Άνθρωποι, ξεριζωμένοι από τη γη τους για λόγους που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν, ούτε να αντιληφθούν. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι αγρότες του εγκαταλείπουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς τη Γη της Επαγγελίας. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ζουν ένα ταξίδι εφιαλτικό ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Φθάνοντας στον προορισμό τους, δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει: τους περίμεναν η καχυποψία, η εχθρότητα, η αναδουλειά, η πείνα και η ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών και των εκπροσώπων του κράτους.
Ιστορία που μάλλον σε όσους ζουν στην Ελλάδα κάτι θυμίζει. Μια πολύ προσφατη ιστορία. Την ημέρα που έφευγα για Κύπρο, στις 21 Απριλίου είχε προκύψει στην Ελλάδα ένα θέμα το οποίο περιγράφει η εισαγωγική παράγραφος. Οι παραγωγοί φράουλας στην Ηλεία απείλησαν, επιτέθηκαν και κτύπησαν αλλοδαπούς σκλάβους υπό τα άγρυπνα όμματα της αστυνομίας. Αλλοδαποί που δούλευαν στα χωράφια τους, αρκετοί προφανώς παράνομα, επειδή ζήτησαν αύξηση στο μεροκάματό τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι η περιγραφή αφορά μια ίδια ιστορία. Την ιστορία που περιγράφει ο νομπελίστας συγγραφέας John Steinbeck στο βιβλίο του "τα Σταφύλια της οργής"(The Grapes of Wrath) . Η ιστορία των αγροτών του Αμερικανικού βορρά στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι οποίοι έλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή στην δική τους γη της επαγγελίας, την Καλιφόρνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου