Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2011

10 χρόνια μετά

Η στιγμή.
Ήταν Πρωτοχρονιά του 2002, μόλις είχε γυρίσει ο χρόνος όταν οι Έλληνες γίνονταν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για τη χώρα. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Κώστας Σημίτης, πραγματοποιούσε από ΑΤΜ την πρώτη ανάληψη που γινόταν στην Ελλάδα σε ευρώ. Ήταν η στιγμή που η δραχμή περνούσε πια στην ιστορία.

Από ρεπορτάζ του Βρετανικού BBC, θυμόμαστε ότι η εισδοχή της χώρας στο Ευρώ συνοδεύτηκε με ελαφρές δυσκολίες, και για το κλείδωμα της ισοτιμίας με τη δραχμή αλλά και με ένα πακέτο μέτρων λιτότητας ώστε να επιτευχθούν τα κριτήρια σύγκλισης.

Ο τότε υπουργός οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, περιέγραφε την είσοδο της χώρας στο Ευρώ ως μια ιστορική μέρα που θα ενέτασσε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Wim Duisenberg προειδοποιούσε ότι η χώρα θα χρειαζόταν να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για βελτίωση των οικονομικών παραγόντων και κυρίως για να ελέγξει τον διογκούμενο της πληθωρισμό.

Δέκα χρόνια μετά το μόνο που μένει είναι το Ευρώ και η λιτότητα. Η χώρα επ' ουδενί δεν κατόρθωσε να ελέγξει τα οικονομικά της προβαίνοντας σε σχεδόν τακτικές μνημειώδεις σπατάλες πόρων χωρίς προφανή αποτελέσματα και δίνοντας ατελείωτα παραδείγματα διασπάθισης εγχώριων και κοινοτικών χρημάτων κάτω από τραπέζια και χωρίς από αυτά να επωφελείται αναπτυξιακά η οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η ακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έφεραν την Ελλάδα, όπως σωστά είχε προβλέψει ο Γιάννος Παπαντωνίου πριν 10 χρόνια, στην καρδιά της Ευρώπης. Στην καρδιά του προβλήματος χρέους της Ευρώπης. Το οικοδόμημα του Ευρώ, με τα πολλαπλά του προβληματα και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων να σκεφτούν ευρωπαϊκά μπροστά στα εγχώρια πολιτικά κόστη σε συνδυασμό με τα ατέλειωτα ζητήματα στην εσωτερική λειτουργία της Ελληνικής οικονομίας κάνουν τη δεκαετή επέτειο από την είσοδο του Ευρώ στη ζωή των Ελλήνων και των Ευρωπαίων μια όχι και τόσο λαμπρή επέτειο.

Και επειδή λένε ότι πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, δείτε πιο κάτω το υπόλοιπο της πιο πάνω φωτογραφίας. Δίπλα στον Κώστα Σημίτη φαίνεται το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας από όπου έγινε η ανάληψη των μετρητών και ένας ακόμα κύριος.

Ο Λουκας Παπαδήμος. Τότε χειροκροτών τον πρωθυπουργό ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα προσπαθεί να πιλοτάρει τη χώρα στην τελευταία προσπάθεια αυτή να αποφύγει την συντριβή, έχοντας όμως παράλληλα αρκετά αχρείαστα βαρίδια του παλαιοκομματικού βαθέος κράτους της Ελλάδας που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στην απέλπιδα του προσπάθεια.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2011

Σε παράλληλο σύμπαν

Διαβάζω στον τύπο, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε αιφνιδίως και Χριστουγεννιάτικα (!), όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε άρον άρον να θέσει υπό σύλληψη τον γέροντα της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους Εφραίμ. Πέφτω σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο Μητροπολίτης Πάφου:
Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες, οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο».

Αποπροσανατολίζουν και σκανδαλίζουν επίσης, είπε, «άμεσες δοσοληψίες, οικονομικές, εμπορικές και κτηματικές, όπως και η περιφορά ιερών κειμηλίων ανά τον κόσμο με έμμεσο στόχο το κέρδος».[...]
Προσπερνώ το ότι από τις δηλώσεις απουσιάζει πλήρως ένας λόγος συμπόνιας για τον δοκιμαζόμενο εν Χριστώ αδελφό του και ιερωμένο, έστω και λόγω Χριστουγεννιάτικης αβροφροσύνης ή Χριστιανικής αγάπης. Μένω άναυδος διαβάζοντας με πόση υποκρισία προσφέρονται νουθεσίες και συμβουλές προς τους ιερωμένους στις επόμενες προτάσεις. "Δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους και σκανδαλίζουν". Και το λέει ο άνθρωπος που έχει κάνει άνω κάτω μια πόλη επειδή με το έτσι θέλω του ήρθε να κτίσει μεγαλοπρεπή ναό μέσα στο δημόσιο κήπο, ξεπαστρεύοντας κάθε δόση πρασίνου που άφησε ο δήμος. Μιλά για δοσοληψίες οικονομικές εμπορικές και κτηματικές οι οποίες σκανδαλίζουν, ο Μητροπολίτης του οποίου η Μητρόπολη πριν λίγα χρόνια αγόραζε και πουλούσε γήπεδα γκόλφ και καταλήμματα που διατηρούσε στην Τσάδα. Και που ακόμα λειτουργεί ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Πάφο. Για να μην επεκταθούμε και στην υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα των αδελφών Μητροπόλεων της Κύπρου ή της Αρχιεπισκοπής. Εδώ ο Αρχιεπίσκοπος γύριζε την Ελλάδα και έκανε πριν μερικά χρόνια εγκαίνια στα υποκαταστήματα της τράπεζας στην οποία είναι μεγαλομέτοχος η Εκκλησία της Κύπρου. Δύο είναι τα τεινά. Είτε οι ιεράρχες της Κύπρου ζούν σε ένα παραμυθένιο κόσμο όπου η ενημέρωση του ποιμνίου -θεωρούν ότι- γίνεται μόνο από άμβωνος τις Κυριακές μετά τη λειτουργία, είτε απλά νιώθουν αρκετά δυνατοί ώστε πιστεύουν πως δεν τους αγγίζει η φθορά που υφίστανται στα μάτια του λαού με παρόμοιου τύπου υποκριτικές εμφανίσεις.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

Η Βόρεια Κορέα της ανάπτυξης

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ:
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.
Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».
Ναι, το εν Ελλάδι αδελφό κόμμα του κόμματος του Κιμ Γιογκ Ιλ συλλυπάται το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για την οδύνη που τον βρήκε. Την απώλεια του ηγέτη που θεμελίωσε την ανάπτυξη και ρίζωσε τη δημοκρατία στον ευημερών λαό της Βορείου Κορέας. Το ΚΚΕ πρέπει να είναι και ο μόνος οργανισμός ανά το παγκόσμιο που μπορεί να δει τί πραγματικά γίνεται στην χώρα αυτή. Οι υπόλοιποι νοήμονες δεν μπορούν να εντοπίσουν αυτά όλα τα στοιχεία που σε τρεις μεστές προτάσεις αποτυπώνει ο συγγραφέας του Περισσού.

"Ο λαός έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης που διάλεξε" διαπιστώνει ο συγγραφέας του συλλυπητηρίου μηνύματος. Φαίνονται άλλωστε τα αποτελέσματά του. Δείτε τη νυχτερινή φωτογραφία από το διάστημα απεικονίζει τα νησιά της Ιαπωνίας, ακτές της Ρωσίας, μέρος της Κίνας και την Βόρεια και Νότια Κορέα. Τα σκοτεινά τμήματα στην εικόνα έιναι η Βόρεια Κορέα της ανάπτυξης και η θάλασσα.
Ο λιμός του '96, στα πλαίσια της εδραίωσης του καθεστώτος είχε φέρει το θάνατο σχεδόν 3 εκατομμυρίων βορειοκορεατών, ενώ και σήμερα οι καταγγελίες του καθεστώτος για υποσιτισμό του πληθυσμού είναι συνεχείς. Συνεχείς είναι και οι καταγγελίες από αυτομολούντες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων και εκτελέσεις, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Κατά τα άλλα οι κάτοικοι της Κορέας δεν μπορούν να μοιραστούν μαζί μας την ευμάρεια και την ευγνωμοσύνη τους, όχι μόνο γιατί φοβούνται ότι μπορεί και να εκτελεστούν δημοσίως, αλλά και επειδή τα 1,2 εκατομμύρια γραμμών τηλεφώνου δεν είναι προσβάσιμα από τα 25 εκατομμύρια του πληθυσμού ενώ δεν υπάρχει ούτε κινητή τηλεφωνία και διαδίκτυο. Ακόμα και η τηλεόραση είναι μόνο κρατικά ελεγχόμενη, και δεν εννοώ μόνο τα κανάλια αλλά και οι δέκτες.

Αυτή επιγραμματικά είναι η Βόρεια Κορέα που κατά το ΚΚΕ "αντιτάσσεται στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις" ζώντας στη δική της "ανάπτυξη", προς όφελος του κόμματος και του λαού της.

Όσοι μπορείτε δείτε και το ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης με τίτλο "Η παράσταση" που αποτυπώνει την κατάσταση στη χώρα, με χρώματα ελαφρώς διαφορετικά από τα φαντακτερά του ΚΚΕ.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2011

"The protester"

Το εξώφυλλο του περιοδικού
"Πρόσωπο της Χρονιάς" όπως αυτό αναδεικνύεται από το περιοδικό TIME είναι για το 2011 ο διαδηλωτής - the protester. Ανώνυμος, επώνυμος, Έλληνας του Συντάγματος, Αμερικάνος της Wall Street, Αιγύπτιος της Ταχρίρ, Ιταλός, Τυνήσιος, Λίβυος, Ισπανός. Άνθρωποι άγνωστοι, άλλοι με πρόσωπα καλυμμένα, άλλοι με μάσκες, άλλοι με πληγές από την καταστολή των κινητοποιήσεων, γυναίκες που βγήκαν μπροστά, αλλά και ο πλέον διάσημος σκύλος, ο "Λουκάνικος" από την πλατεία Συντάγματος, είναι που περιλαμβάνονται στο φωτογραφικό άλμπουμ που συνοδεύει την ανακοίνωση.

"Ένα χρόνο μετά που ένας Τυνήσιος πωλητής φρούτων αυτοπυρπολήθηκε, η αντίδραση επεκτάθηκε στη Μέση Ανατολή, έφτασε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναπροσδιορίζοντας την παγκόσμια πολιτική σκηνή και επανακαθορίζοντας τη δύναμη των λαών." σημειώνει το περιοδικό εξηγώντας την απόφασή του.

Όντως η απόφαση είναι δίκαιη. Αν κάτι έχει σημαδέψει τη χρονιά που τελειώνει είναι οι διαδηλώσεις και οι εξεγέρσεις σε ολόκληρο τουλάχιστον τον δυτικό και τον αραβικό κόσμο. Για λόγους διαφορετικούς κατά περίπτωση, με αιτήματα ποικίλα, αλλά με ένα κοινό παρονομαστή. Τον κόσμο να οργανώνεται και να διαδηλώνει, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά την μεγάλη δύναμη που έδωσε το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα. Όλα ξεκίνησαν από ένα απελπισμένο Τυνήσιο για να καταλήξουμε μερικούς μήνες μετά να μετρούμε ήδη τρία πολύχρονα καθεστώτα της Μεσογείου να έχουν καταρρεύσει σε Τυνησία, Αίγυπτο και εσχάτως στην Λιβύη. Το παράδειγμα να ακολουθείται σιγά σιγά και από τους Ευρωπαίους "PIIGS" που καταλαμβάνουν τις πλατείες και τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ανέχεια στην οποία βυθίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλους διαδηλωτές στις ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν και τη δική τους μοίρα συνδεδεμένη με αυτή των υπολοίπων διαμαρτυρόμενων της Ευρώπης και επιχειρούν να καταλάβουν συμβολικά διάφορα οικονομικά κέντρα του πλανήτη.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

Αρχιεπισκοπική κοροϊδία

Το ποσοστό των ψήψων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος για τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Κερύνειας δεν έχει καμία σημασία για την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση αν ένας έλαβε περισσότερες ψήφους από τον άλλο, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη και στις εκκλησιαστικές, «ανακατεύονται τα κόμματα, συμπαρίσταται ο πλούτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, πολλές φορές να συγκεντρώνονται ψήφοι σε κάποιον που δεν τις αξίζει.

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει εκείνον που κατά τη γνώμη της είναι καλύτερος για το θρόνο, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία κατετάγησαν στην ψηφοφορία οι τρεις. [...]
Ο κάθε οργανισμός έχει πάντα τις δικές του διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων, μια εταιρία για παράδειγμα καλεί ενδιαφερόμενους από την "αγορά" να στείλουν βιογραφικά και κατόπιν αξιολογεί τους υποψήφιους για να βρει τον καταλληλότερο. Σε πολιτειακές θέσεις συνήθως γίνονται εκλογές και ο λαός ψηφίζει μέσα από κάποιους υποψήφιους για τη θέση, αυτόν που κρίνει ως αξιότερο, ή αυτόν που του υποσχέθηκε ότι άμα εκλεγεί θα του διορίσει τον γιό. Στον οργανισμό της εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία είναι ξεχωριστή, δημοκρατική και διαφορετική.

Η Εκκλησία επιθυμεί (λέει) οι αρχιερείς να έχουν λαϊκή αποδοχή, για αυτό το λόγο θέλει να εμπλέκει και τους πιστούς στη διαδικασία εκλογής μέσω λαϊκής ψηφοφορίας. Για αυτό το λόγο, δεν επιλέγει η Ιερά Σύνοδος κάποιον και απλά τον κάνει Μητροπολίτη, αλλά κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι και καλείται, ακολούθως, το "ποίμνιο" να προσέλθει και να ψηφίσει ποιόν επιθυμεί. Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα νέο γύρο εκλογής κατά τον οποίο η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει ποιόν θέλει για Μητροπολίτη. Αυτός θα είναι και ο νέος Μητροπολίτης. Σε αυτό γύρο, με βάση τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί απλά χέστηκαν για το πόσοι από αυτούς που έτρεξαν να ψηφίσουν επέλεξαν καθένα από τους υποψήφιους. Συγγνώμη αλλά πόσο ποίμνιο πρέπει να θεωρούν ότι είναι ο κόσμος, και πόσο ποίμνιο είναι τελικά ο κόσμος που κάθεται και τους λαμβάνει υπ όψη και ασχολείται με τα καπρίτσια τους;

Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

"Η γενιά του Πολυτεχνείου"


17 Νοεμβρίου σήμερα, 38η επέτειος από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και η "καθιερωμένη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία". Όπως κάθε χρόνο ακούσαμε και πάλι για "τη γενιά του Πολυτεχνείου" -κυρίως από ηλικιακούς εκπροσώπους της- τα λόγια θαυμασμού, να συνοδεύονται από αντίσταση, πάλη, λαϊκή εξέγερση που έριξε τη δικτατορία, και με απαραίτητη προέκταση σε συμβουλές για το σήμερα.

Και απορεί κανείς. Ποιά είναι και τί έκανε τελικά η "γενιά του Πολυτεχνείου"; Πόση σχέση με την πραγματικότητα έχει όλο αυτό το φωτοστέφανο με το οποίο περιεβλήθη η επέτειος; Το γεγονός κάθε αυτό είναι όντως μια σελίδα εξέγερσης, φοιτητών, νεολαίας ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών. (Μια από όχι και τόσες πολλές εξεγέρσεις μέσα στην επταετία της χούντας.) Μια εξέγερση που κορυφώθηκε με αρκετή γενναιότητα και καταστάληκε με βίαιο τρόπο από το καθεστώς. Εκ των γεγονότων τα συμβάντα στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του '73 αυτό που πέτυχαν ήταν την αλλαγή του δικτάτορα. Όχι τη πτώση της χούντας. Την αλλαγή του προσώπου που ήταν επικεφαλής. Για να πέσει η χούντα και να επανέλεθει στην Ελλάδα η Δημοκρατία χρειάστηκε μια αρκετά μεγαλύτερη θυσία. Η χούντα, όσο και αν επιμένουν ορισμένοι να μην το θυμούνται, έπεσε όταν "έπεσε" η Κύπρος τον Ιούλιο του 1974. Εννέα μήνες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Άρα τελικά τί ήταν αυτό που πέτυχε αυτή η περιβόητη "γενιά του Πολυτεχείου" που βλέπουμε στις τηλεοράσεις σήμερα; Κατ' αρχήν πέτυχε να γίνει γενιά. Γιατί στο Πολυτεχνείο ήταν μια αρκετά μικρότερη μερίδα κόσμου. Και κατά δεύτερον αυτή η "γενιά" κατάφερε να μυθοποιήσει αρκετά ένα γεγονός και στην συνέχεια να δρέψει τους καρπούς του κατορθώματός της με τον ισχυρισμό και μόνο της συσχέτισης με τον μύθο. Βουλευτικές έδρες, διευθυντικές θέσεις, κομματικές ιεραρχίες, δημόσια αξιώματα. Πόσοι άραγε από αυτή τη "γενιά" έκαναν οτιδήποτε για να ανατραπεί η χούντα μέσα στα επτά χρόνια που ήταν στην εξουσία; Μάλλον ελάχιστοι. Αλλά ξελασπώνουν για αυτούς οι μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες που ήταν όντως μέσα στο ίδρυμα και γύρω υποστηρίζοντάς τους εντός. 

Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

Νέος σταθμός μετεπιβίβασης Κ. Πάφου

Τον νέο του σταθμό μετεπιβίβασης στον χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού πάρκου στην Κάτω Πάφο, εγκαινίασε ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥ.ΠΑ.), η λειτουργία του οποίου είναι ένα πραγματικά καλό νέο για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Παράλληλα όμως με το άνοιγμα του σταθμού επίλθε και μια ανακατανομή των λεωφορειακών γραμμών του Οργανισμού, με νέα δρομολόγια να ανοίγουν και όλα τα δρομολόγια που περνούσαν από την περιοχή του λιμανιού της Κάτω Πάφου να σταματούν πλέον στον νέο σταθμό του οργανισμού. Να σταματούν πλήρως, τέρμα δρομολογίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κλασσικές γραμμές (6)15: Κόλπος Κοραλλίων - Κάτω Παφος (Πλαζ), (6)11: Κάτω Πάφος (Πλαζ) - Αγορά και (6)10: Αγορά - Κόλπος Κοραλλίων να καταλήγουν και να ξεκινούν πια από τον νέο σταθμό και να γίνονται αντίστοιχα, 615: Λιμάνι - Κόλπος Κοραλλίων, 611: Πλαζ Γεροσκήπου - Λιμάνι και 610: Αγορά - Λιμάνι. Μαζί προστέθηκε και η γραμμή 618: Αγορά Λιμάνι, αλλά μέσω άλλης διαδρομής.

Άρα πλέον η διαδρομή που παλιά γινόταν ενιαία πχ Aγορά - Kόλπος Κοραλλίων απαιτεί πια μετεπιβίβαση στο Λιμάνι. Ως εδώ όλα καλά, πέραν μιας μικρής ταλαιπωρίας και καθυστέρησης που συνεπάγεται η αλλαγή λεωφορείου, η οποία όμως με μια καλή χρονική ανταπόκριση μπορεί να ξεπεραστεί.

Το σημαντικό κομμάτι που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή είναι ότι το κόστος της διαδρομής πλέον έχει διπλασιαστεί. Από 1 Ευρώ συνολικά, σε 1+1 για κάθε σκέλος της νέας διαδρομής (δηλ. 4 Ευρώ για το πήγαινε - έλα)9. Λαμβάνοντας κιόλας υπ΄όψη ότι δεν είναι μόνο ο επιβάτης που πληρώνει το εισιτήριο, αλλά και όλοι μας μέσω της επιχορήγησης ανά επιβάτη που παρέχεται στον ΟΣΥΠΑ από το κράτος, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η απλή αυτή αλλαγή έχει πολλά οφέλη για την εταιρία. Σημειώστε δε ότι τα τρία δρομολόγια που αναπροσαρμόστηκαν είναι και τα δρομολόγια που ήταν μονίμως γεμάτα λόγω των ξένων επισκεπτών που κινούνται κατά μήκος της τουριστικής περιοχής Πέγειας - Πάφου. Άρα αν θα κινηθείτε με λεωφορείο συμφέρει καλύτερα να προμηθευτείτε εξ' αρχής ολοήμερο εισιτήριο (€2) και γενικότερα κάρτες μετακίνησης.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Δημοσιογραφική δεοντολογία

Μια και είναι πρόσφατη η συζήτηση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημοσιογραφικού savoir vivre, τα θεώρησα καλή αφορμή για αυτή τη δημοσίευση. Διάβαζα χτες ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC - V for Vendetta masks: Who's behind them? - αναφορικά με τις μάσκες του Γκάυ Φόξ από το V for Vendetta και τη συμβολική χρήση τους από ομάδες που διαδηλώνουν ανα το παγκόσμιο κατά των κυβερνήσεων του κατεστημένου κλπ.Σήμερα παρατήρησα ότι στο site του Φιλελευθέρου υπήρχε το άρθρο Πώς η μάσκα του V for Vendetta έγινε σύμβολο αντίδρασης των «Αγανακτισμένων». Ο Φιλελεύθερος, όπως οφείλει, αναφέρει ως πηγή του κειμένου το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ειδησειογραφικό portal του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, news.in.gr. Όντως, το άρθρο του "Φ", αυτούσιο, υπάρχει και στο in.gr. Υπογράφεται εκεί από το Newsroom του ΔΟΛ, ενώ αποτελεί μετάφραση του άρθρου του BBC, χωρίς κάτι τέτοιο να αναφέρεται οπουδήποτε στο άρθρο. Πουθενά επίσης δεν αναφέρεται ούτε το όνομα του αρθρογράφου. Η ελληνική έκδοση του άρθρου, είναι αλήθεια πως δεν αποτελεί αποκλειστικά πιστή μετάφραση, αλλά έχει αλλάξει η σειρά δημοσίευσης των παραγράφων και ορισμένες φράσεις. Όντως το άρθρο έχει τύχει ορισμένης επεξεργασίας και όχι απλού google translate.

Παρ' όλα αυτά όλο το κείμενο είναι φανερό ότι έχει παρθεί από τον βρετανικό οργανισμό σε όποιον διαβάσει και τα δυο άρθρα. Εντούτοις η μοναδική αναφορά στο BBC (όχι ως πηγή του άρθρου αλλά ως πηγή μιας δήλωσης που φιλοξενείται σε αυτό) είναι μια αποστροφή σε μια παράγραφο προς το τέλος, όπου μετά από μια παράθεση της δήλωσης καταλήγει με τη φράση "σύμφωνα με το BBC".

Και όλα αυτά τα γράφω και εξ' αφορμής της κουβέντας που έγινε στην Κύπρο το τελευταίο διήμερο με αφορμή παρόμοιο περιστατικό. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί λοιπόν η δημοσιογραφία; Έτσι λειτουργεί ένας δημοσιογραφικός οργανισμός; Μεταφράζοντας τη δουλειά άλλου και δημοσιεύοντας της ως δική του χωρίς καν παραπομπή στο πρωτότυπο.  Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στο έργο συναδέλφων και τα λοιπά ωραία λόγια είναι απλά ρομαντισμοί όταν έρθει η ώρα της πράξης;

η ιστορία της εικόνας που συνοδεύει το κείμενο από το gizmodo

Αντιγράφοντας τη διαχρονικότητα

Ο Χρύσανθος Τσουρούλλης έκανε λογοκλοπή, ή.. λογοδάνειο. Όπως φαίνεται ο δημοσιογράφος του Σίγμα, στο blog που διατηρεί στην ιστοσελιδά του ομίλου, σε διάφορα άρθρα του αναδημοσίευε φράσεις από άρθρα του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Τις αναδημοσίευε "προσαρμώζοντας", κατά τον ίδιο, τις φράσεις στην Κυπριακή πραγματικότητα. Ήτοι, άλλαζε τα ονόματα ανθρώπων και κομμάτων για να ταιριάζουν στα της Κύπρου. Μάλλον είναι κάτι που δεν θα περίμενε κάποιος από ένα δημοσιογράφο, αν μη τι άλλο να αντιγράφει χωρίς παράθεση πηγής.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η κομματική εφημερίδα του ΑΚΕΛ. Μάλιστα η εφημερίδα μίλησε και με τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος ανέφερε ότι δε γνωρίζει κάτι για το θέμα, ή τον Τσουρούλλη. Βέβαια, ο στόχος της εφημερίδας δεν είχε να κάνει επ' ουδενί με το θέμα της δημοσιογραφικής δεοντλογίας, αλλά καθίσταται προφανής μέσα από το κείμενο της είδησης όπως αυτή δημοσιεύθηκε. "Σε όλα τα «κλοπιμαία» άρθρα ο Χρ. Τσουρούλης στοχοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ, όπως ακριβώς στοχοποιούσε και ο Γ. Πρετεντέρης τον Σημίτη, τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ." αναφέρει στο καταγγελτικό άρθρο της η Χαραυγή. Ο Τσουρούλλης είναι από τους τηλεοπτικά προβεβλημένους δημοσιογράφους της Κύπρου που κτύπησαν έντονα τον πρόεδρο Χριστόφια. Άρα αυτομάτως με μια κίνηση πλήττεται (ορθώς) η αξιοπιστία του δημοσιογράφου και αποκαλύπτεται στον κόσμο "το ποιόν αυτών που πολεμούν τον Πρόεδρο" (όπως σχολίαζε οπαδός του Κόμματος σε διαδικτυακό τόπο).  Εδώ είναι μάλλον και η απάντηση στο γιατί τόση εμμονή με το θέμα. Μετά τους "τάχα αγανακτισμένους", την αποκαθήλωση του Πολυβίου και του πορίσματος του μέσω και της παραεπιτροπής που διόρισε το κόμμα, ήρθε και ένα κτύπημα δώρο, μέσω Τσουρούλλη, σε όσους αρθρογραφούν ενάντια στον Πρόεδρο.

Ασχέτως όμως των σκοπιμοτήτων, σημασία έχει το γεγονός. Ότι ένας δημοσιογράφος κάνει κάτι τέτοιο και κατ' επανάληψη. Από την πλευρά του μάλιστα ο δημοσιογράφος, με ανάρτηση στο blog του, ενώ αρχικώς επιχειρεί να απολογηθεί για τα περιστατικά, εφευρίσκει ευφάνταστα σενάρια ως προς το γιατί προέβη στην πράξη του, μιλά για ανταλλαγή ιδεών και διαφορετικές προσλαμβάνουσες και εξηγεί πως στόχος του ήταν να αναδίξει τη... διαχρονικότητα των γραπτών "εκλεκτών συναδέλφων". Κρίμα. Ιδιαιτέρως διότι στα άρθρα το μιλούσε για ευθύνη, και μεγαλείο αυτών που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. 

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Νικηφόρος καπούτ

Ο "Νικηφόρος" ακυρώθηκε. Ποιός "Νικηφόρος" είναι άραγε ο συγκεκριμένος; Πόσοι έχουν προγραμματιστεί, καμιά 20ριά; Γιατί ο φετινός είναι ο 7ος που ακυρώνεται (2002, 2003, 2004, 2008, 2009, 2010, 2011). Επομένως η ετήσια στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" με τα ποσοστά πραγματοποίησής της να έχουν πέσει σχεδόν στο 50% τείνει να έχει χειρότερα αποτελέσματα και από τυχερό παιχνίδι.

Η τελευταία φορά που ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε άσκηση Νικηφόρος με ενεργή αξιοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος ήταν το 2000, επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη και αρχηγού ΓΕΕΦ του Ευάγγελου Φλωράκη. Τότε πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το η άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" με συμμετοχή σμηνων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 με αλεξιπτωτιστές, των φρεγατών Αιγαίον και Σαλαμίς, υποβρυχίου και πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Το 2000 είχε γίνει και εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1, όταν τα πρώτα επιχείρησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου.*

Τον επόμενο χρόνο η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μικρότερη κλίμακα, ανεξάρτητη από την "Τοξότης", και μετά ακυρώθηκε για τρια συνεχόμενα χρόνια (πρ. Κληρίδη 2002, και Παπαδόπουλου 2003/4). Πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα τα τρία επόμενα και από το 2008 (πρ. Χριστόφια) δεν πραγματοποιήθηκε ξανά. Κάθε χρόνο η αναβολή της άσκησης γίνεται στα πλαίσια της "ένδειξης καλής θέλησης από την πλευρά μας" λόγω κάποιας "κρίσιμης καμπής" στην οποία βρίσκεται το κυπριακό. Βέβαια το κυπριακό, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να καταλαβαίνει τί λένε οι ειδήσεις, βρίσκεται συνεχώς σε "κρίσιμη καμπή" και στο εκάστοτε "επόμενο εξάμηνο προοιωνίζονται σοβαρές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του προβλήματος".

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Αν επιτελικά κρίνεται ότι δεν είναι σε βάρος του "αξιόμαχου του στρατεύματος" η συνεχής ακύρωση του Νικηφόρου, μήπως τελικά η πραγματοποίησή του δεν προσέφερε κάτι; Γιατί αν τόσα χρόνια δεν κάνεις την άσκηση και κρίνεται ότι επιχειρησιακά δεν έχει επηρεαστεί οτιδήποτε είναι άξιον απορίας το για ποιό λόγο βασανιζόμασταν παλαιότερα με τους Νικηφόρους και τα άλλα παρόμοια πράγματα. Αν επιτυγχάνεται δηλαδή το ίδιο αποτέλεσμα με ή χωρίς την ετήσια διακλαδική άσκηση του στρατού ας ληφθεί η απόφαση πως καταργείται δια παντός. Να γλυτώσουμε και τις χαρτούρες για την προετοιμασία της και τα έξοδα για την πραγματοποίησή της.

ΥΓ. Βέβαια η Τουρκία, ειδικά φέτος, έχει μαζέψει το μισό στόλο της Μεσογείου ανοικτά της Κύπρου και εμείς δεν έχουμε στείλει ούτε καν ψαροκάικο για να δηλώσουμε απλά παρουσία στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, παρά κοκορευόμαστε ότι στην ΑΟΖ μας βρίσκονται Αμερικανικά, Ισραηλινά, Βρετανικά, Ρωσικά και δεν ξέρω ποιάς άλλης χώρας σκάφη και αεροσκάφη, και κάνουν βόλτες. Άρα για ποιά "ένδειξη καλής θέλησης" μιλούμε; Με ποιά στρατηγική λογική δείχνει μόνο ο κατακτημένος καλή θέληση και ο κατακτητής να παρουσιάζει απέραντο θράσος;

* με πληροφορίες από http://alatzias.blogspot.com/2011/07/blog-post_1782.html

Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Αρχή άνδρα δείκνυσι

Στην Κύπρο το σύστημα είναι Προεδρικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια και παραμένει αμετακίνητος από τη θέση του μέχρι τη λήξη της πενταετίας του. Δε χρειάζεται ούτε ανανέωση ούτε επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής. Μπορεί να παραιτηθεί ή να παυθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αυτό το κατοχυρώνει το σύνταγμα. Η Βουλή δεν μπορεί να ρίξει τον Πρόεδρο, δεν μπορεί να αλλάξει τον Πρόεδρο και αυτός δε χρειάζεται να έχει τη "δεδηλωμένη" από τη Βουλή, καθώς εκλέγεται κατ΄ευθείαν από το λαό. Ως εκ τούτου, όλη η συζήτηση στην οποία αναλωνόμαστε την τελευταία εβδομάδα με τα "θα συζητήσουν τα κόμματα για να προτείνουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας" είναι κουραφέξαλα και αρκετά εξ' αυτών είναι και επικίνδυνο να συζητούνται υπό το λαϊκιστικό πρίσμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πάνελ. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει. Ποινική δίωξη κατά του Προέδρου δεν μπορεί να γίνει, το αποφάσισε ο μόνος υπεύθυνος για αυτό ο Γεν. Εισαγγελέας.

Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την ιστορία, την έκρηξη στο Μαρί, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος έδειξε προς τα πού είχε αποφασίσει να κατευθυνθεί, και είχε επιλέξει να καλυφθεί πίσω από την σιγουριά που του προσέφερε το Προεδρικό του Γραφείο. Ενδύθηκε εξ' αρχής την στολή του ανθρώπου που δεν έχει την ανδρεία να αντιμετωπίσει την κατάσταση. "Κρύφτηκε" για μέρες στο Προεδρικό κωφεύοντας σε όλες τις φωνές που ακούγονταν υποδεικνύοντας του τις ευθύνες που απέρρεαν εκ της θέσεως και εκ των αποφάσεών του και εμφανιζόταν μόνο σε κομματικά ακτίβ με ακροατήριο που μπορούσε να ελέγχει. Ο ηγέτης του κράτους δεν έδειξε να έχει το σθένος να παραστεί στις κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας. Δεν παρέστη καν στην κηδεία του Αρχηγού του Ναυτικού, όπου όφειλε και θεσμικά να ήταν παρών. Δεν είχε την τόλμη καν να επισκεφθεί, σε μεταγενέστερο χρόνο, και να αντικρίσει στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων, να εκφράσει τη λύπη του για το λάθος, την παράληψη από τον μηχανισμό του οποίου ηγείται και που οδήγησε στο θάνατο των οικείων τους. Βρήκε προσωρινά την διέξοδο κατά τις πρώτες στιγμές, μέσω του διορισμού της ερευνητικής επιτροπής και κατόπιν άφησε τα πράγματα να ξεχαστούν, μέχρι την έκδοση του πορίσματος. Και μετά, από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε το πόρισμα (προ)αποφάσισε και το "απέρριψε κατηγορηματικά".  Ποιά η έκπληξη; Εφ´όσων δε δέχεται ότι έχει ευθύνη για οτιδήποτε και δεν είχε την παραμικρή ικμάδα θάρρους, από την αρχή, να αποδεχθεί την όποια ευθύνη και να παραιτηθεί, πλέον τελείωσε αυτό το παραμύθι. Ο Πρόεδρος θα είναι εκεί για άλλους 15 μήνες. Ας τον αφήσουμε να ζήσει το τελευταίο κομμάτι της θλιβερής προεδρίας του που ξεκίνησε με σύνθημα την ανθρωπιά και λήγει με συνέπειες σχεδόν ολέθριες για τον τόπο και τον ίδιο κλεισμένο στο καβούκι της δικής του ανανδρίας και παντελούς έλλειψης ηγετικής πάστας.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, επιτέλους, με αφορμή αυτό το θέμα να δούμε με ειλικρίνεια γιατί καταλήξαμε να μετράμε πληγές στις ψυχές μας και "θρύψαλα" στο εθνικό μας μέτωπο. Αν δεν κάνει ο Χριστόφιας για ηγέτης κράτους, που εμφανώς δεν κάνει, δεν έχει αυτός μόνο την ευθύνη για την εκλογή του. Τον άνθρωπο που παρακολουθούμε άναυδοι το τελευταίο διάστημα να κουρελιάζει και να εξευτελίζει καθημερινώς τον θεσμό που εκπροσωπεί, τον έχει στηρίξει δια της ψήφου του το 53% σχεδόν του λαού, πριν τριάμισι χρόνια, έναντι του Ιωάννη Κασουλίδη και του προκατόχου του, Τάσσου Παπαδόπουλου. Τον έχουν στηρίξει όλα σχεδόν τα κόμματα κατά την εκλογή του, κρίνοντάς τον ως άξιο. Μήπως, πλην του ηγέτη, να δούμε και τις δικές μας ευθύνες για το ότι εκλέγουμε τον καθένα ως απόλυτο άρχων του κράτους;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2011

Τ'αγαπημένο μου της ΕΡΤ

Η Ελλάδα περνά οικονομική κρίση. Η ΕΡΤ, αποφασίζει να κάνει περικοπές στις δαπάνες της. Αποφασίζει -θέλοντας και μη- αφού της έκοψαν τους προϋπολογισμούς. Και από την απόφαση -μεταξύ άλλων- αποφασίζεται και το κλείσιμο του ενός από τα επτά (!) τηλεοπτικά κανάλια που διατηρεί, της ΕΤ1 αλλά και της σκληρής διαδικασίας εφεδρείας σχεδόν 1000 εργαζομένων (ναι, έχει 6-7 χιλιάδες προσωπικό η ΕΡΤ) ώστε να επιτευχθεί κάποια εξοικονόμηση πόρων.

Στη συνέχεια αρχίζει ο παραλογισμός. Η ΕΡΤ έρχεται να δαπανήσει 26 εκατομμύρια (ακούγονται και περισσότερα) ευρώ για τα δικαιώματα των αγώνων της Τρίτης του Champions League για την τριετία 2012 -2015. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. 26 εκατομμύρια, ήτοι 8,5 εκατομμύρια ανά σεζόν, τη στιγμή που το επόμενο κανάλι που συμμετείχε, το MEGA έδεινε μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα δημοσιεύματα του τύπου. Είναι σαφές ότι το Champions League είναι από τα τηλεοπτικά προϊόντα με την σταθερή και αρκετή αγορά, εξ'ού και δαπανώνται τόσα χρήματα. Είναι όμως ποτέ δυνατόν ένα ιδιωτικό κανάλι να κρίνει ασύμφορο να δώσει περισσότερα από 2 εκ. ώστε να έχει κέρδος από την επένδυση, και την ίδια στιγμή το κρατικό κανάλι να εμφανίζεται με προσφορά τετραπλάσια και πενταπλάσια; Βέβαια η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ΕΡΤ έχει απόθεμα αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ, μέσω ανταποδοτικών τελών - ήτοι απ' ευθείας φολορόγησης του λαού, δεν έχει τις ανάγκες του MEGA να βγάζει και κέρδη από τις επενδύσεις της. Και σημειώστε ότι η UEFA, θέλει κάποιο τμήμα του Champion League να μεταδίδεται σε ελεύθερη λήψη (free to air). Άρα ποιόν ανταγωνιζόταν η ΕΡΤ με την προσφορά της;

Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Θλιβερή κουστωδία

Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην υπό εξέταση περίπτωση, απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω και να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στρατιωτών και πυροσβεστών. Τονίζω, διευκρινίζω και καταλήγω ότι δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και εξ αξιώματος πολιτική ευθύνη, που πάντα υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση, καταλογίζω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειες του.
Πόρισμα Ερευνας για την τραγωδία στο Μαρί

Πιο πάνω είναι η τελευταία παράγραφος του πολυαναμενόμενου πορίσματος Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί. Στο πόρισμα ο ερευνών επίτροπος Π. Πολυβίου μίλησε με αιχμηρή γλώσσα, χρησιμοποίησε ξεκάθαρους όρους και κατέστησε σαφές στον καθένα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει "αδιαμφισβήτητες και αυταπόδεικτες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες" για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και βύθισε την Κύπρο σε ενεργειακό τέλμα.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα όλη η διαχείριση του ζητήματος από ΑΚΕΛ (και Προεδρικό) ήταν "θα αναμένουμε το πόρισμα και αν καταδειχθούν ευθύνες τότε ο Πρόεδρος πρώτος θα τις αναλάβει", από σήμερα το μεσημέρι όλα ανατράπηκαν. Ενώ, ο ίδιος ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του με καθυστέρηση 3 ημερών και με περίλυπο ύφος δήλωνε ενώπιον του κυπριακού λαού ότι το πόρισμα θα είναι ο καταλύτης των ενεργειών του και πως θα αναλάβει τις όποιες ευθύνες θα του αποδίδει το πόρισμα από σήμερα το μεσημέρι, και κυρίως σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του προέδρου σε κομματικό ακροατήριο, ο ίδιος ο Πρόεδρος ανακοίνωσε στον κυπριακό λαό, με τεράστιο θράσος, αναιδή προκλητικότητα και υπό τις επευφημίες του ελεγχόμενου πλήθους, ότι δεν δέχεται το πόρισμα -στο οποίο αυτός είχε προσδώσει διαστάσεις Θείας Δίκης το τελευταίο διάστημα- γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το πόρισμα δεν περιορίστηκε στους όρους εντολής της επιτροπής και κατέκρινε τις πολιτικές επιλογές του προέδρου. Η επιτροπή δηλαδή, που ο Πρόεδρος διόρισε, απέτυχε να δημοσιεύσει ένα πόρισμα με το οποίο να μπορεί να συμφωνεί ο -ελεγχόμενος από την επιτροπή- Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε από το μεσημέρι μια θλιβερή κουστωδία, από το προεδρικό και το ΑΚΕΛ, στα μέσα ενημέρωσης να προσπαθεί να αποδομήσει την εγκυρότητα τόσο του πορίσματος όσο και του ερευνώντος. Επιμένω να αναφέρω συνεχώς ότι μιλούμε για το πόρισμα στο οποίο οι ίδιοι είχαν επενδύσει όλες τις ελπίδες της "κάθαρσης", όταν κραύγαζαν μάλιστα (και ήταν ορθή ως διαπίστωση) πως μόνο αυτός ο Πρόεδρος είχε το ηθικό επίπεδο να διατάξει έρευνα για τυχόν ευθύνες ακόμα και του ιδίου. Πλέον, αυτός, είναι ο και πρώτος πρόεδρος που έχει την αναίδεια να απορρίπτει το πόρισμα κάποιας έρευνας που διέταξε για να τον ελέγξει, γιατί η έρευνα τον βρίσκει ένοχο, δηλώνοντας κατά λέξη πως "δεν δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπέχει προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία".

Κι όμως, ο Πρόεδρος με τη σημερινή του εμφάνιση επιβεβαιώνει ακριβώς το πόρισμα: "Οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου ουδόλως ανταποκρίνονται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από αυτόν επιμέλειας." Είναι φράση από τα συμπεράσματα του πορίσματος, η οποία, όμως, χαρακτηρίζει πλήρως και τη συμπεριφορά του Δημήτρη Χριστόφια μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Το ότι μετά από μια τόσο αιχμηρή και ξεκάθαρη κατακραυγή μέσα από το πόρισμα ο Πρόεδρος ακόμα όχι μόνο δεν ζήτησε το "συγγνώμη" που χρωστούσε, αλλά με περίσσια θράσους προσπάθησε να μας παρουσιάσει και τον Πόλυ Πολυβίου -που ο ίδιος διόρισε- σαν κάποιο που τον υποσκάπτει, καταδεικνύει αναμφίβολα ότι ο άνθρωπος Δημήτρης Χριστόφιας, ουδόλως ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από κάποιον Πρόεδρο Δημοκρατίας επιμέλειας.

το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την 14η Ιουλίου - 3 μέρες μετά το συμβάν στο Μαρί, όταν ανακοίνωσε και την έναρξη της έρευνας Πολυβίου.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Ο Όμηρος χάλασε την Αφροδίτη

Η είδηση: Άρχισαν χτες από την πλατφόρμα - γεωτρύπανο "Όμηρος" για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας Noble Energy, οι εργασίες για τις γεωτρήσεις στα πλάισια των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Οι έρευνες είναι εντός του "Οικοπέδου 12", που η Noble έχει ονομάσει "Αφροδίτη", και βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου που συνορεύει με τις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οι έρευνες άρχισαν στη σκιά των απειλών που εκτόξευε κατ' εξακολούθηση η Τουρκία, που ισχυριζόταν ότι δεν δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία (εντάξει δεν μας αποκαλεί έτσι) να προβεί σε κάτι τέτοιο και ενδεχόμενη έναρξη εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελούσε λόγο για αντίδραση "άνευ ορίων" από πλευράς της.

Θεώρησα ότι για το ιστορικό του πράγματος έπρεπε να περιλάβω και την είδηση στο ποστ. Λογικό είναι το θέμα να τυγχάνει εκτενέστατης κάλυψης -και με αρκετές υπερβολές και ανακρίβειες- από πλευράς των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.  Και βέβαια οι εκτενείς αναφορές σε συνδυασμό με τις επιλεγμένες ονομασίες που αφορούν το γεγονός δίνει ευφάνταστους τίτλους με αστείες προεκτάσεις.

Αρχικά η επιλογή του ονόματος του οικοπέδου. Είναι πρώτα από όλα γυναικείο και κατά δεύτερον φέρει το όνομα της αρχαίας Θεάς του Έρωτα... Που ναι μεν σχετίζεται με την Κύπρο, αλλά ως συνέπεια της επιλογής υπάρχει ένας συνειρμός σε φράσεις τύπου "Ξεκίνησε το τρύπημα της Αφροδίτης", "Άρχισαν να δουλεύουν στην Αφροδίτη" κλπ. Και σαν να μην έφτανε αυτό η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ονομάζεται Όμηρος. Ε, αυτό έρχεται και δένει. "Ο Όμηρος τρυπά την Αφροδίτη" έλεγε η Καθημερινή στην online εκδοσή της. Δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, έχουμε ήδη μπει στο αχανές σύμπαν των τίτλων πορνοταινιών. Ήδη παρόμοιοι τίτλοι παίζουν στο twitter αλλά και στα ενημερωτικά portals. Μάλιστα ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του Πολίτη σήμερα το πρωί (κάτω εικόνα) τα είχε πεί όλα. "Διείσδυση στην «Αφροδίτη»".

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Τουρισμός - ψευδοτουρισμός

Διαβάζω στον τύπο διάφορες αναλύσεις που ασχολούνται με την αύξηση που παρατηρείται φέτος στο τουριστικό ρεύμα προς Κύπρο (πχ. 1,2,3) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στους αφικνούμενους τουρίστες στο νησί κάτι που είναι προφανώς θετικό για την οικονομία του τόπου κατά την δυσμενή περίοδο που αυτή διανύει.

Σε αρκετά δημοοοσιεύματα επιχειρείται μια ενδεχόμενη εξήγηση της αύξησης αυτής και η αιτιολογήσεις που δίνονται κινούνται σε δυο κύριους πυλώνες, πρώτον στην ταραγμένη πολιτικοκοινωνικά περίοδο της "Αραβικής Άνοιξης" που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και δεύτερον στο άνοιγμα της Ρωσικής τουριστικής αγοράς και προς την Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά "τρομακτική" αύξηση στον αριθμό επισκεπτών φαίνεται να καταγράφεται και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Τα πιο πάνω και μια παρατήρηση κατά τις τελευταίες επισκέψεις μου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μου δημιούργησαν μια απορία. Αλήθεια, πόσοι από τους τουρίστες που μετρά η στατιστική υπηρεσία να φθάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όντως καταλήγουν να κάνουν τουρισμό στις ελεύθερες περιοχές;

Όσοι βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και όσοι οδήγησαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας σίγουρα θα έχουν δεί αναρίθμητα οχήματα με αριθμούς εγγραφής του ψευδοκράτους από σαλούν μέχρι και βαν να κινούνται με καλυμμένο το γράμμα "Τ" (που υποδηλώνει πως πρόκειται για ταξί) στις πινακίδες τους. Θα έχουν δεί και πολλά τέτοια οχήματα σταματημένα είτε στους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου είτε στις ράμπες πρόσβασης στις αφίξεις, προφανώς αναμένοντας να παραλάβουν κόσμο. Μάλιστα για το θέμα της δραστηριοποίηση τουρκοκυπρίων αλλά και άλλων παρανόμων ταξιτήδων στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχαν κινητοποιηθεί και οι επαγγελματίες οδηγοί της επαρχίας Λάρνακας στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι επομένως σαφές, ότι η έντονη αυτή -παράνομη- δραστηριοποίηση αφαιρεί ένα ποσοστό από τις αφίξεις που καταγράφει και ανακοινώνει το υπουργείο εμπορίου και ο ΚΟΤ. Ένα θέμα λοιπόν είναι, αφού κάνουν τα στραβά μάτια ανεχόμενοι αυτή τη δραστηριότητα, κατά πόσο συνυπολογίζουν και το ποσοστό μείωσης των τουριστών που αυτή επιφέρει, ή τελικά εμείς χαιρόμαστε για την αύξηση των επισκεπτών στα κατεχόμενα;

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Θράσος απύθμενο

Το βλέπεις και δεν το πιστεύεις. Η ΕΡΤ έκανε διαγωνισμό για να επανασχεδιάσει την ιστοσελίδα της, δίνοντας βραβεία στις 3 πρώτες προτάσεις που θα επιλέγονταν από επιτροπή. 5 χιλιάδες στον πρώτο 3 στον δεύτερο και χίλια Ευρώ στον τρίτο. Ως εδώ καλά... Μάλιστα, και επειδή περνά γενικότερα η χώρα εποχή διαφάνειας είχε αποφασιστεί ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονταν και στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς ο διαγωνισμός και η τριμελής επιτροπή επέλεξε τους νικητές. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στη σελίδα της ΕΡΤ. Η εικόνα των αποτελεσμάτων, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή -γιατί μάλλον θα αναγκαστούν να την αλλάξουν, είναι η πιο κάτω.

Ρίξτε μια ματιά στην πρόταση που πήρε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό. Μην ανησυχείτε αν δε φαίνονται οι λεπτομέρειες της πρότασης. Μπορείτε να δείτε σε καλύτερη ανάλυση την πρόταση στη διεύθυνση bbc.co.uk. Γιατί η πρόταση που πήρε το δεύτερο βραβείο και τις 3000 Ευρώ είναι απλή αντιγραφή της σελίδας του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2011

Μικρός, τραγικός, επικίνδυνος

Ο πρόεδρος καταθέτει
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη σημερινή του κατάθεση στον ερευνώντα επίτροπο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην θανατηφόρα έκρηξη στο Μαρί έχει καταλήξει στην υπερασπιστική γραμμή "εγώ δεν ήξερα". Η άποψη του είναι πως "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός εμού, επειδή εγώ δεν ήξερα". Η εικόνα του προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στο γεγονός που συγκλόνισε το νησί μαρτυρεί το πόσο λίγος είναι για να εκτελεί τα καθήκοντα που ο λαός του ανέθεσε και πόσο τραγική σύμπτωση ήταν για την Κύπρο η ανάληψη της ηγεσίας του κράτους από έναν άνθρωπο χωρίς αν μη τι άλλο την τόλμη και το θάρρος να αναγνωρίζει ότι (και αυτός) μπορεί να κάνει και λάθη.

Ο πρόεδρος στην προσπάθεια του να εξαιρέσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με την τραγωδία επιχειρεί να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών αποκλειστικά και μόνον στους υφιστάμενους του υπουργούς και στους επιτελείς και τους τεχνοκράτες των υπουργείων και των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Δεν ήξερε, ανέφερε, που ήταν το φορτίο, δεν ήξερε, είπε, ότι αυτό ήταν επικίνδυνο. Από κεκτημένη μάλιστα ταχύτητα απάντησε και ότι δεν ήξερε ούτε που ήταν ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ. Δεν ήξερε ότι ήταν σε άμεση γειτνίαση με τη ναυτική βάση (μοναδική ΝΒ) στο Μαρί. (Σημειώνω ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται και επί της διαδρομής Λευκωσία - Κελλάκι την οποία λογικώς ο πρόεδρος ακολουθεί κατά τις περιόδους ανάπαυσης του στο εξοχικό που διατηρεί)

Εγώ από την πλευρά μου δεν ξέρω αν ο πρόεδρος μπορεί κοιμάται ήσυχος τα βράδια, δεν ξέρω αν αυτή του η στάση σήμερα οφείλεται στο ότι ζει σε μια ψευδαίσθηση που έστησε γύρω του ένας μηχανισμός προπαγάνδας και κολάκων ή αν είναι η πραγματική του συναίσθηση ευθύνης, δεν ξέρω αν κοιτά τον εαυτό του στον καθρέφτη και αν τολμά να κοιτάξει τον κυπριακό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων κατάματα, αλλά είμαι βέβαιος ως πολίτης αυτού του τόπου ότι άνθρωπος εμφανίζει εικόνα ατόμου μικρού και άνανδρου. Ατόμου εκτός πραγματικότητας.  Ως τέτοιος είναι (προφανώς και εκ των αποτελεσμάτων) και επικίνδυνος όταν ασκεί καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Μετά την (πολυήμερη) ανάπαυλα λόγω διακοπών και το (πιο πολυήμερο) διάλειμμα στο blog λόγω διακοπών ρεύματος προσγειώθηκα και πάλι στην πραγματικότητα. Σήμερα άνοιξα και "Από Μέρα σε Μέρα" στο ΡΙΚ το μεσημέρι! Παρακολούθησα μια συζήτηση αναφορικά με τις αυξήσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ της υπουργού Εμπορίου, και των βουλευτών Βότση (ΔΗΚΟ) και Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ). Από τους τρεις μπορούσες μόνο να συμφωνείς με την υπουργό εμπορίου. Δυστυχώς δε συμφωνούσες μόνο με την άποψη που θα κόστιζε στην τσέπη σου τελικά. Ο αιώνια λαϊκιστής Λευτέρης Χριστοφόρου ζητούσε "να μην πληρώσει ο φτωχός λαός τα λάθη της κυβέρνησης", ο Άγγελος Βότσης μετά το διαζύγιο του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ σαν να θέλει να κρύψει το πάθος για το ΑΚΕΛ (θυμάστε φαντάζομαι όλοι τα περί "μετοχίου στο ΔΗΚΟ", "αρχιμανδρίτη" κλπ) περνά μια έντονα αντικυβερνητική περίοδο και έμενε μόνο μια φωνή που μπορούσε κανείς να διακρίνει στον τόνο της μια λογική δομή σκέψης. Αυτή της υπουργού Εμπορίου. Η οποία ήταν η φωνή που μετέφερε το μαντάτο ότι θα ακριβύνει κατά 6,96% το ρεύμα για ένα 10μηνο, μέχρις ότου επανέλθει στην παραγωγή το τμήμα του Βασιλικού που σώζεται. Βέβαια κατάπιε λίγο τη γλωσσα της η υπουργός αναφορικά με μια προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ με την οποία η δεύτερη θα αυξήσει από 01/01/12 την τιμή το ρεύμα κατά κάποιο ποσοστό. Αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί ίσως πλέον.

Στην "πραγματικότητα" λοιπόν, ακόμα τα γεγονότα στο Μαρί, αλλά στο επόμενο και πιο μακροσκελές τους επεισόδιο. Στην "επόμενη μέρα" όπου με γεννήτριες δανεικές, προϊστορικές και ενοικιαζόμενες και με το "ρεύμα της προδοσίας" προσπαθούμε να καλύψουμε τις συνέπειες του κυπριακού big bang. Στην επόμενη μέρα με τη συζήτηση του κατά πόσο πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες όλοι ή όχι. Λες και υπάρχει λογική σε ένα τέτοιο ερώτημα. Φυσικά και όλοι θα τηγανιστούμε στις συνέπειες των δικών μας επιλογών. Ο λαός επέλεξε την ηγεσία του. Ο λαός ανέκτηκε (και ανέχεται) την ηγεσία του. Τμήματα του λαού ήταν εμπλεκόμενα στη λήψη των αποφάσεων και στη διαχείριση των καταστάσεων και όση "φιλανθρωπία", συμπαράσταση ή βοήθεια και αν δόσουν οι έξω δεν παύει να είναι δικό μας το πρόβλημα και εμείς πρέπει να πληρώσουμε. Ας γίνει τουλάχιστον μάθημα για τη μεθεπόμενη μέρα. (Αλλά μπα...)

Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

Με την ησυχία σας...

Είμαστε σχεδόν μια εβδομάδα με ολόκληρη την κυβέρνηση υπό παραίτηση. Δυο εβδομάδες με τον υπουργό εξωτερικών υπό παραίτηση. Τρεις εβδομάδες με τον υπουργό γεωργίας να ασκεί και (προσωρινά) καθήκοντα υπουργού άμυνας. Έξι εβδομάδες από τότε που ο επικεφαλής της Γραμματείας της Οργάνωσης της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, Α. Μολέσκης παραιτήθηκε, με την ανάληψη της προεδρίας να είναι σε 11 μήνες. Είμαστε προ της περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οδεύουμε ολοταχώς στην υπαγωγή μας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εδώ και δυο χρόνια κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για ανακοπή της ύφεσης της οικονομίας που μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Είμαστε τρεις εβδομάδες μετά το big bang στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που άφησε 13 νεκρούς, τη χώρα χωρίς ρεύμα και την οικονομία του τόπου μερικά βήματα πάνω από την κατηγορία junk.

Υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο πράγμα που θα έδινε μια ανάσα στον λαό και μια ακτίδα αισιοδοξίας πως θα αποφύγουμε διαφαινόμενες συνέπειες που ακολουθούν την κατάστασή μας, θα ήταν η επίγνωση ότι στο τιμόνι της χώρας υπάρχει ηγέτης. Υπάρχει ένας άνθρωπος και ένα επιτελείο που μπορεί να σκεφτεί στρατηγικές και λύσεις, και θα τολμήσει να λάβει αποφάσεις ώστε να οδηγήσει τη χώρα μακριά από το προδιαγραφόμενο τέλμα. Δυστυχής διαπίστωση κάθε εχέφρονος είναι πως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε καν τιμονιέρης. Ακόμα και αυτός που καμωνόταν ως τώρα πως ηγείτο, έχει αφήσει το τιμόνι του κράτους και προσπαθεί μόνο να συσπειρώσει και να περισώσει το κόμμα του.

Ο πρόεδρος μετά την έκρηξη φρόντισε να επιβεβαιώσει πως φοβάται και πως δεν τολμά να πάρει επιτέλους την απόφαση, έστω και αργά, ακόμα και μέσα από τα ερείπια στα οποία μας οδήγησε η στάση και η νοοτροπία του, να κυβερνήσει τον τόπο. Ακόμα και υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες το μόνο που βλέπουμε είναι τις αλλεπάλληλες συναντήσεις στο προεδρικό, μεταξύ προέδρου και "συγκυβερνήτη", για κατάρτιση κυβέρνησης να λήγουν η μια μετά την άλλη άκαρπες και τον χρόνο βασανιστικά να περνά. Παράλληλα την Κύπρο να βυθίζεται περισσότερο με την οικονομία να στενάζει και τους οίκους να στέλλουν απανωτά χαστούκια κάθε δίμηνο. Η θλιβερή αυτή εικόνα και μόνο φωνάζει για το ποιοί είναι οι λόγοι που ανατιναχτήκαμε μόνοι μας. Έτσι ακριβώς λειτουργούσαν και πριν την έκρηξη, μόνο που τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα και τα εκρηκτικά δεν επέδειξαν την υπομονή (ή και την αδιαφορία) που επιδεικνύουμε εμείς καθημερινά.

Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

Ελευθερία γνώμης

Τούτες τις μέρες κατά διαστήματα διαβάζω "Χαραυγή". Κυρίως ξεκίνησα από περιέργεια, να δώ τί λέει η "κυβερνώσα εφημερίδα" για το κακό που έφερε στον τόπο η κυβέρνηση που στηρίζει. Ανάμεσα στα διάφορα άρθρα κέντρισε το ενδιαφέρον μου μια δημοσκόπηση στην δεξιά κολώνα της διαδικτυακής παρουσίας της εφημερίδας, υπό τον τίτλο "Εκφράζω Άποψη". Προφανώς το "εκφράζω άποψη" έχει ως υποκείμενο την εφημερίδα. Αυτή "εκφράζει άποψη", υπό μορφή "ρητορικής" ερώτησης.

Η ερώτηση, όπως αυτή τίθεται, φανερώνει σαφώς τί σκοπό έχει η δημοσκόπηση: Πως δικαιολογείτε τις μεταλλάξεις ΔΗΣΥ στο Κυπριακό;. Και οι απαντήσεις που δίνει για να επιλέξουν οι αναγνώστες: α)Δικαιολογημένες; και β) Στηρίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες; Αν με την ίδια λογική άλλο έντυπο έκανε δημοσκόπηση για την έκρηξη στο Μαρί, η ερώτηση που θα έθετε μπορούσε να είναι: Ποιά είναι η πασιφανής ευθύνη του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί; α) εξαιρετικά βαριά; β) ασήκωτη;

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα αποτελέσματα της εκφρασθείσας άποψης. Στο σύνολο των απαντήσεων 23,55% είπαν "δικαιολογημένες" και 33,38% "μικροκομματικές σκοπημότητες". Στο σύνολό τους αθροίζουν 56,93%...

Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

Ημέρα 14

Με το ηλεκτρικό ρεύμα να διακόπτεται μέχρι και 4 ώρες στις 16 που είμαστε ξύπνιοι, με τα οχήματα της πυροσβεστικής να ουρλιάζουν κάθε μισή ώρα και να τρέχουν προς απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες, με τη θερμοκρασία και την υγρασία στα ύψη χωρίς την δυνατότητα χρήσης κλιματιστικών, τα οχήματα να μποτιλιάρονται στους κεντρικούς δρόμους λόγω μη λειτουργίας των φώτων τροχαίας, με τους υπαλλήλους στα γραφεία να εργάζονται πρακτικά εξάωρο και πεντάωρο και υπό τις καθόλου παραγωγικές συνθήκες "Σαχάρας", την ΑΗΚ να θρηνεί στα ερείπια του καινούριου της ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, την επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία να εξαρτάται ενεργειακά από τις κατεχόμενες περιοχές της και τις άμεσες ζημιές στην οικονομία να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια οι εκπρόσωποι του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού που επειχειρούν να μας πείσουν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την καταστροφική έκρηξη στο Ματί δεν είναι δα και τόσο τραγική, όπως επιχειρεί η αντιπολίτευση να την περιγράψει, θα έπρεπε να γίνονται κόκκινα πανιά στα μάτια κάθε σώφρονα.

Κι όμως ακόμα υπάρχει κόσμος που διαλαλεί "ΨΗΛΑ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ" και συσπειρώνεται πίσω από τις γραμμές ότι στον κόσμο ξύπνησε η φασιστική διάθεση να κάνει "πραξικόπημα" για να ρίξει τον "κομμουνιστή" (όπως νομίζεί ότι είναι) πρόεδρο. Ώρες ώρες χαίρεσαι ότι ξύπνησε ο λαός κι η νεολαία...

Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Ανασήκωσε την πλάτη

"Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισε τους Πενταδάκτυλέ μου" ήταν το τραγούδι μας πριν μερικά, όχι πολλά, χρόνια. Ακόμα και τότε, που ακουγόταν πιο πολύ τέτοιες μέρες αυτό και άλλα αντικατοχικά τραγούδια, μπορούσε κανείς να δει στο στίχο το "Ανασήκωσε (εσύ, μόνος σου) την πλάτη κι απόσεισέ τους (εσύ, μόνος σου)".

Σιγά σιγά, στα 37 χρόνια, με μηδενική διάθεση για οποιοδήποτε αγώνα, μέσα από τη βολή και την καλοπέραση που έδωσαν στον τόπο τα μετά την εισβολή χρόνια κρυφτήκαμε πίσω από την ρεαλ-πολιτικ, αισθανθήκαμε ότι υπάρχουν πραγματικότητες στο νησί και ότι αυτές είναι ανυπέρβλητες. Ή τουλάχιστον δεν αξίζει τον κόπο καν να οργανώσουμε ένα σχέδιο για υπερπήδηση των "πραγματικοτήτων" που θέτουμε στους εαυτούς μας.

Μια τραγωδία πρόσφατα ήρθε να αποδείξει περίτρανα ποιες είναι η πραγματικότητες που μας εμποδίζουν. Η βολή μας. Παρά την δυσχερή κατάσταση στην ηλεκτροδότηση μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, ήταν πολλοί, και νεότεροι και γηραιότεροι τους οποίους άκουσα με θλίψη να δηλώνουν "δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το εαρ κοντίσιον μου".

Κάπως έτσι αφήσαμε τόσα χρόνια, όπως άρχισα με το τραγούδι, μόνο του τον Πενταδάκτυλο (και τον όποιονδήποτε άλλο πλην ημών) να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Έτσι κι αλλιώς εμείς φροντίσαμε να έχουμε λάβει στην ιστορία τον ρόλο της "μικρής Κύπρου" που είναι απλά και μόνο το μόνιμο θύμα παγκόσμιων πλεκτανών.

Κυριακή, Ιουλίου 17, 2011

Διαδικασίες και υπευθυνότητα

Ένα από τα πράγματα που απέδειξε περίτρανα η πρόσφατη καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό με τους 13 νεκρούς είναι την προχειρότητα με την οποία τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα, αρνούμενοι ότι οι διαδικασίες και οι κανόνες αφορούν τις δικές μας περιπτώσεις. Γιατί στην πρόσφατη καταστροφή φάνηκε ότι δεν ακολουθήκαν ούτε οι λογικές και επιβεβλημένες διαδικασίες ασφαλούς φύλαξης του επικίνδυνου φορτίου, ούτε οι κανόνες διαχείρισης του φορτίου μετά την αποθήκευση, αλλά όπως καταδεικνύεται, ούτε οι κανόνες ασφαλούς προσέγγισης του χώρου της καταστροφής μετά. Θα είδατε ότι τα συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή δεν ήταν εφοδιασμένα ούτε με ειδικές στολές, ούτε καν με γάντια. Παρά μόνο 6 μέρες μετά το προσωπικό που φρουρεί τους χώρους της βάσης εφοδιάστηκε προληπτικά (!) με γάντια και μάσκες.

Και απορεί κανείς, γιατί; Για για όλα, την ανευθυνότητα, την προχειρότητα. Γιατί; Για όλα αυτά υπάρχουν σίγουρα και πάγιες διαταγές στο στράτευμα, και κανόνες στο υπουργείο εργασίας, και κανόνες στην ΑΗΚ, και στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Πολιτική Άμυνα. Σίγουρα έχουν πραγματοποιηθεί και ασκήσεις με την "εμπλοκή όλων των συνεργαζομένων τμημάτων" και είχαν δει με ικανοποίηση την αντιμετώπιση του σεναρίου της άσκησης οι ηγεσίες των τμημάτων. Όμως, στην πράξη τελικά τί εφαρμόστηκε από αυτά;

Δεν συνηθίζουμε, κακώς, ποτέ να ασχολούμαστε με κανόνες και διαδικασίες, από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα. Και επειδή τα απλά, συνήθως, δεν έχουν συνέπειες ίσως επαναπαυόμαστε και για τα σύνθετα. Μπορεί να μην "χάλασε ο κόσμος" που ακόμα οι σημαίες 3 μέρες μετά τη λήξη του πένθους είναι μεσίστιες. Μπορεί να μην είχε τραγικό αποτέλεσμα που στις κηδείες ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ (πχ) κατέθεσε στεφάνι μετά τις οργανώσεις και τις δημοτικές ομάδες. Μπορεί να μην χάλασε ο κόσμος επειδή ακόμα το ΓΕΕΦ στη σελίδα του δεν έχει ανακοινώσει ότι συνέβηκε το αιματηρό περιστατικό και πως η ΕΦ θρηνεί το χαμό του διοικητή του ναυτικού της και τα άλλα στελέχη και οπλίτες (και απότιση φόρου τιμής σε αυτούς), ούτε ότι παραιτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΦ.

Παρομοίως και πριν από την έκρηξη. Την Τετάρτη μετά τις πρώτες εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια έγινε σύσκεψη στη βάση για το θέμα. Ήταν η συσκεπτόμενη ομάδα δίπλα σε μια στοίβα εκρηκτικών υλών σε εμπορευματοκιβώτια και συνειδητοποίησε ότι τα εκρηκτικά άρχισαν αν εκρήγνυνται. Αλήθεια, πόσα από τα πρακτικά συντάχθηκαν την ίδια μέρα; Αν την ώρα της κρίσης Δευτέρα γίνεται το "προειδοποιητικό" μπαμ (γιατί τα εμπορευματοκιβώτια φαίνεται ότι προειδοποιούσαν πριν την μεγάλη έκρηξη), Τρίτη αποφασίζεις να κάνεις σύσκεψη, Τετάρτη κάνεις επί τόπου σύσκεψη, Πέμπτη γράφεις πρακτικό (ορισμένα πρακτικά γράφτηκαν και "από Δευτέρας") με τις οδηγίες και Παρασκευή καταλήγεις να γράφεις εντολές για δράσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από Δευτέρας γιατί μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, τότε μάλλον είμαστε τυχεροί που για την ώρα μόνο αυτό το κακό μας βρήκε.

Δεν επιχειρώ με κανένα τρόπο να συγκρίνω την αλυσίδα των παραλείψεων που οδήγησε στην μεγάλη έκρηξη με τα πιο πάνω παραδείγματα, απλά διαπιστώνω ότι υπάρχει παρόμοια αντιμετώπιση των πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα, και για αυτό ευθυνόμαστε όλοι. Όλα ξεκινούν από ένα "δε βαριέσαι, άστο για μετά", ή "ας αποφασίσει ο άλλος να μην μπλέξω εγώ" των ατόμων που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη. Έτσι κι αλλιώς γνωρίζει αυτός που μεταθέτει τις ευθύνες του ότι η κοινωνία ποτέ δε θα του ζητήσει τον λόγο που δεν ενήργησε.

Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011

Ηθική Αυτουργία

Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Έγκλημα αδιαφορίας και ανικανότητας διοίκησης και διαχείρισης. Όπως επίτασσε η υποχρέωση της Κύπρου, αποφασίστηκε να κατασχεθεί μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών, που ήταν φορτίο πλοίου από το Ιράν. Ορθώς ο Πρόεδρος και τα ανάλογα τμήματα του κράτους προχώρησαν στην κατακράτηση του φορτίου. Αλλά από 'κει και πέρα, ήταν πολιτικές αποφάσεις που έλαβε ο Πρόεδρος και οι επιτελείς του αυτές που καθόρισαν τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου. Εσύ, Πρόεδρε και οι επιτελείς σου αποφάσισατε να τα αποθέσετε και να τα ξεχάσετε για 2,5 χρόνια δίπλα από την, ίσως, πιο νευραλγικής σημασίας ενεργειακή εγκατάσταση του νησιού. Τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου στο Βασιλικό. Εκεί βρήκατε να κάνετε μια εγκληματικά προχειρη απόθεση του επικίνδυνου υλικού μέσα σε εμπορευματοκιβώτια σε ένα χωράφι. Αρχικά λοιπόν ήταν η επιλογή εμείς να τα κρατήσουμε και να τα αποθηκεύσουμε "μέχρι πάρα τζει", μετά ο τόπος και κατόπιν ο τρόπος αποθήκευσης των υλικών.

Γιατί πριν φθάσει κανείς στο έγκλημα της φύλαξης του υλικού πρέπει να περάσει από την προηγούμενη απόφαση. Την επιλογή του χώρου απόθεσης του υλικού. Όπως φαίνεται στον χάρτη, το υλικό (2 χιλιάδες τόνοι εκρηκτικού σύμφωνα με τα έγγραφα της wikileaks) είχε τοποθετηθεί σε ένα χώρο μεταξύ των κτηρίων της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ. 300 και 400 μέτρα (!) μακριά από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος και τις αποθήκες καυσίμων της ΑΗΚ. Αν δεν είχες κάποιο σύμβουλο να σου πεί για τον κίνδυνο που αναλάμβανες με την απόφασή σου αυτή κύριε Πρόεδρε, τότε μάλλον έχεις επιλέξει κακούς συμβούλους. Και είναι σαφές από το μέγεθος των γεγονότων τότε (είχε εμπλακεί ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, κλπ) ότι ήταν σε υψηλότατο επίπεδο, Προέδρου και υπουργών, που γινόταν η λήψη των αποφάσεων. Η απόφαση της αποθήκευσης του υλικού δεν μπορεί να αφέθηκε σε χαμηλόβαθμους τεχνοκράτες.
Και φθάνει κανείς αμέσως στο επόμενο λογικό σημείο. Πώς αποθηκεύονται τα εκρηκτικά; Στοίβα; Μέσα σε 98 στοιβαγμένα εμπορευματικιβώτια; Προσωρινά για 2,5 χρόνια; Η αναβλητικότητα της αναβλητικότητας... Γιατί το πιγκ πογκ των έγγραφων μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η απόφαση να ανατιναχθεί με τόσο άδοξο τρόπο ο τόπος ήταν καθαρά πολιτική. Έγγραφα προς τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς υπήρχαν από την Εθνική Φρουρά, αλλά οι απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ήταν ότι θα έπρεπε να πράγματα να μείνουν όπως ήταν για πολύ καιρό.

Είναι έγκλημα να θεωρείται και να αποδίδεται στην κακιά στιγμή, και τον μαύρο Ιούλιο το περιστατικό. Θα έπρεπε ολόκληρη η διοικητική αλυσίδα να χάσει τον ύπνο της, με πρώτο τον Πρόεδρο και τους γύρω από του, οι οποίοι με περισσό θράσος εμφανίζονται στην τηλεόραση αναιδώς να ωρύονται. Είναι τραγικό ακόμα και ως επιχείρημα κατευνασμού της κοινωνίας να παρουσιάζονται ως μεγαλείο ήθους οι παραιτήσεις των δυο, του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΦ. Αυτό έλειπε να μην είχαν υποβάλει και παραιτήσεις. Βεβαίως ο αρχηγός παραιτήθηκε αλλά είχε και το θάρρος να μιλήσει με τους συγγενείς και τους τραυματίες και να παραστεί στις κηδείες των θυμάτων.

Είναι απόδειξη οικτρής αποτυχίας των επιλογών του προέδρου της Δημοκρατίας η επιχειρούμενη από τον περίγυρο του (γιατί ο ίδιος μετά το συμβάν κρύβεται) αθώωση του Προέδρου λόγω άγνοιας και βλακείας. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται το προεδρικό ότι ο Πρόεδρος δεν ήξερε για τα εκρηκτικά, δεν κατάλαβε την επικινδυνότητα της απόθεσής τους για 3 χρόνια δίπλα στο ενεργειακό κέντρο του νησιού. Ο Ο ισχυρισμός και μόνο των πιο πάνω από τους στενούς του συνεργάτες ακούγεται ως περισσότερο από ατράντακτη απόδειξη ανεπάρκειας και πολιτικής ευθύνης. Ως εκ τούτου η λύση της υποβολής της παραίτησης του και της ειλικρινούς του απολογίας για αυτά που έκανε και για όσα δεν κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει, φαίνεται ως η μόνη ηθική για αυτόν έξοδος.

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Αρχοντοχωριατισμός;

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αποκάλυψε τρεις κίονες που έχουν τοποθετηθεί απέναντι από την είσοδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, για να υπενθυμίζουν τις ιστορικές επισκέψεις στην Κύπρο Πάπα Βενέδικτου XVI, του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μετβιέντεφ και της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Μετά τις πετυχημένες επισκέψεις ξένων ηγετών, η Κύπρος βγήκε πιο ισχυρή στο διεθνή χώρο, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τους ξένους ηγέτες ενίσχυσε και τις πρωτοβουλίες και θέσεις της κυβέρνησης στη διαδικασία για την επανένωση του τόπου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου Αρχηγών Κρατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας Hermes Airports, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το Πάρκο δημιουργήθηκε προς τιμή των ξένων ηγετών που επισκέπτονται την Κύπρο και περιλαμβάνει ένα ομοίωμα αρχαίου κίονα για κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη.
Πάρκο Αρχηγών Κρατών εγκαινιάστηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Φιλελεύθερος, 23/06/2011

Αρχοντοχωριατισμός είναι να νομίζεις ότι έγινες κάτι επειδή στάθηκε δίπλα σου κάποιος που θεωρείς σημαντικό, και να το λες και να το λες και να το λες... Αρχοντοχωριατισμός είναι να στήνεις κολόνες στο αεροδρόμιο προς τιμήν των ξένων ηγετών που επισκέπτονται την Κύπρο. Τελεία. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω και την μεγάλη παράλειψη. Δεν δεν έβαλε και μια κολόνα για τον φίλο πρόεδρο της Συρίας Ασαντ. Γιατί και αυτός ήρθε στην Κύπρο. Ή δεν βάζουμε κολόνες για όλους; Μαζί και μια κολόνα για τον πρόεδρο της Σέρβίας που δεν πρόλαβε σχεδόν να φύγει από το νησί. Άρα, χρωστούμε κολώνες σε κόσμο.

Επίσης, παλαιότερα ήρθε και ο Στεφανόπουλος στην Κύπρο, άρα μια κολόνα γαλανόλευκη επιβάλλεται για την επίσκεψη του. Όλοι δε θυμούνται και την επίσκεψη στην Κύπρο της Βασίλισσας της Αγγλίας, η οποία είναι αρχηγός και του κράτους της Αυστραλίας αλλά και του Καναδά, άρα τρεις κολόνες στην Ελισάβετ.

Φανταστείτε δε, τί χαμός από κολώνες θα γινόταν στο αεροδρόμιο στην Ουάσιγκτον, ή στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, όπου κάνουν αβέρτα επισκέψεις οι αρχηγοί κρατών...

Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

Δείξε μου τον φίλο σου

O tempora! O mores! Κάποιος που κλέβει και συλληφθεί, πώς τιμωρείται; Επιστρέφει τα κλεμμένα και συγχωρείται. Αν δεν συλληφθεί; "Σε καλή μεριά" τα κλεμμένα και αλί σε αυτόν που τα κλαίει.

Σταχυολογώντας τα πρακταία κορυφαίων αξιωματούχων της Δημοκρατίας βρίσκει κανείς ότι: Ο ένας πήρε με αδιαφανή και παράτυπο τρόπο χρήματα για εμφυτεύσεις δοντιών (σε κάποιον). Ο άλλος αμέλησε να κάνει φορολογικές δηλώσεις επί μια δεκαετία. Ο τρίτος μόνο που δεν πρόλαβε να διορίσει και τα γατιά του στην υπηρεσία της οποίας προΐστατο (μέχρι χθες). Ο άλλος είχε στήσει μηχανογραφικό σύστημα για έλεγχο της προόδου των ρουσφετιών μέσα στην ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όλοι τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αδρά αμοιβόμενοι για τις υπηρεσίες που κλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παράσχουν. Αρκετοί δε εξ΄αυτών και φίλοι του Προέδρου. Ατυχώς για αυτούς, ήλθε η αποκάλυψη των πραξεων τους από τον τύπο. Κοινό χαρακτηριστικό της αντίδρασης των αξιωματούχων; Όλοι τους είχαν την καλή διάθεση και τιμιότητα, ή το
απύθμενο θράσος και καθόλου αιδώ, να αναγνωρίσουν ότι, αφού τους έπιασαν να παρανομούν και αυτό κατέληξε και πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο, όφειλαν να διορθώσουν τις ανομίες τους. Ο πρώτος δίνοντας τα χρήματα, ο δεύτερος υποβάλλοντας φορολογικές δηλώσεις τελικά και οι άλλοι δυο παραιτούμενοι των καθηκόντων τους. Τί τίμια κοινωνία, τί ωραίοι άνθρωποι, τί αγνότις προθέσεων!

Αυτός δε, που τους διόρισε στις θέσεις τους και τους ανεχόταν τόσο καιρό (έστω εν αγνοία) να παρανομούν, αφού αποκαλύφθηκαν οι πομπές τους, γιατί ποτέ δεν επεμβαίνει; Και δεν εννοώ παρασκηνιακά που και αν το κάνει δε φαίνεται, εννοώ δημόσια. Κάθε μέρα μιλά 3 ώρες σε κανάλια. Ούτε ένα νί δεν βρίσκει να πει; Να αποστασιοποιηθεί έστω; Να καλέσει τη δικαιοσύνη να ελέγξει τα περιστατικά βαθύτερα από όσο έπραξε ο τύπος; Δε χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο; Απλά πιάσαμε τον αξιωματούχο να παρανομεί, το παραδέχθηκε και όλα πλέον είναι εντάξει; Αυτή είναι η αποφασιστικότητα με την οποία δομείται η δίκαιη κοινωνία; Η αριστερή επανάσταση και η ιδεολογία συμψηφισμένες τελικά, σε όρους εξουσίας, δεν έφεραν άλλο αέρα, παρά μοναχά μια άλλη μπόχα σαπίλας.

Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

"Μπάτε σκύλοι..." η Προεδρία

Ξεκινήσαμε με τον διορισμό του "φίλου" και συγκατοίκου στις Βρυξέλλες της κόρης του Ανδρέα Μολέσκη, Θάνου Καγιάρα, ως συντονιστή οργανωτικών θεμάτων της προεδρίας στις Βρυξέλλες, πόστο για το οποίο θα λάμβανε €120000 σε 24 μήνες. Ο Καγιάρας είχε παραιτηθεί τελικά από τη θέση μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Πολίτης" προ εβδομάδων,τόσο για την πληρότητα του βιογραφικού του, όσο και για τον τρόπο επιλογής του για τη θέση. Ο κ. Μολέσκης αρχικώς δήλωνε ότι μόνο κοινωνική γνωριμία είχε με την κόρη του ο συγκεκριμένος (μέχρι που μάθαμε ότι συγκατοικούν) και ότι διορίσθηκε ως ο καταλληλότερος με βάση τα προσόντα του στη θέση.

Η γενική ελέγκτρια πάντως (ευτυχώς για μας) σχημάτισε άλλη άποψη για το θέμα και για τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στις Βρυξέλλες για την προεδρία, και σήμερα συζητείται το θέμα στη Βουλή.
Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και βήμα με βήμα καταλήγει σε συμπεράσματα, που εκθέτουν τόσο τον ίδιο τον κ. Μολέσκη, όσο και τους υφιστάμενους του, που εξέτασαν τις αιτήσεις και είχαν ευθύνη για τη διαδικασία.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εντοπίζει ακόμα και «επιστολές προθέσεως» υποψηφίων (και του κ. Καγιάρα, που τελικά προσλήφθηκε) «γραμμένες με το ίδιο λεκτικό και την ίδια ακριβώς φρασεολογία και σειρά», ενώ μ’ αυτό και άλλα στοιχεία αφήνει σαφώς να φανεί ότι όλη η διαδικασία ήταν στημένη και γεμάτη παρατυπίες.
Πόρισμα-«φωτιά» της Γ.Ελέγκτριας, Ο Φιλελευθερος, 21/6/2011
[...] Ενδεικτικό στοιχείο της Έκθεσης είναι η διαπίστωση ότι οι επιστολές προθέσεως που απέστειλαν οι Αθανάσιος Καγιάρας και η υποψήφια Φούλα Τελεβάντου, με τις οποίες εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για υποβολή προσφοράς ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδιες, τόσο που η γενική ελέγκτρια αναφέρει: «Συνάγεται ότι ετοιμάστηκαν κατόπιν συνεργασίας, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η χρήση της ίδιας φρασεολογίας και δομής από τους μειοδότες;» Φυσικά η μόνη διαφορά ήταν πως ο κ. Καγιάρας ζήτησε 119.000 ευρώ (από τα 120.000 που ήταν και το όριο που έθεσε η Γραμματεία) ενώ η Φούλα Τελεβάντου –όπως και οι υπόλοιποι προσφοροδότες και φίλοι–, ζήτησαν 119.500 ευρώ. Χαρακτηριστικά το πόρισμα της έκθεσης αναφέρει πως: «οι δύο επιστολές διαφέρουν μόνο στο όνομα, στους τίτλους σπουδών και τα χρόνια [...]
Η ελέγκτρια δηλαδή μιλά ξεκάθαρα για διορισμό ημετέρου, με στημένους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχαν φίλοι με σκοπό να διοριστεί ο Καγιάρας. Χθες εξάλλου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ότι και η κόρη Μολέσκη από την 1η Ιουλίου θα εργάζεται στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες της κυπριακής προεδρίας. Ο διορισμός της σύμφωνα με το δημοσίευμα προέκυψε ύστερα από συνέντευξη σε τριμελή επιτροπή υπό την προεδρία λειτουργού του υπ. οικονομικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς απάνάντησε ότι το θέμα ελέγχει η γενική ελέγκτρια. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, ακόμα, δεν έχει προκύψει κάτι για το διορισμό της κόρης. Απλά σημειώνεται ως γεγονός ότι και η κόρη προσλήφθηκε και ο φίλος της κόρης.

Πάντως τα περιστατικά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα και η στάση που επιδεικνύει ο κ. Μολέσκης είναι εξόχως προκλητικά για την κοινή γνώμη και καλό θα ήταν να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (επιλογή του οποίου ήταν ο διορισμός) με την υποβολή της παραίτησής του, ή ο Πρόεδρος, στο τέλος της ημέρας, να δείξει στον κ. Μολέσκη την πόρτα τη εξόδου αφού ο ίδιος δεν επιδεικνύει την ανάλογη ευθιξία. Είναι ήδη απαράδεκτο το ότι τόσες εβδομάδες εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του μετά από το όλο θέμα που προέκυψε με τον διορισμό.

Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Πύργος της Βαβέλ στο Μοναγρούλλι

Μια αμφιλεγόμενης αισθητικής και καταβολών, αλλά αναμφίβολα εντυπωσιακού μεγέθους, κατασκευή ετοιμάζονται να χτίσουν Ρώσοι επιχειρηματίες σε έκταση της Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναγρούλλι. Ο λόγος για το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα σχέδια (τους), άγαλμα στον κόσμο, τον «Καλό Άγγελο του Κόσμου», ένα πελώριο μνημείο 135 μέτρων, που θα τοποθετηθεί στο επιστέγασμα ενός επίσης μεγάλου συνεδριακού κέντρου που θα χτιστεί στην περιοχή, «χαιρετίζοντας» όσους θα βλέπουν από τη θάλασσα την παραλία του Αγίου Γεωργίου. Ως εμπνευστής και δημιουργός του έργου εμφανίζεται η «Διεθνής Λέσχη Φιλανθρώπων της Ευρώπης» («International Club of Philanthropists of Europe»), ένα ρωσικό ίδρυμα που βρίσκεται από το 2009 και στην Κύπρο (μετά τη Ρωσία, τη Σλοβακία και το Κιργιστάν). Οι άνθρωποι της Λέσχης έχουν ήδη συμφωνήσει με την Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να νοικιάσουν από αυτήν, σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί η όλη κατασκευή. Αρωγός τους στο έργο είναι και η κοινότητα Μοναγρουλλίου, η οποία αρχικά εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την επένδυση στην περιοχή.
Ένας θεόρατος άγγελος στο Μοναγρούλλι, "Πολίτης" 10/06/2011

Αυτό που λέει ο λαός "όλα τά 'χε η Μαριωρή..." ο "καλός άγγελος του κόσμου" της έλειπε. Συγγνώμη, αλλά διαβάζοντας το άρθρο σε κάποια φάση τρόμαξα και γέλασα. Πάμε καλά; Καλά στο χωριό πρέπει να έχουν τρελαθεί από τη χαρά τους. Ακόμα η απορία στο Μοναγρούλλι είναι "πού στο καλό μας βρήκαν οι Ρώσοι και ήρθαν να επενδύσουν;" και μετά "τί ακριβώς θα κτίσουν"; Η δε αρχή του χωριού, δηλώνει ότι, προσβλέπει στις ορδές τουριστών που θα επισκεφθούν στο μέλλον το Μοναγρούλλι για να δουν από κοντά τον "άγγελο". Είμαι σίγουρος ότι και το καφενείο του χωρίου θα ανακαινιστεί για να μπορέσει να προσφέρει φιλοξενία του επιπέδου που απαιτούν οι επισκέπτες του "αγγέλου". Μεγαλοπιανόμαστε στην Κύπρο και καλά ίσως θα κάνουμε να θυμόμαστε πού και πού να πατούμε επί της γής γιατί αλλιώς οι προσγειώσεις μπορεί να είναι ανώμαλες (που λέει και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι και αυτός -η Εκκλησία- που νοίκιασε το τεμάχιο επί του οποίου πρόκειται να ανεγερθεί ο "άγγελος").

"Είναι για να εκμεταλλευτούν την περιοχή μας εδώ, γιατί είμαστε ένα σταυροδρόμι ηπείρων, για σκοπούς συνεδρίων, για εκθεσιακό χώρο και για παγκόσμιας εμβέλειας εκδηλώσεις. Και θέλουν να κάνουν κάτι, το οποίο να μείνει για πάντα στους αιώνες και να θεωρείται ένα θαύμα"
Κοινοτάρχης Μοναγρουλλίου, δήλωση στον "Πολίτη" 10/06/2011

135 μέτρα μνημείο θα είναι ο φαραωνικός "άγγελος", στα πρότυπα, μάλλον, του Χριστού του Ρίο ντε Τζανέιρο, καπάκι σε ένα συνεδριακό κέντρο, ένα θέατρο μια εκκλησία (μοντέρνα). Το συνολικό κατασκεύασμα θα είναι ψηλότερο και από το άγαλμα της ελευθερίας στη Ν. Υόρκη και από τον Χριστό στο Ρίο. Θέλει να το κατασκευάασει η Διεθνής Λέσχη Φιλανθρώπων και Προστατών της Ευρώπης - International Club of Philanthropists and Patrons of Europe, που "αντιπροσωπεύει μία νέα, παγκόσμια ελίτ, επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν φτάσει σε υψηλή πνευματική ανάπτυξη και έχουν μεγάλο παγκόσμιο κύρος και προοδευτική σκέψη για την τρίτη χιλιετία" (σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους). Η λέσχη δραστηριοποιείται στην Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και το Κιργιστάν. Το όλο θέμα δεν ξέρω πώς να το δω. Όντως κάποιοι έχουν τόσα πολλά λεφτά και τόσο ατυχείς ιδέες; Και αυτή είναι και η υψηλής πνευματικής ανάπτυξης ελίτ;

Εν πάση περιπτώση, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στα αρχικά ακόμα στάδια, των αδειοδοτήσεων, το δε άρθρο στον Πολίτη αναφέρει ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος του εργου. Ελπίζουμε στα πολεοδομικά συμβούλια!


Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

Agia Napa Flood Event

Χωρίς περισσότερα σχόλια, η διαφήμιση του Δήμου Αγίας Νάπας για τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού, όπως δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικο έντυπο. Δώστε προσοχή στον αγγλικό υπότιτλο της εκδήλωσης. Agia Napa Flood Festival.
Σεισμοί, λοιμοί καταποντισμοί...

Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

Μίκης Θεοδωράκης

Συγγνώμη, αλλά υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που θεωρούν ιδεολογία τα όσα λέει ο Μίκης Θεοδωράκης; Δεν κρίνω ούτε την υπόλοιπη του πολιτική πορεία (η οποία είχε και τα πάνω και τα κάτω της και τις στροφές της) παρά μόνο τα τις τελευταίες δράσεις του. Συγκεκριμένα, μετά τις επιστολές στο "Δεν πληρώνω" και τους "αγανακτισμένους", ακούγοντας μόνο μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του Μίκη στα Προπύλαια το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι οι γύρω από αυτόν θα πρέπει να τον προστατεύσουν.

Τα όσα "επαναστατικά" και "ρηξικέλευθα" είπε, περιορίζονται σε συνθήματα πλατείας και μόνο. Λόγια προς τέρψη των φωνασκούντων ακροατών του και τίποτα πέραν αυτού... Δυστυχώς από τα όσα σχόλια άκουσα για τα λεγόμενα του Μίκη, φένεται ότι η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν είναι ως σαν να αναφέρονται σε θεία λόγια. Ίσως χρειάζεται μόνο κάποιος από το πλήθος να αναφωνήσει πως "ο βασιλιάς είναι γυμνός", πως αυτά δεν μπορεί να είναι οι λύσεις του σοβαρού προβλήματος της Ελλάδος.

Κάλεσε, μεταξύ άλλων, τον κόσμο σε "ειρηνική επανάσταση" για να δημιουργήσει μια νέα επαναστατική κυβέρνηση με στόχο να κυρήξει απεχθή τα 3/4 των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς την τρόικα και να ζητήσει εν συνεχεία (η νέα κυβέρνηση) δανεικά από τη Ρωσία και την Κίνα. Βεβαίως δεν είπε πώς θα πείσει την Κίνα και τη Ρωσία να δώσουν δανεικά γνωρίζοντας ότι ο προηγούμενος που δάνεισε τη χώρα έχασε το 75% των χρημάτων που θα λάμβανε. (Σημειώνω εδώ ότι και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης αξιολογεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία junk από προχτές) Στη συνέχεια κάλεσε το πλήθος να τραγουδήσει το "Ένα το χελιδόνι" από το Άξιον Εστί, παρομοιάζοντας την παρούσα κατάσταση της χώρας με τη γερμανική κατοχή του '40, αξιολογώντας την δε και ως χειρότερη.

Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δύσκολη και η κυβέρνηση δε δίνει στον κόσμο σχεδόν την παραμικρή ελπίδα ότι αντιλαμβάνεται και μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην κρατική δομή και λειτουργία, αλλά ταυτόχρονα και τα διάφορα μανιφέστα διαφόρων φιλόδοξων νοσταλγών επανάστασεων, που βλέπουν τον εαυτό τους ως αναγεννόμενους φοίνικες, περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθούν την όλη κατάσταση. Το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ποιά είναι η κατάσταση. Η προσγείωση στην πραγματικότητα απαιτεί την απεμπόληση των greek statistics, αλλά και των θεωριών συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες πάντα κάποιοι ξένοι θέλουν το κακό μας, και να δούμε πως εμείς δουλεύουνε για το καλό μας.
Related Posts with Thumbnails