Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Αντιγράφοντας τη διαχρονικότητα

Ο Χρύσανθος Τσουρούλλης έκανε λογοκλοπή, ή.. λογοδάνειο. Όπως φαίνεται ο δημοσιογράφος του Σίγμα, στο blog που διατηρεί στην ιστοσελιδά του ομίλου, σε διάφορα άρθρα του αναδημοσίευε φράσεις από άρθρα του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Τις αναδημοσίευε "προσαρμώζοντας", κατά τον ίδιο, τις φράσεις στην Κυπριακή πραγματικότητα. Ήτοι, άλλαζε τα ονόματα ανθρώπων και κομμάτων για να ταιριάζουν στα της Κύπρου. Μάλλον είναι κάτι που δεν θα περίμενε κάποιος από ένα δημοσιογράφο, αν μη τι άλλο να αντιγράφει χωρίς παράθεση πηγής.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η κομματική εφημερίδα του ΑΚΕΛ. Μάλιστα η εφημερίδα μίλησε και με τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος ανέφερε ότι δε γνωρίζει κάτι για το θέμα, ή τον Τσουρούλλη. Βέβαια, ο στόχος της εφημερίδας δεν είχε να κάνει επ' ουδενί με το θέμα της δημοσιογραφικής δεοντλογίας, αλλά καθίσταται προφανής μέσα από το κείμενο της είδησης όπως αυτή δημοσιεύθηκε. "Σε όλα τα «κλοπιμαία» άρθρα ο Χρ. Τσουρούλης στοχοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ, όπως ακριβώς στοχοποιούσε και ο Γ. Πρετεντέρης τον Σημίτη, τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ." αναφέρει στο καταγγελτικό άρθρο της η Χαραυγή. Ο Τσουρούλλης είναι από τους τηλεοπτικά προβεβλημένους δημοσιογράφους της Κύπρου που κτύπησαν έντονα τον πρόεδρο Χριστόφια. Άρα αυτομάτως με μια κίνηση πλήττεται (ορθώς) η αξιοπιστία του δημοσιογράφου και αποκαλύπτεται στον κόσμο "το ποιόν αυτών που πολεμούν τον Πρόεδρο" (όπως σχολίαζε οπαδός του Κόμματος σε διαδικτυακό τόπο).  Εδώ είναι μάλλον και η απάντηση στο γιατί τόση εμμονή με το θέμα. Μετά τους "τάχα αγανακτισμένους", την αποκαθήλωση του Πολυβίου και του πορίσματος του μέσω και της παραεπιτροπής που διόρισε το κόμμα, ήρθε και ένα κτύπημα δώρο, μέσω Τσουρούλλη, σε όσους αρθρογραφούν ενάντια στον Πρόεδρο.

Ασχέτως όμως των σκοπιμοτήτων, σημασία έχει το γεγονός. Ότι ένας δημοσιογράφος κάνει κάτι τέτοιο και κατ' επανάληψη. Από την πλευρά του μάλιστα ο δημοσιογράφος, με ανάρτηση στο blog του, ενώ αρχικώς επιχειρεί να απολογηθεί για τα περιστατικά, εφευρίσκει ευφάνταστα σενάρια ως προς το γιατί προέβη στην πράξη του, μιλά για ανταλλαγή ιδεών και διαφορετικές προσλαμβάνουσες και εξηγεί πως στόχος του ήταν να αναδίξει τη... διαχρονικότητα των γραπτών "εκλεκτών συναδέλφων". Κρίμα. Ιδιαιτέρως διότι στα άρθρα το μιλούσε για ευθύνη, και μεγαλείο αυτών που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. 

1 σχόλιο:

Marianna είπε...

Έχω παρατηρήσει απο καιρό ότι ο Τσουρούλης "αντιγράφει" και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Διάβασε τις αναρτήσεις του Ευαγγελάτου στο newsit.gr για τη δολοφονία Χατζηκωστή καθώς και αυτές του Τσουρούλη, και θα καταλάβεις.

Related Posts with Thumbnails