Στην Κύπρο προέκυψε ένα θέμα για τον τρόπο εισαγωγής φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μετά από συζητήσεις η σύγκλητος αποφάσισε, παρά τις διαφωνίες καθηγητών και μαθητών (δημοσίων εκπαιδευτηρίων) να παραχωρήσει 5% των θέσεων για το 2008 σε κατόχους διεθνών τίτλων εξετάσεων ή GCE.
Εξ΄αρχής οι καθηγητές και οι μαθητές διαφωνούσαν καθιστώντας σαφές στο ΠΚ ότι δεν δέχονται άλλο τρόπο εισαγωγής από τις παγκύπριες εξετάσεις, το σύστημα που ίσχυε δηλαδή μέχρι πέρσι.
Διαβάζω τώρα ότι οι καθηγητές ανήγκηλαν ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση (για το καλό των παιδιών πάντα). Και αυτό που απειλούν ότι θα κάνουν είναι αποχή από τις παγκύπριες εξετάσεις. Δηλαδή για να πιέσουν το πανεπιστήμιο, με το οποίο έχουν τη διαφωνία, αποφάσισαν οι καθηγητές να βάλουν το όπλο στον κρόταφο των ίδιων των μαθητών, φωνάζοντας στην σύγκλητο "αν δεν μας ακούσετε, θα τους σκοτώσουμε"!
9 σχόλια:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να δέχεται το πανεπιστήμιο πιστοποιητικά επίδοσης, από εξετάσεις, την αξιοπιστία των οποίων δεν μπορεί να ελέξει. Δεν είναι και τόσο παράλογο κάποιοι να αντιδρούν αφού δεν θα μπαίνουν όλοι με τα ίδια κριτήρια. Δεν λέω ότι είναι αναξιόπιστες οι εξετάσεις, απλά θα υπάρχουν δύο μέτρα.
Από την άλλη, απ' ότι κατάλαβα, αυτές οι εξετάσεις είναι Αγγλικές (ή στην αγγλική τέλος πάντων) και έχουν σχέση με επιστήμες και πιστοποιητικό γλώσσας. Μαθήματα όπως η γλώσσα-έκθεση, ιστορία, αρχαία ελληνικά πως θα πιστοποιούνται???
Δεν είμαι όμως στα αγγλικά οι εξετάσεις??
Έχει εξετέσεις στα Ελληνικά? Πως θα εξετάσουν την έκθεση, είναι ένα μάθημα στο οποιο εξετάζονται όλοι(?), σε μια άλλη γλώσσα;
quote: Me tin idia logiki, 8a eprepe na antidrousan kai oi ka8igites stin Ellada, giati oi Kyprioi mpainoun me diaforetikes eksetaseis!
Δεν ξέρω για το αν έπρεπε να αντιγράσουν για τους Κύπριους αλλα για τους ομογενείς θα έπρεπε!!! Είναι πολλές οι θέσεις σε σχέση με τη ζήτηση και έτσι μπαίνουν σε πολύ καλύτερες (και πιο δύσκολες) σχολές απ'ότι θα έμπαιναν αν έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.
(Λίγο άσχετο αυτό με το θέμα - αλλά ήθελα να το πω)
Καλά τα modern greek δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι εξέταση για να δει κανείς το επίπεδο κάποιου στα ελληνικά... Περισσότερο είναι για να δει κανείς το αν ξέρεις βασικά πράγματα στα ελληνικά. Εγώ προσωπικά έδωσα το αντίστοιχο για τα γερμανικά και οι απαιτήσεις της εξέτασης ήταν πολύ χαμηλές. (πήρα Α στο GCE και την ίδια περίοδο μόνο "καλά" στην πρώτη εξέταση του Goethe)
----------------------------
Η φιλοσοφία του Πανεπιστημίου από ότι κατάλαβα με αυτή την προσπάθεια είναι να δώσει το δικαίωμα σε κατόχους διεθνών ανώτερων τίτλων να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο Κύπρου. Δεν αφορά μόνο τα GCE αλλά και άλλες εξετάσεις και πτυχία από ότι έχω καταλάβει.
Ακριβώς όμως σε τί αποσκοπεί δεν κατάλαβα.. Σιγά μην τρέξουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι να προλάβουν τις θέσεις. Μάλλον αφορά περισσότερο τα παιδιά από English School και άλλα ιδιωτικά σχολεία. Εξού ίσως και οι αντιδράσεις!
Δεν έχει σημασία αν τρέχουν οι ξένοι να έρθουν, σημασία έχει ότι θα μπορούν. Γιατί κάποιος δηλαδή να μάθει πχ ιταλικά και να πάει να σπουδάσει στην Ιταλία? Με τον ίδιο τρόπο να μάθει ελληνικά και να πάει να σπουδάσει στην Κύπρο :P
@παμ,
ναί έχεις δίκαιο, Στο σχόλιό μου σύγκρινα περισσότερο τα modern Greek με το επίπεδο των εισαγωγικών στα νέα Ελληνικά αλλά δεν το διατύπωσα όπως έπρεπε. Προφανώς και δεν είναι ανάγκη κάποιος ξένος να γνωρίζει ελληνική ποίηση και λογοτεχνία για να σπουδάσει μαθηματικός στο πανεπιστήμιο Κύπρου.
Perimenw me agwnia ti exei na pei o sympa8is filos Ellas-Kypros-Enwsis gia to 8ema
Η στάση της ΟΕΛΜΕΚ είναι απαράδεκτη. Σκεφτήκατε ποτέ ο σύνδεσμος των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου (όχι το ίδιο το Πανεπιστήμιο) να ήθελε να επιβάλει στα λύκεια να κάνουν εκείνο που ο ίδιος θεωρούσε σωστό; Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές των δημοσίων σχολείων (κι εγώ δημόσιο τέλειωσα) το βλέπουν εντελώς συμφεροντολογικά. Αν η κυβέρνηση αμφισβητήσει την αυτονομία του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα τόσο στην ανώτερη εκπαίδευση όσο και στη δημοκρατία.
Κάτι άλλο: οι (λιγοστοί) Τουρκοκύπριοι φοιτητές στο ΠΚ κάθονται παγκύπριες για να γίνουν δεκτοί; Δεν το νομίζω. Είναι πολύ λογικό για διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια εισδοχής.
Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα χνάρια της Ελλάδας, όπου τα μικροσυμφέροντα διαφόρων ομάδων (ανεξάρτητα του αν είναι μεγάλες ή μικρές) παρεμποδίζουν το ευρύτερο και μακροπρόθεσμο καλό του τόπου και της κοινωνίας.
Πάντως για την ώρα, το πανεπιστήμιο σε αρκετές απόπειρες κυβέρνησης και βουλής να αλλάξουν αποφάσεις του υπήρξε σταθερό και αδιάλλακτο. Το πρυτανικό συμβούλιο φαίνεται ότι γνωρίζει καλά ότί είναι, όπως πρέπει να είναι, ανεξάρτητο στο να λαμβάνει αποφάσεις για το πανεπιστήμιο.
Οι δε καθηγητές πολλές φορές δυστυχώς αποδεικνύουν το ρητό "ουδείς μωρότερος του ιατρού, εαν δεν υπήρχε και ο διδάσκαλος"... Και κρίμα γιατί στις τάξεις τους υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι. Μειοψηφούντες, αλλά υπαρκτοί.
Δημοσίευση σχολίου