Τό 'χει μάλλον η εποχή, ίσως είναι κάτι στον αέρα, πάντως πλέον γίνεται μονοπώλειο στη θεματολογία μας το "διαζύγιο". Το τελευταίο βέβαια που ακούσαμε ήταν κάτι σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Αυτό που όλοι βλέπαμε είναι ότι η συμβίωση αυτή δεν άρχισε καλά. Παρ'ότι αυτή είχε επαναληφθεί στο παρελθόν, είχε χαλάσει, και μετά ξανσυστάθηκε, έδειχνε από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ότι τα χαμόγελα δεν μπορούσαν να κρατήσουν πολύ. Ασυμφωνία χαρακτήρων. Έτσι, μετά από τις πολλαπλές διαφωνίες σε όλα τα θέματα σχεδόν, επήλθε το αναπόφευκτο. Ήταν μάλλον και η πιο αξιοπρεπής κίνηση που μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τις περιστάσεις.
Τουλάχιστον το τελευταίο 18μηνο (από τους 23 μήνες της θητείας) η ΕΔΕΚ, αλλά και το ΔΗΚΟ, συμμετείχαν στην κυβέρνηση έχοντας περιστασιακές συμφωνίες και σχεδόν κατά κανόνα περισσότερες διαφωνίες σε κυβερνητικούς χειρισμούς από ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Η διαφορά των δυο ήταν ότι στο ΔΗΚΟ λειτουργεί μια ομάδα "πυρόσβεσης" μετά από κάθε δήλωση επιχειρώντας να σχηματίσει μια παραπλανητική εικόνα συμβιβασμού, ενώ στην ΕΔΕΚ η φωνή της διαφοροποίησης ήταν σαφής και προερχόταν από ολόκληρη την ηγεσία, παρόλο που ο Πρόεδρος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν χάσματα προσεγγίσεων στο Κυπριακό όπως δημόσια παρουσιάζονται (δήλωση 9/2).
Στο προεδρικό σήμερα ο πρόεδρος εμφανίστηκε απορημένος από τη στάση της ΕΔΕΚ και την αποχώρηση της από το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα υπέδειξε ότι θα μπορούσε να βελτιωθει η κατάσταση με κάποια συνάντηση των κομμάτων. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν ξαφνιάστηκε από το γεγονός. Νομίζω ότι όπως και ο πρόεδρος έτσι και όλοι οι υπόλοιποι δεν ξαφνιαστήκαμε, αλλά σε αντίθεση με αυτόν κανείς εκ των υπολοίπων δεν απόρησε.
Η, ως τώρα, "διστακτική" στάση του προέδρου, για ουσιαστική συνεννόηση αναφορικά με τους χειρισμούς του στις εντατικές συνομιλίες για το κυπριακό, με τα συγκυβερνώντα κόμματα (και όχι μόνο), και παρ'όλες τις δημόσιες αντιδράσεις τους. Το όλο θέμα που προέκυψε με την πρότασή μας για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμιση ψήφου, εποίκους. Οι διαφωνίες στην οικονομική πολιτική και σε εσωτερικής διακυβέρνησης θέματα, δεν έδιναν και πολλές επιλογές στους διαφωνούντες. Η απορία του προέδρου σήμερα για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ φαντάζει εκτός πραγματικότητας.
Αναφορικά πάντως με την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, το κόμμα γίνεται το μόναδικό κόμμα στην Κύπρο που στην ιστορία του εμφανίζεται να έχει την τόλμη να αποχωρεί από κυβερνητικά σχήματα για λόγους αρχής.
2 σχόλια:
Βρε Πάφιε πήγαινες καλά μέχρι αυτό το τελευταίο. Πως το είπες; Λόγους αρχής; Και με σιγουριά μάλιστα!
Ναι, μα είπα ότι εμφανίζεται. Δεν το έθεσα κατηγορηματικά. Έτσι κι αλλιώς η αποχώρηση περισσότερο σώζει τα προσχήματα
Δημοσίευση σχολίου