Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

Νεοδιαφωτισμός

- [...]απεχθάνομαι την βία σε όλες τις μορμές της. δεν είμαι φασίστας, κουμμουνιστής, ναζιστής, ρατσιστής, εθνικιστής, αναρχικός, σοσιαλιστής, ουτοπιστής κ.τ.λ. . το ΜΟΝΟ που υπάρχει στη ζωή μου ( μαζί με τη διδασκαλεία του Χριστιανισμού ) είναι το ΑΠΟΕΛ , η ιδεολογία του ΑΠΟΕΛΙΣΜΟΥ. αυτή αγάπησα και αυτήν θα υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια μέχρι να πεθάνω[...]
- Σέβομαι την άποψή σου και τις αρχές σου φίλε μου, αλλά[...]

Το κομμάτι παραπάνω είναι απόσπασμα από γραπτή συζήτηση αναγνωστών εφημερίδας στο (το άσχετο με το ποδόσφαιρο) θέμα της λαθρομετανάστευσης, του ΕΛΑΜ και των κυβερνητικών πολιτικών στο θέμα. Και ειλικρινά, θέλω να ρωτήσω γιατί δεν με βοηθά περισσότερο η δική μου αντίληψη να μπώ στο θέμα.
1. Ποιά είναι η ιδεολογία του ΑΠΟΕΛΙΣΜΟΥ και
2. Γιατί την σέβεται ο φίλος του φίλου στη συζήτηση, αφού είμαι βέβαιος ότι δεν την κατανοεί;

Παράλληλα ποιά είναι η μεγάλη ιδέα που κρύβεται πίσω από την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα, την Ομόνοια; Γιατί ένα πρώην ποδοσφαιρικό σωματείο, νυν εταιρία με τερατώδεις ετήσιους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων "ιδεολογικοποιείται", ακολουθείται σαν ρεύμα "ιδεολογικό" και λατρεύεται ως "θρησκεία"; Αν υπάρχει τόση ανάγκη από τον κόσμο να ορίσει φιλοσοφικά τη ζωή και να αναζητήσει ιδεολογίες γιατί προσπαθεί να το κάνει μέσα από εταιρίες ποδοσφαίρου; Υπάρχει κόσμος που ασπάζεται την ιδεολογία του ΣΤΑΡΜΠΑΞΙΣΜΟΥ, του ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΙΣΜΟΥ του ΚΕΛΛΟΓΚΞΙΣΜΟΥ; Ή μήπως του ΑΝΤΡΕΑΧΑΡΑΛΑΜΠΙΣΜΟΥ και του ΗΛΕΚΤΡΟΛΑΪΝΙΣΜΟΥ;

φώτο: η στιγμή της δημιουργίας. Η φύση εξαγνίζει τον ΜακΝτοναλντισμό.

2 σχόλια:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά έχεις ένα δίκαιο στο θέμα της γενικότερης αποδόμησης ιδεών, αξιών κλπ που είναι θέμα ευρύτερο της εποχής μας. Απλά εγώ ήθελα να επικεντρωθώ στο θέμα των ομάδων ποδοσφαίρου και τις "θρησκείες" των οπαδών τους με αφορμή το απόσπασμα που παρέθεσα.

Ναι, συμφωνώ, ότι αρκετά από τα σωματειά έχουν "ιδεολογικές" ρίζες στις παλιές (παλιότατες) δεξιές και αριστερές λέσχες/καφενέδες, εθνικόφρονες, θρησκευτικές, και δεν ξέρω τί άλλο. Το θέμα είναι ότι πλέον (και παλαιότερα ενδεχομένως έτσι ήταν) καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις ενδεχόμενες ιδεολογίες τους και δεν είναι αυτές που οι οπαδοί των ομάδων λατρεύουν -όσοι από τους οπαδούς τους ψάχνουν να λατρεύουν ιδέες- αλλά λατρεύουν την ίδια την ομάδα σαν ιδέα.

epanastatis είπε...

καταρχην που κολλα με το χριστο το αποελ το ελαμ και ο εθνικοσοσιαλισμος δηλαδη ναζισμος που ασπαζονται.που κολλουν οι δολοφονοι της εοκα β με τον χριστιανισμο?οσοη σχεση εχουν οι κοκκινοι με τον χριστο τοση εχουν και οι ναζιστες του ελαμ.

Related Posts with Thumbnails