Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2010

Περί Κύπρου

Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα pantone 137 C. Ή pantone 1385. Αναλόγως της διάθεσης του καλλιτέχνη και της σελίδας στην οποία ψάχνει κανείς*. Όσοι δεν το έχουν προσέξει τόσο η σημαία της Κύπρου όσο και το έμβλημα της Δημοκρατίας έχουν υποστεί μια αισθητική αναβάθμιση. Στη σημαία άλλαξε το μέγεθος του χάρτη της Κύπρου και οι κλάδοι ελιάς που τον πλαισιώνουν απέκτησαν καρπούς μετά από 50 χρόνια. Παράλληλα άλλαξε και το χρώμα της Κύπρου, προς το πιο πορτοκαλί.

Από την άλλη ο θυρεός της Δημοκρατίας, η γνωστή ασπίδα με το λευκό περιστέρι απέκτησε επίσης νέο χρωματισμό, έφυγαν οι μαύρες γραμμές, ενώ οι πλαϊνές δάφνες έγιναν ελιές, επίσης καρποφορούσες.

Οι νεοτερισμοί, παρότι έχουν επιβληθεί και με αποφάσεις και εντολές του υπουργικού συμβουλίου εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με παράδειγμα ακόμα και την προεδρική λιμουζίνα που 2 χρόνια μετά την αλλαγή φέρει ακόμα τον παλαιό θυρεό. Σε έγγραφα και πινακίδες στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται οι νέοι θυρεοί. Αναφορικά με τη σημαία εκεί γίνεται το μεγάλο μπέρδεμα. Στο διαδίκτυο δεν εντόπισα δείγμα της νέας σημαίας, ενώ στους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου σε πλάνο της παρέλασης μπορούσε κανείς να δει τις σημαίες στα πλαϊνά των δρόμων να είναι ανάμεικτες παλιές και νέες, με τις παλιές να υπερισχύουν. Στα κυβερνητικά κτίρια ακόμα, κατά κύριο λόγο, κυματίζουν παλιές σημαίες, ενώ ακόμα και στον επίσημο εορτασμό στο "Ελευθερία - Τάσσος Παπαδόπουλος", τόσο η σημαία που υπήρχε πίσω από το αναλόγιο όσο και η μεγάλη σημαία στη βιντεοπροβολή είχαν το παλιό σχέδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακολουθίας και η σελίδα της Προεδρίας, όπου παρουσιάζεται η κυπριακή σημαία και τα σύμβολα του κράτους.

Λεπτομέρια; Μάλλον, αλλά θεωρητικά κόσμος σκοτώνεται για μια σημαία, ας είναι τουλάχιστον για τη σωστή. Μια άλλη λεπτομέρια που έμαθα από τη σελίδα της Προεδρίας, στην ενότητα του Εθνικού Ύμνου: Το 1966, στην απόφαση του το υπουργικό συμβούλιο για την υιοθέτηση Εθνικού Ύμνου "14. Το Συμβούλιον απεφάσισεν όπως υιοθετηθή ως Εθνικός Ύμνος της Κύπρου η μουσική του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος". Ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου δεν έχει στίχους.

1 σχόλιο:

Γ.Χ. είπε...

Επίσης διάβασα πρόσφατα (καλό θα ήταν κάποια στιγμή να το ψάξω πιο ενδελεχώς) πως πριν την υιοθέτηση του ελληνικού εθνικού ύμνου η δημοκρατία είχε αποφασίσει να έχει ως εθνικό της ύμνο την Ωδή στη Χαρά (εννάτη συμφωνία του Μπετόβεν0. Δεν εκτελέστηκε επίσημα όμως ποτέ. Ακόμα για την ιστορία, η σημαία του κυπριακού κράτους σχεδιάστηκε από τουρκοκύπριο, παρέμενε σε περίπου κατάσταση αχρηστείας τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μέχρι να την ανακαλύψουμε ξανά μετά το 1974. Τα νεα δε κρατικά μας σύμβολα έγιναν σε μια προσπάθεια φρεσκαρίσματος(sic) αλλά κυρίως για να αποκτήσουμε επιτέλους επίσημες προδιαγραφές για την κατασκευή τους ένεκα και της ανάγκης για ομοιομορφία.

Related Posts with Thumbnails