"Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017"
Ο τίτλος σε πρώτη αντίδραση μάλλον προκαλεί χαμόγελα. Μπορεί μια πόλη με μόλις ένα θέατρο 300 θέσεων, ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων και βενζινάδικα, ένα ανοικτό αρχαίο θέατρο και 1,5 αίθουσες κινηματογράφου να διεκδικήσει ένα τέτοιο θεσμό; Μάλλον μπορεί. Και μακάρι να διεκδικήσει ένα τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο για το τουριστικό όφελος αλλά για την πραγματική πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.
Θα είναι θετικό αν παρουσιαστεί κάποιο πλάνο ανάπτυξης, αρχικά, μιας αναγκαίας υποδομής στην πόλη ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2017. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα ώστε ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στην τέχνη, που (θα πρέπει να) είναι το ζητούμενο, μάλλον.
Πάντως, για την ιστορία, μια από τις χειρότερες σε οργάνωση και αποτέλεσμα πολιτιστικές πρωτεύουσες ήταν το 2006 η Πάτρα (πληθ. 200000). Εκεί λίγο τα κομμένα (λόγω "Αθήνα 2004") κονδύλια, λίγο οι ψηλές μύτες και οι βεντετισμοί των διευθυντών, υπευθύνων, τοπικών αρχόντων και συνεπεία αυτών και η αδιαφορία του πληθυσμού, οδήγησαν το "καραβάκι" της Πάτρας στο βυθό σαν νέο τιτανικό. Ζώντας τότε στην Πάτρα, το μόνο που έβλεπε κανείς να αλλάζει ήταν μερικές προσόψεις πολυκατοικιών που είχαν αναζωογονηθεί. Και την καρναβαλική περίοδο να εντάσσεται στις εκδηλώσεις της πολιτιστικής. Πέραν αυτών κανείς δε νομίζω ότι σήμερα θυμάται πως το 2006 είχε περάσει κάτι τέτοιο από την πόλη του.
Από την άλλη, μια από τις πιο επιτυχημένες "πολιτιστικές πρωτεύουσες" ήταν η Γαλλική Λίλ (πληθ. 200000) το 2004. Η επιτυχία ήταν στο γεγονός ότι το εγχείρημα είχε αγκαλιαστεί κυρίως από τους κατοίκους της πόλης ενώ έφερε στη Λίλ και κόσμο. Υπολογίζεται ότι περί τα 9 εκατομμύρια θεατές έσπευσαν από αρκετές περιοχές για να παρακολουθήσουν τις ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώθηκαν. Οι κάτοικοι της πόλης απαίτησαν αυτό να καταστεί θεσμός. Αποτέλεσμα, οι εκδηλώσεις Lille3000, που διοργανώνονται από τότε στην πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου