Για κακόβουλη παρερμηνεία της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια σε εισβολή των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο το 1974, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι επικριτές του Προέδρου στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής τους απομόνωσαν μια φράση και διαστρέβλωσαν το περιεχόμενο της ομιλίας του."Κακόβουλη" "παρερμηνεία" της δήλωσης του Προέδρου. Σχεδόν καταλογίζει και δόλο ο εκπρόσωπος σε όσους διάβασαν (απλά!) τη δήλωση, αφού η δήλωση μιλούσε αφ' εαυτής και ξεκάθαρα! Αντί ενός απλούστερου "ήταν ακούσιο γλωσσικό ολίσθημα", στο οποίο μόνο το "γλώσσα λανθάνουσα, τ' αληθή λέγει" θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε, η επίσημη αντίδραση επιλεχθηκε να παρατηρει ότι παρερμηνεύθηκε η δήλωση. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Ερμήνευσε και την λεγόμενη παρερμηνεία σε κακή πρόθεση.
Αν διάβαζαν ολόκληρο το κείμενο, είπε, θα αντιλαμβάνονταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε εξίσωσε την τουρκική εισβολή με το πραξικόπημα ούτε δικαιολόγησε την εισβολή ούτε έδωσε συγχωροχάρτι στην Τουρκία.
[...]
Το 1974 έγινε δίδυμο έγκλημα, είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι το πραξικόπημα και η εισβολή αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. [...]
Ξεκινήσαμε από τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ (Άντρου Κυπριανού) περί ατόμων που θέλουν τη φυσική εξόντωση του Προέδρου. Συνεχίσαμε σε χαμηλότερο επίπεδο συνεγερμού με τους κακούς που υποσκάπτουν τον πρόεδρο και τις προσπάθειες του, φθάσαμε στο λαό που κακόβουλα παρερμηνεύει τα αθώα που δηλώνει δεξιά και αριστερά ο πρόεδρος. Σε παλαιότερη δημοσίευση ("Τelevito" ergo sum) έγραφα ότι η δηλωσειομανία του προέδρου θα ήταν επόμενο να τον οδηγήσει σε γκάφες. Μάλλον μια εξέλιξη όπως η επίμαχη δήλωση ήταν αναμενόμενη, αν και από τα όσα έλεγαν οι υπερασπιστές σήμερα, ακόμα δεν κατάλαβα σε τί ποσοστό ήταν ολίσθημα η δήλωση.
Πρώτα από όλα, υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα με τόσες ώρες δηλώσεων ο Πρόεδρος να μην υποπέσει σε γκάφες; Και με το "γκάφες" δεν εννοώ μόνο γλωσσικά ολισθήματα, αλλά και ουσιαστικά πράγματα, όπως το να ανακοινώνει κινήσεις στρατηγικής σε κυπριακό αλλά και διεθνείς σχέσεις, οι οποίες χάνουν το "στρατηγικό" τους πλεονέκτημα αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους.Απολογούμαστε λοιπόν κύριε Στεφάνου για την παρερμηνεία μας. Τουλάχιστον εσείς στη δική σας παρέμβαση θέσατε εισβολή και πραξικόπημα στις πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δεν το ερμηνεύω ούτε το παρεμηνεύω, απλα "κακόβουλα" το παραθέτω μετά του τμήματος της εμπρηστικής απάντησής σας.
*Προσπάθεια πυρόσβεσης με χρήση φωτιάς, για δημιουργία αντιπυρικών ζωνων.