Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

Πνεύμα ανήσυχο και ανύπαρκτο

Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει αυτές τις μέρες μια πρωτοφανή επίθεση στη γενική ελεγκτή της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η ελεγκτής "πουλά μούρη ή εκδουλεύση" στον πρόεδρο (επειδή κάνει τη δουλειά της). Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι της ελέγκτριας "δεν της έπεφτε λόγος να ανακατευθεί και να αναφερθεί σε μία συμφωνία που έγινε πριν 40 χρόνια" (σαν ατάκα από το Godfather ακούγεται), διερευνόντας συμφωνίες που έκανε η Εκκλησία με το κράτος. (Από όσα βέβαια καταλαβαίνω για τη λειτουργία του κράτους, αυτό ακούγεται σαν ο ορισμός του τί κάνει ο Γενικός Ελεγκτής.) Συγκεκριμένα η αφορμή δόθηκε από την έκθεση της ελέγκτού στην οποία τέθηκε το θέμα της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ εκκλησίας και δημοκρατίας για την πληρωμή των επιμισθίων των κληρικών της υπαίθρου*. Κάτι που όπως διαβάζω στον τύπο περιλαμβάνεται στην έκθεση τα τελευταία 11 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορηματικά ανέφερε ότι "η εκκλησία δε θα δόσει σεντ περισσότερο στο κράτος" και κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί επειδή "η Εκκλησία πληρώνει μια χαρά φόρους".

Το κατά πόσο έχει ή όχι δίκαιο ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να τεκμηριώσει χωρίς περισσότερα στοιχεία. Ο κυνισμός όμως του λόγου του Αρχιεπισκόπου είναι αυτό που σε σαστίζει. Βέβαια δεν είναι κάτι που πλέον εκπλήτει κανέναν. Μάλλον η έλλειψη αυτού θα προκαλούσε ανησυχία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Εκκλησία της Κύπρου, πλέον, λειτουργεί περισσότερο σαν εταιρία. Με γενικό εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος κάνει επισκέψεις και συζητήσεις, ακόμα και με διεθνείς επενδυτές για οικονομική συνεργασία και δημιουργία τουριστικών έργων στο νησί, όπως στο Κατάρ για παράδειγμα. Επίσης κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για βελτίωση των επενδυτικών συμφωνιών της Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα πρόσφατα, όταν εισηγήθηκε την απομάκρυνση και της τεχνικής σχολής παρά το Χίλτον ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος φιλέτο για συνδιασμένη ανάπτυξη έργων.

Η διαφορά όμως της "εταιρίας" της οποίας ηγείται ο Χρυσόστομος ο Β, από τις υπόλοιπες είναι ότι αυτή έχει ένα μικρό πρόβλημα στο να φορολογείται και να ελέγχεται σαν τους άλλους από το κράτος και τους θεσμούς του. Μην ξεχνάτε άλλωστε τις συμπτώσεις που είχαμε, όταν η Εκκλησία επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και υπουργείας του Μάκη Κεραυνού. Όταν συζητούσε με την κυβέρνηση για τη φορολόγηση της δραστηριότητας της, η οποία και πόρρω απέχει από τη διακονεία του ποιμνίου της. Μετά από καιρό διαπραγματεύσεων ο συνομιλητής υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε (30/08/2005) από υπουργός και βρέθηκε αμέσως στη θέση του γενικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας (09/2005), μιας τράπεζας στην οποία η εκκλησία έχει σοβαρό λόγο. Η συμφωνία έκλεισε επί του επόμενου υπουργού τελικώς.

Δυστυχώς η Εκκλησία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια θυμίζει και παρεμβαίνει μόνο ως οικονομικός οργανισμός, οπότε ως τέτοιο τον έκρινα. Η θλίψη είναι ότι οι ιεράρχες της Κύπρου δρούν βαθύτατα προσβλητικά απέναντι σε ότι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει η Εκκλησία.

ΥΓ. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την νέα μεγάλη επένδυση της Εκκλησίας, συγκεκριμένα της Ιεράς Μονής Κύκκου η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία (In Busuness News). Στο κέντρο αυτής ξενοδοχείο 7 αστέρων. Όπως θα έλεγαν και οι ξένοι, I rest my case.

_________________
*
Η συμφωνία έγινε πριν αρκετά χρόνια και η εκκλησία είχε τότε παραχωρήσει εκτάσεις γης με αντάλλαγμα το κράτος να καταβάλλει τους μισθούς κληρικών της υπαίθρου. Εκ των πραγμάτων σήμερα φαίνεται ότι χρειάζεται, παναδιαπραγμάτευση μια που οι κληρικοί της Γερμασόγιας, του Στροβόλου, της Χλώρακας και άλλων περιοχών των αστικών κέντρων δεν θεωρούνται πια καθ' ουδένα λόγο "ύπαιθρος" και αυτή η συμφωνία στοιχίζει ετήσια πέραν των 5 εκατομμυρίων Ευρώ (στοιχεία από εκπομπή Μεσημέρι και κάτι, Σίγμα).

5 σχόλια:

Γ.Χ. είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Επιδεικτική και κυνική προσβολή των θεσμών της πολιτείας. Κατά τα άλλα, όπως ο μακαριότατος δήλωσε μάλλον κοροϊδεύοντας τουs πάντες και τα πάντα, "η περιουσία της εκκλησίας ανήκει στο λαό (sic)".

Unknown είπε...

Kala ta eipes mexri to Y.G.

Ti sxesh exei h arxiepiskoph me to monh Kykkoy?
H monh Kykkoy tha synhsferei th gh se mia ependysh opoy ua ferei lefta sth Kypro kai ua ergodothsei poly kosmo. Allo ayto kai allo h forodiafygh ths ekklhsias ths Kyproy.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Γενικά μίλησα για την εκκλησία, μέρος της οποίας είναι και ο Κύκκος, τεράστιου οικονομικού εκτοπίσματος μονή. Το υστερόγραφο ήρθε τυχαία γιατί την ώρα που έγραφα το άρθρο γινόταν αναφορά για την επένδυση στην τηλεόραση. Βασιζόμενος στα όσα έγραφα πιο πάνω λοιπόν "Δυστυχώς η Εκκλησία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια θυμίζει και παρεμβαίνει μόνο ως οικονομικός οργανισμός, οπότε ως τέτοιο τον έκρινα."

Βασικά για να διευκρινήσω κάτι, δεν ισχυρίζομαι ότι φοροδιαφεύγει η Εκκλησία. Δεν μπορώ να κάνω κατι τέτοιο καθώς δεν έχω στοιχεία. Έτσι κι αλλιώς αν φοροδιαφεύγει υπάρχει μηχανισμός ελέγχου (θεωρώ) και δεν (θα έπρεπε να) είναι θέμα συζήτησης η εφαρμμογή ελέγχου ή όχι.

Unknown είπε...

Nai o oros forodiafygh einai ligo barys. Exei pio eidikoys apo emas na to apofasisoyn ayto.

Oti h ekklhsia einai oikonomikos
organismos den to amfisbhtei kaneis.

Ayto poy huela na pw einai oti o Kykkos swsta ependyei th gh poy exei.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Σύμφωνοι. Και καλώς επενδύει και μακάρι να πάει και καλά η επένδυση, κόσμος θα εργάζεται και εκεί. Αλλά από εκεί και πέρα, τα εισοδήματα που θα έχει ο Κύκκος πρέπει να φορολογηθούν. Δεν είναι εκκλησιαστική δραστηριότητα η ανάπτυξη γης που να μπορεί να δικαιολογηθεί κάποια ατέλια της. Όπως εσύ και εγώ αν κτίσουμε ξενοδοχείο (κάποτε) θα πληρώσουμε φόρους για να το τρέχουμε και για τα εισοδήματα από αυτό έτσι και η Εκκλησία. Αλλά το να προχωρεί σε τέτοια σχέδια η εκκλησία και παράλληλα να δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα και ότι δεν θα πληρώσει ούτε γρόσι στο κράτος, είναι προκλητικό. Ακόμα και σαν δήλωση, ακόμα και αν έχει δίκαιο τελικά.

Related Posts with Thumbnails