Μια στρατιωτική επιχείρηση, έξι πειρατείες, 9 δολοφονίες.
Μια επιχείρηση ανθρωπιστική, με σκοπό την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και την προμήθεια ειδών ανάγκης στην Παλαιστίνη, καταλήγει σε κρατικό έγκλημα όταν η ισραηλινή πλευρά, σε μια λογική αυτοδικίας, για μία ακόμα φορά, λαμβάνει δράση πέραν της διεθνούς νομημότητας. Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σε ένα ρεσάλτο αιματοκυλούν την επιχείρηση στην προσπάθεια τους να τη σταματήσουν. Τί μου έχει μείνει από την όλη ιστορία; Αν ανασκοπήσουμε ένα ένα τα σημεία που συνθέτουν την εικόνα, έχουμε ένα "στολίσκο" σε διεθνή ύδατα με πρόθεση κατάπλου στην κλειστή Γάζα, έχουμε ένα κράτος που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο με κάθε δυνατό τρόπο, έχουμε μια επιχείρηση φιάσκο που καταλήγει σε μακελειό.
Πρώτο σημείο τριβής ο χώρος δράσης. Αυτός τοποθετείται στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Το Ισραήλ αποφάσισε, επειδή έτσι, να αναλάβει δράση καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Στέλλει μάλιστα ειδικές (;) δυνάμεις με σκοπό να καταλάβουν πειρατικά τα πλοία της βοήθειας και να συλλάβουντους επιβαίνοντες σε αυτά. Με αυτό το δεδομένο ο κάθε επιβαίνων στα πλοία δεν νομιμοποιείται με κάθε μέσο να υπερασπιστεί το πλόιο του από τους πειρατές; Έπλεαν, ασχέτως προθέσεως, σε διεθνή ύδατα. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για ένα πλοίο στη θάλασσα της Μάγχης επειδή η πορεία του σε 15 μέρες θα το φέρει στη Γάζα;
Δεύτερο σημείο τριβής η ίδια η επιχείρηση. Τί άραγε ήθελαν οι Ισραηλινοί να επιτύχουν; Την ανακοπή του στόλου; Τη σύλληψη των επιχειρούντων; Το μακελειό; Γιατί αν δεν είχαν το τρίτο υπ' όψην μπορούσαν με πιο αναίμακτους τρόπους, παρατάσσοντας πλοία όπως έκαναν παλιά ή σαμποτάροντας τα πλοία του στόλου να πετύχουν τη ρυμούλκησή τους σε κάποιο λιμάνι του Ισραήλ. Αντ' αυτού η επιλογή ήταν να χρησιμοποιήσουν μια δυναμική δράση - επίδειξη αποφασιστικότητας ίσως; - με ένοπλους κομάντο - πειρατές να αποβιβάζονται στα πλοία και με πυρά να επιβάλλουν την αποκοπή του στολίσκου. Η ίδια η επιχείρηση δε, από τα πλάνα του ισραηλινού στρατού φαίνεται να ήταν φιάσκο. Η οργάνωση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων μιας χώρας που πριν μερικά χρόνια συμμετείχε στον "πόλεμο των 6 ημερών" ήταν απαράδεκτη. Ο πρώτος στρατιώτης που κατεβαίνει στα πλοία από ελικόπτερο κατεβαίνει μόνος του, σαν σε καταρρήχηση αναψυχής, με τον δεύτερο και τον τρίτο να αργούν αρκετά να προσνηωθούν. Αποτέλεσμα, ο πρώτος στρατιώτης να δέχεται επίθεση δικαίως από αρκετό κόσμο που βρισκόταν στο κατάστρωμα. Για την απόκτηση ελέγχου οι άλλοι στρατιώτες από τα ελικότερα να ανοίγουν πυρ εναντίον των επιβατών του πλοίου. Από άποψης σχεδιασμού μάλλον δείχνει να είναι μια ηλίθια επιχείρηση, εκτός αν ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στη δημιουργία της αναταραχής ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση πυρών.
Τρίτο σημείο ο στολίσκος και η ίδια η ανθρωπιστική επιχείρηση. Υπό την ανθρωπιστική επιχείρηση φαίνεται ότι κρύβεται ένα πολιτικό παιχνίδι, με ένα στόλο 3 τουρκικών (ίσως κρατικών) πλοίων, όπως το Mavi Marmara (φώτο), να ηγούνται της νηοπομπής. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καινούριο σενάριο η προώθηση πολιτικής μέσα από την κάλυψη ανθρωπιστικής προσφοράς. Η Τουρκία, αυτός ο μέγας ειρηνοποιός της περιοχής μας, στην κούρσα πατρωνισμού των αραβόφωνων, πλέον ηγείται και ανθρωπιστικών δράσεων. Στον ελεύθερο χρόνο της, όταν δεν εισβάλλει στο Ιράκ. Σίγουρα το Ισραήλ γνώριζε για αυτό, εδώ το γνωρίζαμε στην Κύπρο (δηλώσεις Θεοχάρους). Ενδεχομένως και η Τουρκία να ήθελε το Ισραήλ να το γνωρίζει αυτό. Χτες άκουγα για ένα ιρλανδικό πλοιάριο που θα επιχειρούσε να πάει στη Γάζα. Η Τουρκία μελετούσε το ενδεχόμενο να το συνοδεύσει με δύο (!) φρεγάτες και μια πυραυλάκατο.
Νομίζω ότι τελικά ο κερδισμένος της ιστορίας, τουλάχιστον άμεσα, είναι η Τουρκία, που πλασαρίστηκε πάλι σαν δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Μακροχρόνια βέβαια, και επειδή η Τουρκία δείχνει σημάδια "ανυπακοής" όσο ενδυναμώνεται δεν ξέρει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι μέντορες της. Το δε Ισραήλ δεν νομίζω ότι τελικά έχει χάσει κάτι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που στην ιστορία του δρα με ακραίους τρόπους απέναντι σε ότι αντιβαίνει στις δικές του θέσεις.
2 σχόλια:
Συμφωνώ με την προσέγγισή σου, πράγματι η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προωθήσει το ρόλο της περιοχή και να διασφαλίσει έτσι τα συμφέροντά της στην περιοχή. Μου πέρασε από το μυαλό, χτες και μια άλλη προσέγγιση. Δεν αποκλείεται να παίζονται παρασκηνιακά παιχνίδια για την κυριαρχία στην περιοχή μεταξύ των δυο.Αν έχουμε περιφερειακούς ανταγωνισμούς τέτοιου τύπου τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Είναι πολλά που δεν μπορεί να είναι τυχαία τόσο πολύ σε αυτό το συμβάν Γ. Το ότι τα θύματα ήταν Τούρκοι αποκλειστικά για παράδειγμα. Τυχαίο; Μπορεί. Ή το ότι οι Ισραηλινοί έκαναν μια τόσο κακά οργανωμένη επιχείρηση. Μιλούμε για τις ειδικές δυνάμεις ενός υπέρεκπαιδευμένου στρατού. Βλέποντας τις εικόνες από την επιχείρηση με τους στρατιώτες στην αρχή να κατεβαίνουν χαλαρά και να γίνονται "εύκολοι" στόχοι για τις εκατοντάδες κόσμου στο πλοίο μου φαίνεται πολύ αφελές να πιστέψω ότι τους ξέφυγε στο σχεδιασμό.
Δημοσίευση σχολίου