Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

Ελευθερία γνώμης

Τούτες τις μέρες κατά διαστήματα διαβάζω "Χαραυγή". Κυρίως ξεκίνησα από περιέργεια, να δώ τί λέει η "κυβερνώσα εφημερίδα" για το κακό που έφερε στον τόπο η κυβέρνηση που στηρίζει. Ανάμεσα στα διάφορα άρθρα κέντρισε το ενδιαφέρον μου μια δημοσκόπηση στην δεξιά κολώνα της διαδικτυακής παρουσίας της εφημερίδας, υπό τον τίτλο "Εκφράζω Άποψη". Προφανώς το "εκφράζω άποψη" έχει ως υποκείμενο την εφημερίδα. Αυτή "εκφράζει άποψη", υπό μορφή "ρητορικής" ερώτησης.

Η ερώτηση, όπως αυτή τίθεται, φανερώνει σαφώς τί σκοπό έχει η δημοσκόπηση: Πως δικαιολογείτε τις μεταλλάξεις ΔΗΣΥ στο Κυπριακό;. Και οι απαντήσεις που δίνει για να επιλέξουν οι αναγνώστες: α)Δικαιολογημένες; και β) Στηρίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες; Αν με την ίδια λογική άλλο έντυπο έκανε δημοσκόπηση για την έκρηξη στο Μαρί, η ερώτηση που θα έθετε μπορούσε να είναι: Ποιά είναι η πασιφανής ευθύνη του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί; α) εξαιρετικά βαριά; β) ασήκωτη;

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα αποτελέσματα της εκφρασθείσας άποψης. Στο σύνολο των απαντήσεων 23,55% είπαν "δικαιολογημένες" και 33,38% "μικροκομματικές σκοπημότητες". Στο σύνολό τους αθροίζουν 56,93%...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mιλούμε για την ίδια εφημερίδα η οποία είχε πιο παλιά δημοσκόπηση για το πώς κρίνουν οι αναγνώστες τη διακυβέρνηση Χριστόφια κι έδινε τις επιλογές: Πολύ καλή, καλή και μέτρια. Για "κακή" ούτε λόγος!

Ανώνυμος είπε...

η χαραυγη εμεινε στην εποχη των γκουλαγκ.η δημοσκοπηση αυτη ειναι εκει εδω και χρονο.αρχειο δεν βρισκεις επισης στην ιστοσελιδα της.ειναι η πιο αχρηστη εφημεριδα της κυπρου.καιρος να την κλεισουμε.

Γ.Χ. είπε...

Φίλε ανώνυμε μου φαίνεται πως δεν μπήκες ποτέ στον κόπο να ψάξεις την διαδικτυακή έκδοση της Αλήθειας που έχει και ένα εκδοτικό συγκρότημα πίσω της. Αν φυσικά το σχόλιό σου περί της αχρηστίας της Χαραυγής αφορά τις μπαγιάτικες δημοσκοπήσεις, την έλλειψη αρχείου κ.ο.κ. Σημειώνω πως δεν την υπερασπίζομαι αλλά από διαδικτυακές εκδόσεις υπάρχουν και πολύ χειρότερα.

Related Posts with Thumbnails