[Ανανέωθηκε 11/5/08]
Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Μιανμάρ, όπως αυτή είναι ορατή από το διάστημα και τους δορυφόρους. Τεράστιες εκτάσεις της περιοχής είναι βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό, μια εβδομάδα μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα.
Αυτό που δεν μπορεί να φανεί από τόσο ψηλά, αυτό που χάνεται στις αποχρώσεις του μπλέ και του πράσινου, είναι η τραγωδία στο έδαφος. Εκφράζονται φόβοι για περισσότερους από 100 χιλιάδες νεκρούς από τον τυφώνα και για επιπρόσθετους από τις ασθένειες και τις επιδημίες.
Η διεθνής κοινότητα περιμένει ανερυθρίαστα την στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να δώσει άδεια για να προσφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον κόσμο που πεθαίνει. Μια διεθνής κοινότητα που για αρκετά χρόνια υποστηρίζει ουσιαστικά και ενισχύει οικονομικά το καθεστώς αυτό των δικτατόρων, με πρωτεργάτες χώρες από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.
Οι εικόνες της καταστροφής με τα πτώματα στους δρόμους και τα χωράφια θυμίζουν έντονα παρόμοιες εικόνες από την ίδια περιοχή, τον περασμένο χρόνο κατά την εξέγερση των βουδιστών μοναχών. Μια εξέγερση που επνιξε στο αίμα το ίδιο καθεστός υπό τα βλέμματα και πάλι ημών, της απόμακρης διεθνούς κοινότητας.
Το πρόβλημα των ανθρώπων δεν είναι μόνο ότι τώρα η κακή τους τύχη σκόρπισε τον θάνατο. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι όσοι πρωτοτρέξανε για να προσφέρουν βοήθεια ανθρωπιστική σε αυτόυς τώρα, για χρόνια, για δεκαετίες, στηρίζουν οικονομικά και αλλιώς ένα καθεστώς που τους σκοτώνει καθημερινά. Μέσα στους "υποκριτές" και η ΕΕ, τα κράτη της οποίας απαγορεύεται να έχουν εμπορικές σχέσεις με την Μιανμάρ. Βέβαια οι μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις στην περιοχή είναι της γαλλικής Total, πράγμα που αυτομάτως καθημερινά αναιρεί το εμπάργκο. [Περισσότερα στοιχεία "Εμπόλεμη Ζώνη - Δύο ονόματα για μια δικτατορία", MEGA Channel]
4 σχόλια:
Τα τελευταία δελτία ειδήσεων κάνουν λόγο για 200 000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα μπορεί να φθάσουν οι νεκροί και τα 1,5 εκατομμύρια.
Κρίμα τόσοι άνθρωποι. Δεν τους έφτανε η κακή τους η "μοίρα" (που τους έφερε άγγλους στον τόπο τους) τους ήρθε και μια τέτοια καταστροφή που ούτε τα πιο οργανωμένα κράτη δεν θα μπορούσαν να αντιμετοπίσουν.
Βλέποντας κάτι τέτοια νοιώθω τεράστια ανακούφιση που έχω γεννηθεί στην Ελλάδα (πολύ εγωιστικό ε?)
ένα 10ήμερο σχεδόν από το κτύπημα του τυφώνα και ακόμα η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται με τους δικτάτορες. Αυτοί ακόμα δεν έχουν δώσει την άδεια για να μπουν διεθνείς οργανώσεις.
Όσο για τον πληθυσμό είναι χαρακτηριστικό το κείμενο από την εμπόλεμη ζώνη.
"Πώς γίνεται μια χώρα να έχει 45 χρόνια δικτατορία και ο λαός να μην έχει ανατρέψει το καθεστώς;
Δεν είναι σπάνιο, συνέβη και στην Ισπανία του Φράνκο. Στη Βιρμανία, όμως, οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί. Οι πολίτες είναι βαθιά θρήσκοι και πιστεύουν στο κάρμα, τη μοίρα. Πιστεύουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι «γραμμένα» και κάποιος λόγος υπάρχει που συμβαίνουν. Σκέφτονται πως αν κάποτε ανατραπεί η χούντα θα είναι επειδή ήρθε η ώρα της και όχι επειδή οι πολίτες αποφάσισαν έτσι."
Η πραγματικότητα για την οποία φοβόμασταν τόσες μέρες αρχίζει να επισημοποιείται και από το καθεστώς... http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7405260.stm
Δημοσίευση σχολίου