Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Παράπλευρες απώλειες της "καπνοαπαγόρευσης"

Τα στατιστικά του εθνικού οργανισμού υγείας της Αγγλίας έδειξαν μια παράπλευρη απώλεια μετά την εφαρμογή του νόμου της "καπνοαπαγόρευσης" σε κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας το 2007. Σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Pediatrics, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία με παιδικό άσθμα σημείωσαν απότομη κάμψη της τάξης του 12,3% κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος. Οι ερευνητές μάλιστα εντόπισαν συνεχιζόμενη πτώση στους δείκτες του άσθματος και για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Imperial College του Λονδίνου οι αριθμοί αυτοί αφορούν μείωση κατά 6802 εισαγωγές παιδιών με άσθμα σε νοσοκομεία κατά τα τρια πρώτα χρόνια της εφαρμογής του μέτρου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 2,2% με μέγιστο κατά το 2006/7 όταν έγιναν 26,969 εισαγωγές. Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν και στη Σκοτία όταν εφαρμόστηκε το εν λόγω μέτρο αλλά και στην Β. Αμερική. Επιπρόσθετα για το Λονδίνο έχουν παρατηρηθεί και μειωμένα περιστατικά καρδιακών προσβολών.

Όλα αυτά σε κάποια άλλα μέρη του πλανήτη γιατί στην "μικρή Κύπρο" απλά περάσαμε τυπικά τον νόμο γιατί "έτσι επέβαλλε η Ευρώπη" και από εκεί και πέρα θεωρούμε σαν κρυμμένοι στρουθοκάμηλοι πως όλα είναι εντάξει. Οι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και καφετεριών είχαν διαμαρτυρηθεί πως το μέτρο θα τους έκλεινε, οι καπνιστές μίλησαν για τα δικαιώματά τους, οι αστυνομία προέβη σε 2000 τόσες καταγγελίες κατά το 2011 οπότε όλα θεωρείται ότι λειτουργούν ρολόι. Παράλληλα όλες οι καφετέριες βρήκαν μια ευκαιρία με την αφορμή της δημιουργίας χώρων καπνιστών και έφτιαξαν ένα αυθαίρετο θερμοκήπιο με τζάμια και πλαστικά στις βεράντες τους έχοντας αυξήσει την κάλυψη του χώρου τους αρκετά και όλα συνεχίζουν σαν άλλοτε.

Στοιχεία στη δημοσίευση: C. Millett et al. 'Hospital Admissions for Childhood Asthma After Smoke-free Legislation in England' Pediatrics 2013;131:1–7 doi: 10.1542/peds.2012-0001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails