Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012

Καναλιάζοντας τη σκέψη

Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες μιας καλά ενορχηστρωμένης προσπάθειας να πληγεί η Αριστερά και τα στελέχη της με προεξάρχοντος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αυτή προέρχεται από τις δομές της αντιπολίτευσης, είτε από συγκεκριμένα ΜΜΕ που στόχο έχουν να πλήξουν τη δημοκρατία, παρά να εξυπηρετήσουν τον σκοπό ύπαρξης τους, που είναι ακριβώς η πληροφόρηση του κοινού μέσα από την ελευθερία της γνώμης.
Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες δεν μπορεί, βεβαίως, να παραγνωριστεί η δύναμη της επικοινωνίας στην σημερινή εποχή ως ισχυρή κινητήρια δύναμη της εκπροσώπησης, όπως επίσης και του ρόλου που ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν στην διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων. Δεν μπορεί μια ελίτ, είτε πολιτικών, είτε ακαδημαϊκών, είτε οικονομικών κύκλων να ελέγχει και να επηρεάζει την πολιτική βούληση των πολιτών. Αυτό είναι απαράδεκτο.
Τα ΜΜΕ και οι Ιδιοκτήτες τους πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα η ελευθερία της γνώμης ή της πληροφορίας (όπως αγωνίζονταν στις αρχές του αιώνα να την κατακτήσουν), αλλά ότι το πρόβλημα έγκειται στη σημασία των οικονομικών συμφερόντων και πόσο αυτά μπορεί να χαλιναγωγήσουν ή να περιορίσουν την ελευθερία της γνώμης.
Ανακοίνωση ΕΔΟΝ, 28/11/2012

Το κείμενο αυτό συνοδεύει την ανακοίνωση της ΕΔΟΝ για το συνέδριο της με θέμα τα ΜΜΕ και διακριτικό τίτλο "Κανάλια για τη σκέψη ή κανάλιασμα της σκέψης". Αφού φροντίσει εξαρχής ο συγγραφέας του κειμένου να "καναλιάσει" τη σκέψη του αναγνώστη προτάσσοντας ως αδιαμφισβήτητο γεγονός τη δική του άποψη, ότι γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγεί η Αριστερά και ο Πρόεδρος (ο προεξάρχων)  από κάποιους κακούς που θέλουν να πληγεί η Δημοκρατία, έρχεται πιο κάτω να μας καλέσει να συζητήσουμε για τη λειτουργία των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της σκέψης. Αλήθεια, δεν διερωτήθηκε αυτός που έγραψε το κείμενο, κατά πόσο χρειάζεται κάποια, οποιαδήποτε προσπάθεια για να πληγεί ο Πρόεδρος; Βλέποντας απλά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης, χωρίς να καναλιάσεις τις σκέψεις κανενός, απλά διαβάζοντας τί πήρε, τί έκανε και τί παραδίδει. Άποψη του ιστολογίου είναι ότι όλη την προσπάθεια την καταβάλει ο ίδιος συνεπικουρούμενος από την Αριστερά διοίκηση του τόπου. Ουδείς άλλος μπορούσε να αποδομήσει καλύτερα όλο τον μύθο που έπλασε τόσα η Αριστερά για το τί μπορεί να κάνει όταν βρεθεί στην εξουσία παρά η ίδια η Αριστερά μέσα σε δυο -τρία χρόνια διαχείρισης της εξουσίας. Συνθέμελη αποδόμηση σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναγνωρίζει τη σημασία και τη δύναμη της επικοινωνίας και των ΜΜΕ στη διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων. Κάτι άλλωστε που η Αριστερά έχει εδώ και δεκαετίες και αναγνωρίσει και χρησιμοποιήσει (βλέπε λήμμα προπαγάνδα) προς διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων. Είναι άλλωστε το ΑΚΕΛ και το μοναδικό κόμμα με επίσημη δική του εφημερίδα, μέσω της οποίας δίνει η Κεντρική του επιτροπή τη γραμμή της στα στελέχη του. Άρα πώς χαρακτηρίζεις απαράδεκτο κάποια "πολιτική ελίτ" μέσω των ΜΜΕ να ελέγχει και να επηρεάζει τη βούληση των πολιτών. Θεωρεί απαράδεκτο δηλαδή η ΕΔΟΝ το ότι η κεντρική επιτροπή μέσω της Χαραυγής επηρεάζει τη βούληση των πολιτών;

Είπαμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και οι υπόλοιποι ας προσποιηθούν ότι δεν μας βλέπουν αλλά πόσο μπορεί κανείς να αντέξει αδιαμαρτύρητα την υποκρισία που διαβάζει δεξιά και αριστερά; Να έρθει η ΕΔΟΝ και να καταδικάσει ως απαράδεκτες τις πολιτικές ελίτ που δια των ΜΜΕ επηρεάζουν τη βούληση των πολιτών πάει πολύ. Είναι μεγάλο το πεπόνι και σου κάθεται βαρύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails