Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Ο Όμηρος χάλασε την Αφροδίτη

Η είδηση: Άρχισαν χτες από την πλατφόρμα - γεωτρύπανο "Όμηρος" για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας Noble Energy, οι εργασίες για τις γεωτρήσεις στα πλάισια των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Οι έρευνες είναι εντός του "Οικοπέδου 12", που η Noble έχει ονομάσει "Αφροδίτη", και βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου που συνορεύει με τις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οι έρευνες άρχισαν στη σκιά των απειλών που εκτόξευε κατ' εξακολούθηση η Τουρκία, που ισχυριζόταν ότι δεν δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία (εντάξει δεν μας αποκαλεί έτσι) να προβεί σε κάτι τέτοιο και ενδεχόμενη έναρξη εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελούσε λόγο για αντίδραση "άνευ ορίων" από πλευράς της.

Θεώρησα ότι για το ιστορικό του πράγματος έπρεπε να περιλάβω και την είδηση στο ποστ. Λογικό είναι το θέμα να τυγχάνει εκτενέστατης κάλυψης -και με αρκετές υπερβολές και ανακρίβειες- από πλευράς των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.  Και βέβαια οι εκτενείς αναφορές σε συνδυασμό με τις επιλεγμένες ονομασίες που αφορούν το γεγονός δίνει ευφάνταστους τίτλους με αστείες προεκτάσεις.

Αρχικά η επιλογή του ονόματος του οικοπέδου. Είναι πρώτα από όλα γυναικείο και κατά δεύτερον φέρει το όνομα της αρχαίας Θεάς του Έρωτα... Που ναι μεν σχετίζεται με την Κύπρο, αλλά ως συνέπεια της επιλογής υπάρχει ένας συνειρμός σε φράσεις τύπου "Ξεκίνησε το τρύπημα της Αφροδίτης", "Άρχισαν να δουλεύουν στην Αφροδίτη" κλπ. Και σαν να μην έφτανε αυτό η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ονομάζεται Όμηρος. Ε, αυτό έρχεται και δένει. "Ο Όμηρος τρυπά την Αφροδίτη" έλεγε η Καθημερινή στην online εκδοσή της. Δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, έχουμε ήδη μπει στο αχανές σύμπαν των τίτλων πορνοταινιών. Ήδη παρόμοιοι τίτλοι παίζουν στο twitter αλλά και στα ενημερωτικά portals. Μάλιστα ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του Πολίτη σήμερα το πρωί (κάτω εικόνα) τα είχε πεί όλα. "Διείσδυση στην «Αφροδίτη»".

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Τουρισμός - ψευδοτουρισμός

Διαβάζω στον τύπο διάφορες αναλύσεις που ασχολούνται με την αύξηση που παρατηρείται φέτος στο τουριστικό ρεύμα προς Κύπρο (πχ. 1,2,3) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στους αφικνούμενους τουρίστες στο νησί κάτι που είναι προφανώς θετικό για την οικονομία του τόπου κατά την δυσμενή περίοδο που αυτή διανύει.

Σε αρκετά δημοοοσιεύματα επιχειρείται μια ενδεχόμενη εξήγηση της αύξησης αυτής και η αιτιολογήσεις που δίνονται κινούνται σε δυο κύριους πυλώνες, πρώτον στην ταραγμένη πολιτικοκοινωνικά περίοδο της "Αραβικής Άνοιξης" που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και δεύτερον στο άνοιγμα της Ρωσικής τουριστικής αγοράς και προς την Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά "τρομακτική" αύξηση στον αριθμό επισκεπτών φαίνεται να καταγράφεται και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Τα πιο πάνω και μια παρατήρηση κατά τις τελευταίες επισκέψεις μου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μου δημιούργησαν μια απορία. Αλήθεια, πόσοι από τους τουρίστες που μετρά η στατιστική υπηρεσία να φθάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όντως καταλήγουν να κάνουν τουρισμό στις ελεύθερες περιοχές;

Όσοι βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και όσοι οδήγησαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας σίγουρα θα έχουν δεί αναρίθμητα οχήματα με αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους από σαλούν μέχρι και βαν να κινούνται με καλυμμένο το γράμμα "Τ" (που υποδηλώνει πως πρόκειται για ταξί) στις πινακίδες τους. Θα έχουν δεί και πολλά τέτοια οχήματα σταματημένα είτε στους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου είτε στις ράμπες πρόσβασης στις αφίξεις, προφανώς αναμένοντας να παραλάβουν κόσμο. Μάλιστα για το θέμα της δραστηριοποίηση τουρκοκυπρίων αλλά και άλλων παρανόμων ταξιτήδων στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχαν κινητοποιηθεί και οι επαγγελματίες οδηγοί της επαρχίας Λάρνακας στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι επομένως σαφές, ότι η έντονη αυτή -παράνομη- δραστηριοποίηση αφαιρεί ένα ποσοστό από τις αφίξεις που καταγράφει και ανακοινώνει το υπουργείο εμπορίου και ο ΚΟΤ. Ένα θέμα λοιπόν είναι, αφού κάνουν τα στραβά μάτια ανεχόμενοι αυτή τη δραστηριότητα, κατά πόσο συνυπολογίζουν και το ποσοστό μείωσης των τουριστών που αυτή επιφέρει, ή τελικά εμείς χαιρόμαστε για την αύξηση των επισκεπτών στα κατεχόμενα;

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Θράσος απύθμενο

Το βλέπεις και δεν το πιστεύεις. Η ΕΡΤ έκανε διαγωνισμό για να επανασχεδιάσει την ιστοσελίδα της, δίνοντας βραβεία στις 3 πρώτες προτάσεις που θα επιλέγονταν από επιτροπή. 5 χιλιάδες στον πρώτο 3 στον δεύτερο και χίλια Ευρώ στον τρίτο. Ως εδώ καλά... Μάλιστα, και επειδή περνά γενικότερα η χώρα εποχή διαφάνειας είχε αποφασιστεί ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονταν και στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς ο διαγωνισμός και η τριμελής επιτροπή επέλεξε τους νικητές. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στη σελίδα της ΕΡΤ. Η εικόνα των αποτελεσμάτων, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή -γιατί μάλλον θα αναγκαστούν να την αλλάξουν, είναι η πιο κάτω.

Ρίξτε μια ματιά στην πρόταση που πήρε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό. Μην ανησυχείτε αν δε φαίνονται οι λεπτομέρειες της πρότασης. Μπορείτε να δείτε σε καλύτερη ανάλυση την πρόταση στη διεύθυνση bbc.co.uk. Γιατί η πρόταση που πήρε το δεύτερο βραβείο και τις 3000 Ευρώ είναι απλή αντιγραφή της σελίδας του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2011

Μικρός, τραγικός, επικίνδυνος

Ο πρόεδρος καταθέτει
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη σημερινή του κατάθεση στον ερευνώντα επίτροπο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην θανατηφόρα έκρηξη στο Μαρί έχει καταλήξει στην υπερασπιστική γραμμή "εγώ δεν ήξερα". Η άποψη του είναι πως "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός εμού, επειδή εγώ δεν ήξερα". Η εικόνα του προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στο γεγονός που συγκλόνισε το νησί μαρτυρεί το πόσο λίγος είναι για να εκτελεί τα καθήκοντα που ο λαός του ανέθεσε και πόσο τραγική σύμπτωση ήταν για την Κύπρο η ανάληψη της ηγεσίας του κράτους από έναν άνθρωπο χωρίς αν μη τι άλλο την τόλμη και το θάρρος να αναγνωρίζει ότι (και αυτός) μπορεί να κάνει και λάθη.

Ο πρόεδρος στην προσπάθεια του να εξαιρέσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με την τραγωδία επιχειρεί να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών αποκλειστικά και μόνον στους υφιστάμενους του υπουργούς και στους επιτελείς και τους τεχνοκράτες των υπουργείων και των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Δεν ήξερε, ανέφερε, που ήταν το φορτίο, δεν ήξερε, είπε, ότι αυτό ήταν επικίνδυνο. Από κεκτημένη μάλιστα ταχύτητα απάντησε και ότι δεν ήξερε ούτε που ήταν ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ. Δεν ήξερε ότι ήταν σε άμεση γειτνίαση με τη ναυτική βάση (μοναδική ΝΒ) στο Μαρί. (Σημειώνω ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται και επί της διαδρομής Λευκωσία - Κελλάκι την οποία λογικώς ο πρόεδρος ακολουθεί κατά τις περιόδους ανάπαυσης του στο εξοχικό που διατηρεί)

Εγώ από την πλευρά μου δεν ξέρω αν ο πρόεδρος μπορεί κοιμάται ήσυχος τα βράδια, δεν ξέρω αν αυτή του η στάση σήμερα οφείλεται στο ότι ζει σε μια ψευδαίσθηση που έστησε γύρω του ένας μηχανισμός προπαγάνδας και κολάκων ή αν είναι η πραγματική του συναίσθηση ευθύνης, δεν ξέρω αν κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη και αν τολμά να κοιτάξει τον κυπριακό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων κατάματα, αλλά είμαι βέβαιος ως πολίτης αυτού του τόπου ότι άνθρωπος εμφανίζει εικόνα ατόμου μικρού και άνανδρου. Ατόμου εκτός πραγματικότητας.  Ως τέτοιος είναι (προφανώς και εκ των αποτελεσμάτων) και επικίνδυνος όταν ασκεί καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Μετά την (πολυήμερη) ανάπαυλα λόγω διακοπών και το (πιο πολυήμερο) διάλειμμα στο blog λόγω διακοπών ρεύματος προσγειώθηκα και πάλι στην πραγματικότητα. Σήμερα άνοιξα και "Από Μέρα σε Μέρα" στο ΡΙΚ το μεσημέρι! Παρακολούθησα μια συζήτηση αναφορικά με τις αυξήσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ της υπουργού Εμπορίου, και των βουλευτών Βότση (ΔΗΚΟ) και Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ). Από τους τρεις μπορούσες μόνο να συμφωνείς με την υπουργό εμπορίου. Δυστυχώς δε συμφωνούσες μόνο με την άποψη που θα κόστιζε στην τσέπη σου τελικά. Ο αιώνια λαϊκιστής Λευτέρης Χριστοφόρου ζητούσε "να μην πληρώσει ο φτωχός λαός τα λάθη της κυβέρνησης", ο Άγγελος Βότσης μετά το διαζύγιο του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ σαν να θέλει να κρύψει το πάθος για το ΑΚΕΛ (θυμάστε φαντάζομαι όλοι τα περί "μετοχίου στο ΔΗΚΟ", "αρχιμανδρίτη" κλπ) περνά μια έντονα αντικυβερνητική περίοδο και έμενε μόνο μια φωνή που μπορούσε κανείς να διακρίνει στον τόνο της μια λογική δομή σκέψης. Αυτή της υπουργού Εμπορίου. Η οποία ήταν η φωνή που μετέφερε το μαντάτο ότι θα ακριβύνει κατά 6,96% το ρεύμα για ένα 10μηνο, μέχρις ότου επανέλθει στην παραγωγή το τμήμα του Βασιλικού που σώζεται. Βέβαια κατάπιε λίγο τη γλωσσα της η υπουργός αναφορικά με μια προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ με την οποία η δεύτερη θα αυξήσει από 01/01/12 την τιμή το ρεύμα κατά κάποιο ποσοστό. Αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί ίσως πλέον.

Στην "πραγματικότητα" λοιπόν, ακόμα τα γεγονότα στο Μαρί, αλλά στο επόμενο και πιο μακροσκελές τους επεισόδιο. Στην "επόμενη μέρα" όπου με γεννήτριες δανεικές, προϊστορικές και ενοικιαζόμενες και με το "ρεύμα της προδοσίας" προσπαθούμε να καλύψουμε τις συνέπειες του κυπριακού big bang. Στην επόμενη μέρα με τη συζήτηση του κατά πόσο πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες όλοι ή όχι. Λες και υπάρχει λογική σε ένα τέτοιο ερώτημα. Φυσικά και όλοι θα τηγανιστούμε στις συνέπειες των δικών μας επιλογών. Ο λαός επέλεξε την ηγεσία του. Ο λαός ανέκτηκε (και ανέχεται) την ηγεσία του. Τμήματα του λαού ήταν εμπλεκόμενα στη λήψη των αποφάσεων και στη διαχείριση των καταστάσεων και όση "φιλανθρωπία", συμπαράσταση ή βοήθεια και αν δόσουν οι έξω δεν παύει να είναι δικό μας το πρόβλημα και εμείς πρέπει να πληρώσουμε. Ας γίνει τουλάχιστον μάθημα για τη μεθεπόμενη μέρα. (Αλλά μπα...)
Related Posts with Thumbnails