουλευτή, αλλά και η καταιγιστική αντίδραση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της επίθεσης, καταδεικνύει περίτρανα ότι η οικονομική πτώχευση ούτε έρχεται, ούτε προκαλείται ανεξάρτητα από την κοινωνική έκπτωση, την πτώχευση σε αρχές και αξίες.

Αυτό όμως που με ξένισε προσωπικά ακόμα περισσότερο, είναι και ο ίδιος ο στόχος της επίθεσης. Οι "εξαγριωμένοι" δεν επιτέθηκαν σε συνδικαλιστοπατέρες που τους πρόδωσαν οδηγώντας τους στη ένδεια, δεν επιτέθηκαν σε σοσιαλιστές που πλούτισαν όντας αξιωματούχοι, δεν επιτέθηκαν ούτε σε δεξιούς που γκρέμισαν το κράτος. Επιτέθηκαν σε ένα άνθρωπο που κατά τεκμήριο έχει δείξει στην Ελλάδα μια πολιτική πορεία χαμηλών τόνων, ουσιαστική, συστηματική, μετριοπαθή, αποτελεσματική και κατά τα φαινόμενα έντιμη. Η επίθεση στον Κώστα Χατζηδάκη σε εμένα άφησε τη γεύση της αδικίας. Πιστεύω πως πολιτικοί σαν τον Χατζηδάκη είναι πιο ωφέλιμοι και χρήσιμοι για την Ελλάδα, από αρκετούς άλλους που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί και έχουν λατρευτεί σε βαθμό παράνοιας, ακόμα και έχοντας να επιδείξουν ανύπαρκτη και ίσως και επικίνδυνη πολιτική παρακαταθήκη.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

Κυβερνώντας τον κόσμο

Ναι, η βρωμιά και η ατιμία του "παγκοσμίου συστήματος" υπήρχε, υπάρχει και (προφανώς) θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Βιώνουμε άλλωστε στην Κύπρο τις συνέπειες της λογικής αυτής του παγκοσμίου γίγνεσθαι και στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό όμως που συνέβη το τελευταίο διάστημα, και πολλοί το αποκάλεσαν "κυβερνοπραξικόπημα", οι αποκαλύψεις των εγγράφων του αμερικανικού department of State, μέσω του WikiLeaks έκανε ξεκάθαρο σε πολλούς πως λειτουργούν αρκετά πράγματα. Ο τρόπος με τον οποίο οι διπλωματικοί υπάλληλοι της υπερδύναμης σχολιάζουν, κουτσομπολεύουν και σχεδιάζουν το μέλλον, εν πολλοίς, του πλανήτη. Διαβάσαμε υπηρεσιακά σημειώματα με κυνισμό, σημειώματα με αλήθειες, υπερβολές κλπ.

H WikiLeaks επιφύλαξε για τις ΗΠΑ το μαρτύριο της σταγόνας, αποκαλύπτοντας με το σταγονόμετρο ένα ένα τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει. Για αρκετές μέρες τώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν καθημερινές αναφορές στις νέες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας. Φυσικά τα γεράκια δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Σίγουρα σε κάποια πολύ πρόσφατα τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονται αναφορές σε κάποιον "son of a bitch Julian Assange" (με αυτά που διαβάζαμε δεν αποκλείεται καν η συγκεκριμένη φρασεολογία). Σίγουρα έχουν ξεσκονίσει ακόμα και τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα που είχε ο Assange, ιδρυτής του WikiLeaks. Η απόπειρα της υπερδύναμης να επισκιάσει και να σταματήσει αυτό που άρχισε είναι όμως πολύ πιο απαράδεκτη και και εγκληματική ακόμα και από τα όσα ντροπιαστικά για τις ΗΠΑ αποτυπώνονταν στα τηλεγραφήματα.

Η "χώρα της ελευθερίας" και "των ελευθεριών". Η ελευθερία του τύπου. Η ελευθερία της έκφρασης. Τα πάντα τσαλακώθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Οι χάρτες έγιναν απλά παλιόχαρτα. Τα όσα οι αμερικανικές κυβερνήσεις έριχναν κατά καιρούς σε χώρες εμφανώς δικτατορικές, όπως η Κίνα, εν μια νυκτί αποκαλύφθηκε ότι είναι και δικές τους πρακτικέ όταν αυτό είναι αναγκαίο. Αρχίσαμε με το σεξοσκάνδαλο,αφορμή για να συλληφθεί ο Αssange. Όλος ο πλανήτης μίλησε από την πρώτη στιγμή για πρόφαση. Ακόμα και από τα "δικά" τους ΜΜΕ ακούστηκαν τέτοιες φωνές. Στη συνέχεια ήρθαν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ εναντίον του Assange προσωπικά αλλά και της WikiLeaks. Ακολούθησε, μοιραία, η σύλληψη του Assange δυνάμει του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του. Αλλά, αλήθεια, πότε άλλοτε υπήρξε στην κορυφή της λίστας της Ιντερπόλ, καταζητούμενος για σεξουαλικά αδικήματα; Αμέσως μετά τη σύλληψη έπεσε και η πληροφορία ότι, παρότι συνελήφθη για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων αδικημάτων, οι ΗΠΑ θα τον ζητήσουν ως ύποπτο για κατασκοπία. Ο μηχανισμός των ΗΠΑ δεν αρκέστηκε σε αυτά, αλλά πίεσε και τις εταιρίες, όπως Visa, Paypal, Mastercard, (και πέτυχε) να διακόψουν τη χρηματοδότηση της WikiLeaks. Δεν χρηματοδοτούσαν οι ίδιες οι εταιρίες την WikiLeaks. Απλά δρούσαν ως μεσάζοντες (αυτή είναι και η δουλειά τους!) διεκπεραιώνοντας τις χορηγίες φίλων προς την WikiLeaks. Προφανώς η κίνηση αυτή ήρθε μετά από σχετική πίεση ή συμφωνίες για ανταλλάγματα με τις αμερικανικές αρχές.

Η αστερόεσσα μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πλέον πολύ πιο κόκκινη και τα αστέρια της πολύ πιο κίτρινα. Πιο χοντροκομμένη και άτσαλη παρέμβαση, σε τόσα πολλά επίπεδα, πραγματικά, δε θα μπορούσε να πετύχει η αμερικανική μυστική και φανερή μηχανή.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

Wrong way!

Έχει πλάκα η αντίδραση των άγγλων, τηλεοπτικά τουλάχιστον, στη "βία" που εμφανίστηκε με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα. Πιο πολύ αστεία ήταν η αντίδραση των ειδικών επί θεμάτων ασφαλείας για το περιστατικό της "επίθεσης" στη βασιλική Rolls του Καρόλου και της Καμήλας (Ξέρετε αυτούς τους ειδικούς που κατά καιρούς κουνούν το δάκτυλο στον υπόλοιπο πλανήτη, για το πώς να κάνουν τα πράγματα σωστά, μιλώντας με τη γνωστή φλεγματώδη βρετανική τους προφορά).

Το αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη όταν το ζεύγος, επιβαίνοντας στο εν λόγω όχημα, διέσχιζε το κέντρο του Λονδίνου, αμέριμνα, σαν να ήταν απλά Πέμπτη απόγευμα. Ο διάδοχος πήγαινε θέατρο με την Καμήλα του. Βέβαια δεν ήταν "απλά Πέμπτη" χτες, γιατί ήδη, αρκετή ώρα πριν, οι τηλεοράσεις έδειχναν τα επεισόδια στο κέντρο του Λονδίνου και τους διαδηλωτές, μετά τη ψήφιση από τη βουλή του νόμου για τις αυξήσεις στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων.
Το ζεύγος, αμέριμνο, κατά την απογευματινή του βόλτα χθες βράδυ.

Οπότε η λογική απορία προς τους Βρετανούς ειδικούς, επί των θεμάτων ασφαλείας, είναι ποίος στο καλό είχε τη φαεινή ιδέα να περάσουν την πομπή του Καρόλου μέσα από τα επεισόδια; Και τί είχε υπερεκτιμηθεί; Η αγάπη του ποιμνίου προς τον Κάρολο ή η ανθεκτικότητα της Rolls Royce του;

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

stud2003, God dammit!

Διαβάζω κατά καιρούς τα διάφορα emails που έρχονται ακόμα στον λογαριασμό του τμήματος μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σχεδόν άχρηστα εντελώς μηνύματα για τους απόφοιτους αφού τις περισσότερες φορές μας αναγγέλλουν προγράμματα εργαστηρίων, μαθημάτων, αναπληρώσεις κλπ, ακόμα και για μαθήματα του 1ου έτους! Σημειώνω ότι πρώτο έτος ήμουν το 2003, οπότε μάλλον για άλλα 3 χρόνια θα έχω τα συγκεκριμένα μηνύματα γιατί μετά τα 10 χρόνια, θεωρητικά, διαγράφεται ο φοιτητής από τη σχολή (αν δεν έχει αλλάξει πάλι ο νόμος!).

Είναι απορίας άξιον όμως, το γιατί σε μια σχολή ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν γίνεται από τους καθηγητές, κατά κύριο λόγο, ορθή χρήση της υποδομής. Εξ' όσων γνωρίζω, πέραν των γνωστών mailing list "studYYYY" με τους φοιτητές κάθε έτους, υπάρχουν και επιπρόσθετες λίστες με τα emails όσων δηλώνουν ότι παρακολουθούν το κάθε μάθημα. Λίστες δηλαδή των ατόμων, που κατά δήλωση τους ενδιαφέρονται για το μάθημα. Για ποιό λόγο βομβαρδίζεις με τόσα άχρηστα email ένα απόφοιτο της σχολής, ή κάποιον που τελείωσε μα το μάθημά σου και το μόνο που θέλει στο mail της σχολής του είναι πράγματα που αφορούν αποφοίτους, σεμινάρια ίσως, εκδηλώσεις και νέα. Και ξαναλέω, είμαστε σχολή μηχανικών Η/Υ και πληροφορικής!

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

Ενημέρωση και άποψη

Έγραφε πριν καιρό ο chrys στο cyprus blog για τα κυπριακά ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης που ορισμένες φορές προσφέρουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα παρατήρησα σήμερα στο portal που συνήθως διαβάζω για τα κυπριακά νέα, το sigmalive.com. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό portal της Κύπρου (σε επισκεψιμότητα από Κύπρο είναι το 8ο site αυτή τη στιγμή, με βάση το alexa).

Το άρθρο αναφερόταν στην αναπροσαρμογή των τελών μεταφοράς αποσκευών που ανακοίνωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Η μόνη χρηστική πληροφορία που μεταφέρεται, πέραν της είδησης ότι αλλάζουν τα κριτήρια μεταφοράς αποσκευών, είναι οι προτάσεις:
Σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης επιθυμεί να μεταφέρει οποιαδήποτε έξτρα κιλό από το επιτρεπόμενο θα πρέπει να πληρώνει το ποσό των €60 για κάθε επιπλέον αντικείμενο που μεταφέρει!.

Τη νύφη σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειες με παιδιά οι οποίοι μεταφέρουν συνήθως επιπρόσθετο βάρος από το επιτρεπόμενο.

Για την πρώτη πρόταση, στην πραγματικότητα ο συντάκτης συνένωσε δυο στοιχεία με αποτέλεσμα να μην βγαίνει νόημα. Το έξτρα κιλό και το έξτρα αντικείμενο. Η πληροφορία όπως τη δημοσιεύουν οι ΚΑ στη σελίδα τους:
Χρεώσεις για επιπλέον Βάρος/Τεμάχια Αποσκευών

(α) Επιπρόσθετα Τεμάχια Αποσκευών
Κάθε επιπρόσθετο τεμάχιο αποσκευών πέραν των πιο πάνω δικαιωμάτων[σημ. στην ανακοίνωση παρατίθεται και πίνακας], θα χρεώνεται με το σταθερό τέλος των εξήντα (60) Ευρώ ανά τεμάχιο, με την προυπόθεση ότι το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 23 Kgs.

(β) Επιπρόσθετο Βάρος Αποσκευών
Κάθε επιπρόσθετο κιλό αποσκευών πέραν των πιο πάνω δικαιωμάτων, θα χρεώνεται με τέσσερα (4) Ευρώ ανά κιλό.
Για τους φοιτητές δε, υπάρχει ειδική μνεία για βάρος αποσκευών 30 αντί 23 κιλών, ενώ για τις οικογένειες με παιδιά κάθε παιδί με εισιτήριο έχει ίδια δικαιώματα αποσκευών με τους ενήλικες και κάθε νήπιο πρόσθετη αποσκευή 10 κιλών. Laptops, καροτσάκια και κρεβατάκια, σύμφωνα και πάλι με την ανακοίνωση, μεταφέρονται δωρεάν.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

Jingle all the way

Πώς μπορείς με μια απλή κίνηση να σπάσεις τα νεύρα πολλών ανθρώπων; Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να το καταφέρεις με πολλούς τρόπους. Απόψε όμως η τροχαία στην Πάφο είχε βρει έναν ωραίο τρόπο. Σε μια κεντρικότατη λεωφόρο, λεωφ. Γρίβα Διγενή, σε ώρα αιχμής, την ώρα που τελειώνουν όλοι τη δουλειά τους, και λόγω της εκδήλωσης φωταγώγησης της πόλης για τα Χριστούγεννα (ναι, άναψαν και τα ευφάνταστα προφυλατικά), αποφάσισαν να διακόψουν την την κυκλοφορία. Λογικό ως εδώ, και τουλάχιστον αναγκαίο για την εκδήλωση.

Πώς όμως μπορείς περισσότερο να εκνευρίσεις; Ανακόπτεις τη μια λωρίδα, αυτήν που κατευθύνεται προς αγορά συγκεκριμένα, και όχι αυτήν που φεύγει από την αγορά. Τα οχήματα που κατευθύνονται προς αγορά τα υποχρεώνεις να διασταυρώσουν την άλλη λωρίδα, διακόπτοντας τη ροή της άλλης κατεύθυνσης, και να μπουν σε μια κάθετη οδό (1ης Απριλίου). Είχα όρεξη, το έκανα και χάρτη.

Δε χρείαστηκε πάνω από 3 λεπτά για να έχεις τουλάχιστον 200 εκνευρισμένους οδηγούς στο μποτιλιάρισμα που θα γίνονταν ακόμα πιο εκνευρισμένοι οδηγοί μόλις θα μάθαιναν προς τί η ταλαιπωρία!
Related Posts with Thumbnails