Πέρασαν, έτσι ανεπαισθήτως, και τα πρώτα γενέθλια του Καστελλορίζου. Όχι του ιδίου του νησιού, αλλά του γεγονότος που έκανε το νησί σύμβολο. Η Ελλάδα πέρασε ήδη τον πρώτο χρόνο υποβασταζόμενη από τα δανεικά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, και της ΕΕ. Της γνωστής στους Έλληνες "τρόικας" (Mr. Blue Eyes etc.).
Και πέρασε ανεπαισθήτως όχι τόσο στις μεγάλες μάζες του λαού. Εκεί τα εύκολα μέτρα που λήφθησαν είχαν επιπτώσεις, και μάλιστα άμεσες. Στα πρώτα θύματα πολίτες με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων αλλά και επιχειρήσεις, τις οποίες με έκτακτες εισφορές και παράτυπες παρακρατήσεις φόρων στραγγαλίζει καθημερινά. Αυτά είναι τα "εύκολα" μέτρα που μπορούσε να λάβει. Με μια εντολή "κόψτε τις πληρωμές" εφαρμόζονται. Δεν είναι δηλαδή τυχαίο που είναι και τα μόνα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Βέβαια είναι βέβαιο ότι χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμα και αν αυτές αντιβαίνουν την "ιδεολογία" του πρωθυπουργού, ο ίδιος θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις. Η Ελλάδα κινείται σε διπλό πρόβλημα. Από τη μια χρωστά πολλά χρήματα ήδη και δεν βγάζει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της, άρα για την ετήσια επιβίωση χρειάζεται ακόμα περισσότερα. Ακόμα και με τις σκληρές περικοπές σε δαπάνες η κατάσταση παραμένει τραγικά ίδια. Οι λόγοι; Πολλοί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέραν των περικοπών, η επιβολή φόρων έχει μόνο αρνητικό αποτέλεσμα. Στραγγαλίζει τον νομοταγή, ενώ τον φοροφυγά -που ήταν έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα από πριν- δεν τον αγγίζει. Οι μηχανισμοί ελέγχου και είσπραξης είναι διαλυμένοι, όπως διαπιστώνουν διεθνείς οίκοι αλλά και ελληνικά ΜΜΕ.
Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται είναι ότι, παρά την τραγικότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να κυβερνά κάποια άλλη χώρα. Κάποια Δανία του Βορρά... Παντελής ατολμία στη λήψη αποφάσεων, προστριβές, διαφωνίες και λαϊκιστικές κορώνες από τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία, δράσεις και παρεμβάσεις του κράτους που παγώνουν η μια μετά την άλλη καταχωρούμενες στις ελληνικές καλένδες. Καμμία παρέμβαση για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση δεν προχωρά, μετατάξεις ΟΣΕ, ιδιωτικοποιήσεις, άρση καμποτάζ, άνοιγμα επαγγελμάτων -φορτηγά, ταξί,κλπ, one stop shops. Επίσης ακόμα δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα τζάκια των βολεμένων συνδικαλιστών. Αντί των διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί στην φορολόγηση, τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλα πασαλείμματα τα οποία ούτε την κατάσταση διορθώνουν μακροπρόθεσμα, ούτε τον κόσμο ικανοποιούν βραχυπρόθεσμα. Ακόμα και στις πιο μικρές παρεμβάσεις, κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα για παράδειγμα, το κράτος δεν κατάφερε να μην γελοιοποιηθεί έχοντας για ένα τετράμηνο ολόκληρο εκστρατευτικό σώμα αγκιστρωμένο στους λόφους.
Η εικόνα της σοβαρότητας είναι μακριά από κάθε έκφανση λειτουργίας (;) της ελληνικής κυβέρνησης στην πιο σοβαρή κρίση ίσως που θα κλήθηκε το Ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει. Όταν πέρσι τέτοιο καιρό ο πρωθυπουργός με φόντο το λιμάνι του Καστελλορίζου τόνιζε ότι την ευκαιρία που δεν δίνουν στην Ελλάδα η αγορές θα την πάρει η χώρα μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πραγματοποιήσει είχε υπ' όψη του τη διαχείριση στην οποία προέβη τον χρόνο που ακολούθησε; Δυστυχώς μόνο αισιοδοξία για το μέλλον δεν μπορεί κανείς να έχει με αυτή την κατάσταση, βλέποντας τον Παπανδρέου τον νεότερο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τέρας που θεμελείωσε ο πατέρας του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου