Κυριακή, Απριλίου 20, 2008

Πασχαλινά "έθιμα"

Η τηλεόραση στην Κύπρο εδώ και μέρες ασχολείται με την εκστρατεία της αστυνομίας (και για φέτος) ώστε να περιοριστεί το κακό με τα εκτροχιασμένα εθίματα της Λαμπρής. Τα οποία δυστυχώς κάθε χρόνο έχουν και θύματα...

Κροτίδες, βόμβες, και η αγωνία για ένα μεγάλο "μπαμ". Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα αναβιώνει ένα καινό έθιμο στην Κύπρο. Αρκετοί νεαροί, ενώ μπαίνουν στην Σαρακοστή αρτιμελείς, στο κυνήγι του μεγάλου κρότου καταφέρνουν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα σε νοσοκομεία και την υπόλοιπη τους ζωή με αναπηρία στα χέρια.

Μια βαρία θυσία στο "έθιμο (;)" που θέλει για κάποιο λόγο την νύκτα της Ανάστασης στις εκκλησίες να μην μπορεί να ακουστεί το Χριστός Ανέστη από τις εκρήξεις. Αρκετοί εκ των νεαρών έτσι κι αλλιώς θα είναι ήδη στα νοσοκομεία πριν απο αυτό. Γιατί κατά την ετοιμασία των αυτοσχέδιων βομβών κάτι πήγε λάθος. Μείγματα και τεχνικές που μεταχειρίζονται αντάρτικα κινήματα γίνονται "παιχνίδι". Παιχνίδι με την ζωή. Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια αρρωστημένη κατάσταση.

Πρώτο μέλημα είναι η δική τους κροτίδα να κάνει πιο μεγάλο μπαμ, και δεύτερο μέλημα η "λαμπρατζιά" όπου θα "καεί" ο Ιούδας να είναι μεγαλύτερη από αυτή των άλλων ενοριών. Νέο άγχος. Πού θα βρεθούν ξύλα. εύκολοι στόχοι τα σχολικά θρανία. Ακόμα ευκολότερη τα δέντρα. Βέβαια μια πιο ριψοκίνδυνη λύση αυτή της κλοπής από άλλες λαμπρατζιές ή αυτή του σαμποτάζ, δηλαδή του "εμπρησμού" των αντίπαλων λαμπρατζιών. Όλα αυτά μέσα στα πλαίσια των άκρως Χριστιανικών εθίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails