Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

Αρχιεπισκοπική κοροϊδία

Το ποσοστό των ψήψων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Κερύνειας δεν έχει καμία σημασία για την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση αν ένας έλαβε περισσότερες ψήφους από τον άλλο, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη και στις εκκλησιαστικές, «ανακατεύονται τα κόμματα, συμπαρίσταται ο πλούτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, πολλές φορές να συγκεντρώνονται ψήφοι σε κάποιον που δεν τις αξίζει.

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει εκείνον που κατά τη γνώμη της είναι καλύτερος για το θρόνο, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία κατετάγησαν στην ψηφοφορία οι τρεις. [...]
Ο κάθε οργανισμός έχει πάντα τις δικές του διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων, μια εταιρία για παράδειγμα καλεί ενδιαφερόμενους από την "αγορά" να στείλουν βιογραφικά και κατόπιν αξιολογεί τους υποψήφιους για να βρει τον καταλληλότερο. Σε πολιτειακές θέσεις συνήθως γίνονται εκλογές και ο λαός ψηφίζει μέσα από κάποιους υποψήφιους για τη θέση, αυτόν που κρίνει ως αξιότερο, ή αυτόν που του υποσχέθηκε ότι άμα εκλεγεί θα του διορίσει τον γιό. Στον οργανισμό της εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία είναι ξεχωριστή, δημοκρατική και διαφορετική.

Η Εκκλησία επιθυμεί (λέει) οι αρχιερείς να έχουν λαϊκή αποδοχή, για αυτό το λόγο θέλει να εμπλέκει και τους πιστούς στη διαδικασία εκλογής μέσω λαϊκής ψηφοφορίας. Για αυτό το λόγο, δεν επιλέγει η Ιερά Σύνοδος κάποιον και απλά τον κάνει Μητροπολίτη, αλλά κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι και καλείται, ακολούθως, το "ποίμνιο" να προσέλθει και να ψηφίσει ποιόν επιθυμεί. Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα νέο γύρο εκλογής κατά τον οποίο η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει ποιόν θέλει για Μητροπολίτη. Αυτός θα είναι και ο νέος Μητροπολίτης. Σε αυτό γύρο, με βάση τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί απλά χέστηκαν για το πόσοι από αυτούς που έτρεξαν να ψηφίσουν επέλεξαν καθένα από τους υποψήφιους. Συγγνώμη αλλά πόσο ποίμνιο πρέπει να θεωρούν ότι είναι ο κόσμος, και πόσο ποίμνιο είναι τελικά ο κόσμος που κάθεται και τους λαμβάνει υπ όψη και ασχολείται με τα καπρίτσια τους;

Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

"Η γενιά του Πολυτεχνείου"


17 Νοεμβρίου σήμερα, 38η επέτειος από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και η "καθιερωμένη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία". Όπως κάθε χρόνο ακούσαμε και πάλι για "τη γενιά του Πολυτεχνείου" -κυρίως από ηλικιακούς εκπροσώπους της- τα λόγια θαυμασμού, να συνοδεύονται από αντίσταση, πάλη, λαϊκή εξέγερση που έριξε τη δικτατορία, και με απαραίτητη προέκταση σε συμβουλές για το σήμερα.

Και απορεί κανείς. Ποιά είναι και τί έκανε τελικά η "γενιά του Πολυτεχνείου"; Πόση σχέση με την πραγματικότητα έχει όλο αυτό το φωτοστέφανο με το οποίο περιεβλήθη η επέτειος; Το γεγονός κάθε αυτό είναι όντως μια σελίδα εξέγερσης, φοιτητών, νεολαίας ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών. (Μια από όχι και τόσες πολλές εξεγέρσεις μέσα στην επταετία της χούντας.) Μια εξέγερση που κορυφώθηκε με αρκετή γενναιότητα και καταστάληκε με βίαιο τρόπο από το καθεστώς. Εκ των γεγονότων τα συμβάντα στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του '73 αυτό που πέτυχαν ήταν την αλλαγή του δικτάτορα. Όχι τη πτώση της χούντας. Την αλλαγή του προσώπου που ήταν επικεφαλής. Για να πέσει η χούντα και να επανέλεθει στην Ελλάδα η Δημοκρατία χρειάστηκε μια αρκετά μεγαλύτερη θυσία. Η χούντα, όσο και αν επιμένουν ορισμένοι να μην το θυμούνται, έπεσε όταν "έπεσε" η Κύπρος τον Ιούλιο του 1974. Εννέα μήνες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Άρα τελικά τί ήταν αυτό που πέτυχε αυτή η περιβόητη "γενιά του Πολυτεχείου" που βλέπουμε στις τηλεοράσεις σήμερα; Κατ' αρχήν πέτυχε να γίνει γενιά. Γιατί στο Πολυτεχνείο ήταν μια αρκετά μικρότερη μερίδα κόσμου. Και κατά δεύτερον αυτή η "γενιά" κατάφερε να μυθοποιήσει αρκετά ένα γεγονός και στην συνέχεια να δρέψει τους καρπούς του κατορθώματός της με τον ισχυρισμό και μόνο της συσχέτισης με τον μύθο. Βουλευτικές έδρες, διευθυντικές θέσεις, κομματικές ιεραρχίες, δημόσια αξιώματα. Πόσοι άραγε από αυτή τη "γενιά" έκαναν οτιδήποτε για να ανατραπεί η χούντα μέσα στα επτά χρόνια που ήταν στην εξουσία; Μάλλον ελάχιστοι. Αλλά ξελασπώνουν για αυτούς οι μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες που ήταν όντως μέσα στο ίδρυμα και γύρω υποστηρίζοντάς τους εντός. 

Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Νέος σταθμός μετεπιβίβασης Κ. Πάφου

Τον νέο του σταθμό μετεπιβίβασης στον χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού πάρκου στην Κάτω Πάφο, εγκαινίασε ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥ.ΠΑ.), η λειτουργία του οποίου είναι ένα πραγματικά καλό νέο για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Παράλληλα όμως με το άνοιγμα του σταθμού επίλθε και μια ανακατανομή των λεωφορειακών γραμμών του Οργανισμού, με νέα δρομολόγια να ανοίγουν και όλα τα δρομολόγια που περνούσαν από την περιοχή του λιμανιού της Κάτω Πάφου να σταματούν πλέον στον νέο σταθμό του οργανισμού. Να σταματούν πλήρως, τέρμα δρομολογίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κλασσικές γραμμές (6)15: Κόλπος Κοραλλίων - Κάτω Παφος (Πλαζ), (6)11: Κάτω Πάφος (Πλαζ) - Αγορά και (6)10: Αγορά - Κόλπος Κοραλλίων να καταλήγουν και να ξεκινούν πια από τον νέο σταθμό και να γίνονται αντίστοιχα, 615: Λιμάνι - Κόλπος Κοραλλίων, 611: Πλαζ Γεροσκήπου - Λιμάνι και 610: Αγορά - Λιμάνι. Μαζί προστέθηκε και η γραμμή 618: Αγορά Λιμάνι, αλλά μέσω άλλης διαδρομής.

Άρα πλέον η διαδρομή που παλιά γινόταν ενιαία πχ Aγορά - Kόλπος Κοραλλίων απαιτεί πια μετεπιβίβαση στο Λιμάνι. Ως εδώ όλα καλά, πέραν μιας μικρής ταλαιπωρίας και καθυστέρησης που συνεπάγεται η αλλαγή λεωφορείου, η οποία όμως με μια καλή χρονική ανταπόκριση μπορεί να ξεπεραστεί.

Το σημαντικό κομμάτι που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή είναι ότι το κόστος της διαδρομής πλέον έχει διπλασιαστεί. Από 1 Ευρώ συνολικά, σε 1+1 για κάθε σκέλος της νέας διαδρομής (δηλ. 4 Ευρώ για το πήγαινε - έλα)9. Λαμβάνοντας κιόλας υπ΄όψη ότι δεν είναι μόνο ο επιβάτης που πληρώνει το εισιτήριο, αλλά και όλοι μας μέσω της επιχορήγησης ανά επιβάτη που παρέχεται στον ΟΣΥΠΑ από το κράτος, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η απλή αυτή αλλαγή έχει πολλά οφέλη για την εταιρία. Σημειώστε δε ότι τα τρία δρομολόγια που αναπροσαρμόστηκαν είναι και τα δρομολόγια που ήταν μονίμως γεμάτα λόγω των ξένων επισκεπτών που κινούνται κατά μήκος της τουριστικής περιοχής Πέγειας - Πάφου. Άρα αν θα κινηθείτε με λεωφορείο συμφέρει καλύτερα να προμηθευτείτε εξ' αρχής ολοήμερο εισιτήριο (€2) και γενικότερα κάρτες μετακίνησης.
Related Posts with Thumbnails