Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Νικηφόρος καπούτ

Ο "Νικηφόρος" ακυρώθηκε. Ποιός "Νικηφόρος" είναι άραγε ο συγκεκριμένος; Πόσοι έχουν προγραμματιστεί, καμιά 20ριά; Γιατί ο φετινός είναι ο 7ος που ακυρώνεται (2002, 2003, 2004, 2008, 2009, 2010, 2011). Επομένως η ετήσια στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" με τα ποσοστά πραγματοποίησής της να έχουν πέσει σχεδόν στο 50% τείνει να έχει χειρότερα αποτελέσματα και από τυχερό παιχνίδι.

Η τελευταία φορά που ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε άσκηση Νικηφόρος με ενεργή αξιοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος ήταν το 2000, επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη και αρχηγού ΓΕΕΦ του Ευάγγελου Φλωράκη. Τότε πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το η άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" με συμμετοχή σμηνων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 με αλεξιπτωτιστές, των φρεγατών Αιγαίον και Σαλαμίς, υποβρυχίου και πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Το 2000 είχε γίνει και εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1, όταν τα πρώτα επιχείρησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου.*

Τον επόμενο χρόνο η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μικρότερη κλίμακα, ανεξάρτητη από την "Τοξότης", και μετά ακυρώθηκε για τρια συνεχόμενα χρόνια (πρ. Κληρίδη 2002, και Παπαδόπουλου 2003/4). Πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα τα τρία επόμενα και από το 2008 (πρ. Χριστόφια) δεν πραγματοποιήθηκε ξανά. Κάθε χρόνο η αναβολή της άσκησης γίνεται στα πλαίσια της "ένδειξης καλής θέλησης από την πλευρά μας" λόγω κάποιας "κρίσιμης καμπής" στην οποία βρίσκεται το κυπριακό. Βέβαια το κυπριακό, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να καταλαβαίνει τί λένε οι ειδήσεις, βρίσκεται συνεχώς σε "κρίσιμη καμπή" και στο εκάστοτε "επόμενο εξάμηνο προοιωνίζονται σοβαρές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του προβλήματος".

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Αν επιτελικά κρίνεται ότι δεν είναι σε βάρος του "αξιόμαχου του στρατεύματος" η συνεχής ακύρωση του Νικηφόρου, μήπως τελικά η πραγματοποίησή του δεν προσέφερε κάτι; Γιατί αν τόσα χρόνια δεν κάνεις την άσκηση και κρίνεται ότι επιχειρησιακά δεν έχει επηρεαστεί οτιδήποτε είναι άξιον απορίας το για ποιό λόγο βασανιζόμασταν παλαιότερα με τους Νικηφόρους και τα άλλα παρόμοια πράγματα. Αν επιτυγχάνεται δηλαδή το ίδιο αποτέλεσμα με ή χωρίς την ετήσια διακλαδική άσκηση του στρατού ας ληφθεί η απόφαση πως καταργείται δια παντός. Να γλυτώσουμε και τις χαρτούρες για την προετοιμασία της και τα έξοδα για την πραγματοποίησή της.

ΥΓ. Βέβαια η Τουρκία, ειδικά φέτος, έχει μαζέψει το μισό στόλο της Μεσογείου ανοικτά της Κύπρου και εμείς δεν έχουμε στείλει ούτε καν ψαροκάικο για να δηλώσουμε απλά παρουσία στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, παρά κοκορευόμαστε ότι στην ΑΟΖ μας βρίσκονται Αμερικανικά, Ισραηλινά, Βρετανικά, Ρωσικά και δεν ξέρω ποιάς άλλης χώρας σκάφη και αεροσκάφη, και κάνουν βόλτες. Άρα για ποιά "ένδειξη καλής θέλησης" μιλούμε; Με ποιά στρατηγική λογική δείχνει μόνο ο κατακτημένος καλή θέληση και ο κατακτητής να παρουσιάζει απέραντο θράσος;

* με πληροφορίες από http://alatzias.blogspot.com/2011/07/blog-post_1782.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails