Γιατί να μην συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη κατά την επικείμενη μετάβασή του (26/1); Είναι το ερώτημα που ετέθη -παρασκηνιακά, σύμφωνα με τον τύπο- από ορισμένους εκ των εθνοσυμβούλων τις τελευταίες μέρες. Διαμαρτύρονται γιατί ο πρόεδρος μεταβαίνει μόνος (με τη διαπραγματευτική του ομάδα - Ιακώβου κλπ).
Αν θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις που έγιναν μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις του συμβουλίου, συνήθως οι αντιπολιτευόμενοι λένε ότι δεν διεξήχθη συζήτηση, δεν ενημερώθηκαν όσο έπρεπε, δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, και γενικώς η λειτουργία του συμβουλίου μόνο αρμονική και παραγωγική δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο δε πρόεδρος από τη μεριά του κάνει κόλπα με τα διαφορετικά έγγραφα στους αρχηγούς για να "πιάσει" τις διαρροές πληροφοριών από του συμβούλιο. Ο ΔΗΣΥ συνήθως θέλει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, θέση κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο, ενώ τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν από τον Πρόεδρο να αποσύρει τις (κακές για την πλευρά μας) προτάσεις του για τους εποίκους, τη σταθμισμένη ψήφο και την εκ περιτροπής προεδρία, θέση που επίσης δεν υιοθετεί ο Πρόεδρος.
Με αυτά υπ' όψη, ποιά η σκοπιμότητα να μεταβεί ολόκληρο το συμβούλιο στη Γενεύη; Τί έχει να προσφέρει; Υπάρχει πιθανότητα ξαφνικά να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του στη ξενιτιά; Ή θα μεταβούν εκεί για να δηλώσουν από τις Άλπεις ότι δεν μπόρεσαν να συζητήσουν γιατί δεν ενημερώθηκαν και ότι ο Πρόεδρος πάλι δεν άκουσε τις εισηγήσεις τους; Προφανώς ένα διήμερο στη Γενεύη αυτή την εποχή είναι αναζωογονητικό για τα μέλη του συμβουλίου, αλλά δυστυχώς για αυτούς διάγουμε περίοδο κρίσης και περισυλλογής.
Στο κάτω κάτω, αν είναι τόσο μεγάλη η σημασία της συνόδου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ας είναι σε ετοιμότητα το think tank (!) να συνέλθει στην Κύπρο και να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τεχνολογία υπάρχει για να δίνει λύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου