Δευτέρα, Απριλίου 20, 2009

Πάσχα Ελληνων εις τα ξένα. Κατόπιν εορτής

Χριστός Ανέστη!
Πάσχα Ελλήνων βόλιουμ 2 λοιπόν. Εντάξει. Τί ήταν αυτό το πράγμα; Πόρτα στην Εκκλησία; Ωραία αναμενόμενο είναι, Πάσχα και Χριστούγεννα έχει μεγάλη προσέλευση πιστών στους ναούς, αλλά να φας πόρτα στην Εκκλησία από security πάει πολύ! Δηλαδή άμα γεμίσει ο ναός απλά κλείστε την πόρτα! Δεν θα μπούμε και με τη βία.

Είπα να επανέλθω στο θέμα "Πάσχα" ανασκοπώντας τον τρόπο που εδώ έζησα, ως ένα σημείο, το Πάσχα. Στις λειτουργίες Μ. Παρασκευή και Σάββατο πήγα στον Καθεδρικό Ναό του Λονδίνου, την Αγ. Σοφία, μια έκκλησία 130 ετών! Ομολογώ ότι είναι πολύ ωραίος σαν ναός. "Λιτός" σε σχέση με τις κυπριακές υπερβολές που βλέπει κανείς σε εκκλησίες αλλά ωραίος! Η ατμόσφαιρα ήταν κυρίως την Μ. Παρασκευή αρκετά κατανυκτική (sic), σε αντίθεση με το Μ. Σάββατο που δεν μπήκα στον ναό αλλά μείναμε έξω, όπου η κατάσταση ήταν σαν πανηγύρι. Με έκανε να απορήσω κάπως η σκοπιμότητα των 5-6 security που έλεγχαν την είσοδο των πιστών στον ναό. Δεν λέω ευγενικότατοι ήταν οι άνθρωποι αλλά...

Άλλη παρατήρηση είναι ότι εδώ δεν έχει ούτε πυροτεχνήματα, ούτε "τσάκρες" ούτε λαμπρατζιές ούτε... καμπάνα στο "Χριστός Ανέστη". Το διαλαλούμε το χαρμόσυνο μεν, αλλά στο πολύ ήσυχο.. Βέβαια στην περίπτωση που ακουγόταν μέσα στο Λονδίνο καμμιά τσάκρα γύρω από τον ναό θα μας κύκλωναν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τα ελικόπτερα λόγω τρομοφοβίας. Επιπροσθέτως, η Ανάσταση αναγγέλλεται και 30 λεπτά νωρίτερα, στις 11:30 το βράδυ, έτσι ώστε να προλάβουν οι πιστοί τους τελευταίους συρμούς μετρό που κλείνει λίγο αργότερα.

Εντύπωση μου έκανε και η επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τους πιστούς. Σαν να συντονίζει χορωδία. "Ελάτε όλοι μαζί" για να ψάλλουμε, ή "ξανάπάμε όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη" κλπ! Ως επίσης και μια ανεξήγητη μανία να διακόπτουν την λειτουργία κάθε λίγο. Μια για να καλωσορίσουμε τον Πάγκαλο, και μια για να μας πουν ότι θα περάσει δίσκος για τον οβολό μας. Και καλά το Μεγάλο Σάββατο, χαρά είχαμε, αλλά Μ. Παρασκευή, την ώρα που ψάλλεται το "Ω γλυκύ μου έαρ" να βλέπεις κόσμο να μεταφέρει δίσκους με 20λιρα για μέτρημα κάπως σε κάνει να σκέφτεσαι "καλά τώρα βρηκαν;". Γενικά παρόλη την αρχική μου εντύπωση ότι το ζουν πιο "θρησκευτικά" το Πάσχα εδώ, μάλλον στην ίδια κατάσταση είμαστε.

Συμβουλή (κοινώς πάθαμε και μάθαμε): Προτιμήστε να αποφύγετε τη νύχτα της Ανάστασης την έξοδο για Μαγειρίτσα σε κάποιο εστιατόριο. Εμείς με 40 λίρες για ένα πιάτο μαγειρίτσα και ξαναζεσταμένη "σούβλα" στο "Aphrodite" του Λονδίνου δεν νομίζω ότι θα το επιδιώξουμε ξανά!

Ενδιαφέρουσα εμπειρία το Πάσχα μετά διαβάσματος στο Λονδίνο δεν μπορώ να πώ, αλλά δεν θα τρελαινόμουνα να την επαναλάβω. Του χρόνου οβελία στο σπίτι και πάλι οβελία!

3 σχόλια:

marianna είπε...

Εκτος απο αυτα που περιγράφεις μου έκανε επίσης αντύπωση ο ταξικός διαχωρισμός που έκανε ο ιερεας την ώρα του κηρύγματος για να δώσουμε και εμεις τις λίρες μας!Εκτος τηε ειδικής μνείας που έκανε στον Πάγκαλο και στο Βενιζέλο είπε:"Η εκκλησια αυτη εξυπηρέτησε γνωστούς και μή γνωστους"!!!!ΕΛΕΟΣ!Δηλαδη απέκτησε άλλη αιγλη ο ναός της Αγίας Σοφίας επειδη σε αυτην παντρεύτηκαν τα παιδιά του τέως βασιλιά;;Και εγω που νόμιζα ότι ήμουν στο σπίτι του Θεού όπου όλοι ειναι ισοι!

Ιωάννα είπε...

Είναι όλοι ίσοι μεταξύ των "ανωνύμων". Οι επώνυμοι παίζουν σε άλλη κατηγορία. Είναι σα να συγκρίνεις τοπικό πρωτάθλημα και Champions League. Όλες ομάδες είναι αλλά άλλο η Νίκη Βόλου και άλλο η Ρεαλ Μαδρίτης, πως να το κάνουμε.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά είμαστε ίσοι ενόποιων Θεού, ενόποιων των "εκπροσώπων" του μάλλον ισχύουν επιπρόσθετα κοινωνικά κριτήρια :p

Πάντως όντως ήταν χτυπητό αυτό με τους γνωστούς και τους αγνώστους!

Related Posts with Thumbnails