Η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΝΑΤΟ και οι αντιρρήσεις του προς το πρόσωπο του νέου γραμματέα της συμμαχίας έφεραν στο προσκήνιο παλιές καλές εποχές του κυρίου Ερτοάν. Σε παλαιότερη δημοσίευση στο blog με τίτλο "Ο Τουρκικός συρμός και ο Ευρωπαϊκός διασυρμός" είχα αναφερθεί στην ταπεινωτική εικόνα ανατολίτικου παζαριού που είχαν λάβει οι ενταξιακές της Τουρκίας.
Λίγους μήνες μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά δίπλα από τις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και την σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με το πρόσωπο του νέου γραμματέα της συμμαχίας. Είναι μόνη της απέναντι σε όλους, οπότε λογικά θα έδινε την συγκατάθεσή της. Τελικά θα την δώσει, αλλά αφού προηγουμένως έχει λάβει ανταλλάγματα από τον Ομπάμα. Δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα του τουρκικού "ναί" αλλά μάλλον η συγγνώμη Ράσμουσσεν δεν είναι το μόνο που πήρε ο Ερτοάν. Αναφορές ΄γίνονται και για ανοίγματα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της για ένταξη στην ΕΕ.
Ο γερμανικός τύπος γράφει για διαδικασίες ανατολίτικου παζαριού (die Welt) μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας και διαπιστώνει ότι εκ του μη όντως η Τουρκία προσπάθησε να κερδίσει ανταλλάγματα. H SudDeutsch Zeitung βλέπει ανήσυχα το ενδεχόμενο ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονος προβλέποντας ότι οι πρακτικές Ερντοάν θα βρίσκουν εφαρμογή και όταν η χώρα ενταχθεί στην ένωση. Ευρωπαίοι ηγέτες (ΠΟΛΙΤΗΣ) σε συζητήσεις και με τον Χριστόφια στην Πράγα αναφέρθηκαν στην εντυπωσιακά σκληρή διαπραγματευτική στάση του Ερτοάν.
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει φορέσει γυαλιά σε όλους τα τελευταία χρόνια με την διαχείριση διαφόρων διεθνών θεμάτων, γινόμενη αντιπαθής αλλά κερδίζοντας τελικά. Ακόμα και για τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, για παράδειγμα στον πόλεμο του Ιράκ, κέρδισε ανταλλάγματα. Βέβαια κατά το κυπριακό ρητό "ήυρεν τζαι κάμνει" εφ' όσων η διεθνη΄ς κοινότητα και οι οργανισμοί στους οποιόυς συμμετέχει δέχονται και με τις στάσεις τους επιβραβεύουν τις δράσεις της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου