Κυριακή, Μαρτίου 11, 2012

Από 4 έως 5,5 ρίχτερ


Ένας Θεός ξέρει, ειλικρινά, τί σχέση με την πραγματικότητα μπορεί να έχει κάποια είδηση που διαβάζουμε. Και η μπάλα δυστυχώς δεν παίρνει μόνο τα "ανώνυμα" blogs, που αναπαράγουν με σωρηδόν αντιγραφές "ειδήσεις" από ενημερωτικά sites και άλλα blogs, αλλά και τα ίδια τα "ενημερωτικά sites". Στην Κύπρο τα πιο γνωστά ενημερωτικά sites είναι αυτό της εφημερίδας Πολίτης, του Φιλελευθέρου, της Καθημερινής και το sigmalive. Κατά κύριο λόγο, για τη ροή ειδήσεων τους (σε "πραγματικό χρόνο") αναπαράγουν ειδήσεις από το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων και από ελλαδικά sites, και λιγότερο αναρτούν θέματα από δική τους συνεισφορά. Αυτό φαίνεται απλά και από την ανάγνωση των κειμένων που αναρτώνται, και που, πολλές φορές, είναι ίδια.

Την περασμένη Παρασκευή, στις 22:50, έγινε στην περιοχή της Πάφου αισθητή μια σεισμική δόνηση. Έντονη αλλά όχι και για να ανησυχήσει κανείς από το τράνταγμα. Σε "πραγματικό χρόνο" δεν υπήρξε κάποια ανάρτηση της είδησης από τα online. Την επόμενη μέρα, το πρωί, η είδηση που είχε αναρτηθεί ήταν η ακόλουθη:
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυκτα στην Πάφο και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την επαρχία.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάνουν λόγο για σχετικά ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 4 - 5,5 ρίχτερ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών σεισμολογικών κέντρων σήμερα σειρά μικρότερων σεισμικών δονήσεων καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την κεντρική Τουρκία και την Αλβανία.
Από τη σεισμική δόνηση, η οποία είχε μικρή διάρκεια, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.
Από Πολίτη, Καθημερινή, Φιλελεύθερο 
Το κείμενο έχει 3 μόλις προτάσεις και το μόνο ορθό στοιχείο που παρατίθεται είναι ότι έγινε σεισμός στην Πάφο. Δυστυχώς κανένα από τα υπόλοιπα στοιχεία δεν είναι ακριβές. Η δόνηση τοποθετήθηκε στη 1 πμ, αντί στις 11 μμ, η ισχύς της δίνεται στα 4 - 5,5 ρίχτερ (!) και για κάποιο λόγο, ο συντάκτης της είδησης συνδέει το γεγονός με "σειρά μικρότερων δονήσεων" σε Ελλάδα Τουρκία ακόμα και Αλβανία.

Το δείγμα έγκυρης δημοσιογραφίας δημοσιεύθηκε στον Πολίτη, στην Καθημερινή και τον Φιλελεύθερο και πηγή του κακού ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο λειτουργός του ΚΥΠΕ, 10 ώρες μετά το γεγονός, και προφανώς στην απουσία ανακοινωσης του τμ. γεολογικής επισκόπησης ανήγαγε τον εαυτό του σε σεισμολόγο και έκανε δική του εκτίμηση για το γεγονός. Η εκτίμηση αυτή ανακοινώθηκε στην πορεία και από τα λοιπά ΜΜΕ της Κύπρου -που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν συντάξει κάτι από μόνα τους. Η ένταση του σεισμού, τελικά, υπολογίστηκε στα 3,9 ρίχτερ από το τμ. γεολογικής επισκόπησης, οπότε ούτε το κολοσσιαίο διάστημα 4-5,5 ρίχτερ στο οποίο οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις τοποθέτησαν τη δόνηση είναι ορθό.

Με αυτά υπ' όψη, απλά αναλογιστείτε τί από τα υπόλοιπα που διαβάζουμε και δεν μπορούμε μόνοι να διαπιστώσουμε την ορθότητά τους έχει όντως βάση στην πραγματικότητα.

1 σχόλιο:

Nikolas Markou είπε...

Μιλώντας για παραπληροφόρηση, παρακολούθησε ειδήσεις στην τηλεόραση και θα δεις πως για ξένες ειδήσεις κάνουν απλά μετάφραση και μας τη μεταφέρουν με βαθυστόχαστο ύφος. Το καλαβαίνεις από τις γελοία εξεζητημένες λέξεις που χρησιμοποιούν. Ούτε ένα απλό fact checking δε κάνουν με το google.

Related Posts with Thumbnails