Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

Δώστε μπάλα στον λαό

Τί ονομάζει κανείς διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Ίσως το να πετά κάποιος οργανισμός, που εισπράττει φόρους από τον κόσμο, πακτωλούς χρημάτων για να αγοράζει μια εταιρία ποδοσφαιριστές είναι μια απάντηση που θα έμπαινε αρκετά ψηλά στην κατάταξη των πιθανών απαντήσεων. 

Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι ο Δήμος Πάφου χορηγεί κάθε χρόνο την τοπική Αθλητική Ένωση "Πάφος" με 125000 Ευρώ ετησίως; Και ναι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί κάποια δαπάνη στα πλαίσια της άθλησης της νεολαίας, όπως δίνεται και ετησίως για παράδειγμα το ποσό των 3000 Ευρώ στην πετοσφαιρική ομάδα της πόλης, ή στην ομάδα χάντμπολ. Αλλά 125000 στην ποδοσφαιρική ομάδα ακούγεται απλά πρόκληση. Αν δε λάβει κανείς και την απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου της Πάφου να βάλει τον δήμο εγγυητή σε δάνεια της ΑΕΠ για 375000 Ευρώ τότε ναι μιλούμε για σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα "Επιλογές" (έκδ. 925, σελ 14), εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάφου, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της Πάφου αποφάσισε ο Δήμος -με χρήματα των δημοτών - να μπεί εγγυητής σε 3 δάνεια της ΑΕΠ στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου. Δεν μπορούσαν οι ποδοσφαιρόφιλοι δημοτικοί άρχοντες να βλέπουν την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία. Με βάση το δημοσίευμα και πάλι η ΑΕΠ έχει συγκεντρώσει χρέη μέχρι στιγμής της τάξης των 2 εκατομμυρίων Ευρώ. Το blog μαθαίνει ότι η εν λόγω απόφαση για τα δάνεια πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα, με μόλις 2 διαφωνούντες.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

Μαζωνάκης: νέο look

Κατά την πρόσφατη διαδρομή μου μέσω της ελληνικής πρωτεύουσας, διαπίστωσα ότι η Αθήνα είναι γεμάτη από αφίσες με το νέο look του Μαζωνάκη, στο οποίο είναι κάπως... κίτρινος. Βλέποντας συνεχώς όλες τις εικόνες στους δρόμους το μόνο που μου ερχόταν στο μυαλό είναι:


Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

Τέλος εποχής

Μέσα σε ένα διάστημα μερικών ημερών η αεροπορική βιομηχανία της Ευρώπης διέγραψε από τους αιθέρες δυο εταιρίες. Την Ισπανική spanair ιδρυθείσα το 1986 με έδρα τη Βαρκελώνη και ένα στόλο 29 αεροσκαφών και την Ουγγρική Malev, κρατική εταιρία από το 1946 και εθνικό αερομεταφορέα της Ουγγαρίας. Και οι δυο εταιρίες παρά τα σπασμωδικά μέτρα και τις περικοπές στις οποίες κατέφυγαν δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία στην οποία εισήλθαν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους. Από την άλλη, το κενό που άφησαν πίσω τους ήρθαν να καλύψουν άλλες εταιρίες, όπως η ιρλανδική Ryanair η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση μιας βάσης στη Βουδαπέστη με 4 αεροσκάφη εκμεταλλευόμενη το κενό που αφήνει η Malev αλλά και πακέτων "διάσωσης" των επιβατών που έμειναν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω των πτωχεύσεων. Το εντυπωσιακό της ευελιξίας της εταιρίας είναι ότι ανακοίνωσε τη δημιουργία της βάσης και την έναρξη των πτήσεων δίνοντας χρόνο προετοιμασίας του εγχειρήματος 2 εβδομάδες. Είναι προφανές ότι επί χάρτου πρέπει να είχαν γίνει προεργασίες για να είναι έτοιμη η εταιρία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί αμέσως το κενό. Αυτό το ακαριαίο αντανακλαστικό είναι που λείπει από πολλές αεροπορικές και μη εταιρίες που για χρόνια ζούσαν και λειτουργούσαν σε πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Αυτή η μη προσαρμογή στις συνθήκες του σήμερα είναι που άφησε στην ιστορία και την Ολυμπιακή στην Ελλάδα, τη Swissair στην Ελβετία και απειλεί και τις ντόπιες Κυπριακές Αερογραμμές. Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο ανακοίνωσε ότι τελικώς ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή ώστε να πωλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρίας. Είναι η ύστατη απόπειρα διάσωσης της. Βασικά θα έλεγα ότι είναι η παρθενική απόπειρα διάσωσής της αφού είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί να αφεθεί η εταιρία να λειτουργήσει μακριά από κρατικά διορισμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συνήθως στην ιστορία απήρτηζαν δεινόσαυροι της πολιτικής και απόμαχοι των κομματικών λιστών που ουδεμία σχέση είχαν με την αεροπορική βιομηχανία και ενίοτε και με το επιχειρείν. Αυτή λοιπόν είναι η μόνη προσπάθεια της εταιρίας να καταφέρει να κολυμπήσει στα βαθιά, χωρίς τα κυβερνητικά βαρίδια στο συμβούλιο της αλλά και χωρίς τα οικονομικά σωσίβια που της πετούσε κατά καιρούς η εξουσία ώστε να συνεχίζει να φιλοξενεί τα κρατικά βαρίδια.
Related Posts with Thumbnails