Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007

Πανεπιστημιακές επιχειρήσεις ΑΕ

Εντός διμήνου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου κατ' εισήγησην του ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα, με την οποία θα υποχρεώνεται η Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που χορηγούν Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) στην Ελλάδα. Μια απόφαση που όπως το βλέπω δεν θα αφήσει πάλι τους φοιτητές στα αμφιθέατρα.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα είναι η εξής, αφού διευκρινίσω ότι δεν έχω σχέση με νομική (μάλλον ευτυχώς) και εκεί ίσως η ανάλυση λίγο θα πάσχει. Με βάση το σύνταγμα απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά ΚΕΣ λοιπόν δεν υπάγονται ως εκπαιδευτικά ιδρύματα στο υπουργείο παιδείας αλλά ως επιχειρήσεις στο υπουργείο ανάπτυξης. Έτσι δηλαδή στην Ελλάδα λειτουργούν επιχειρήσεις οι οποίες χορηγούν βάσει συμφωνιών με ξένα - κυρίως αγγλικά - πανεπιστήμια τίτλους σπουδών ξένων πανεπιστημίων, τους οποίους με βάση το κοινοτικό δίκαιο η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει, εφόσον πρόκειται για αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Από αναλύσεις διαφόρων νομικών και καθηγητών πανεπιστημίου κατάλαβα ότι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί τί στο καλό τύπου πτυχία χορηγούνται και πόσο ανταποκρίνονται στο γνωστικό τους αντικείμενο οι κάτοχοι των πτυχίων, είναι να υπάρξει μια επιτροπή αξιολόγησης των κέντρων. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν τα ΚΕΣ ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αυτό είναι αντισυνταγματικό, και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος μάλλον θα προσκρούει στην στείρα άρνηση τόσο του μπλόκ καθηγητών-φοιτητών όσο και στο μπλόκ αριστεράς-εκάστοτε_λαϊκίζουσας_ αντιπολίτευσης_στην_βουλή. Επομένως η κυβέρνηση δεν βλέπω να καταφέρνει (στην επόμενη βουλή) να περάσει εύκολα οποιαδήποτε αναθεώρηση είτε για το καλό είτε για το κακό.

Με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα:
είτε να εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα πτυχία, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και να καταβάλλει ημερήσια πρόστιμα στην ΕΕ και αποζημιώσεις στους επηρεαζόμενους πτυχιούχους που θα καταφεύγουν στα δικαστήρια
είτε να αναγνωρίσει τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών, παραβιάζοντας το σύνταγμα και διατηρώντας ένα ανεξέλεγκτο σύστημα χορήγησής αυτών αφού δεν θα υπάρχει ο τρόπος ελέγχου και επιβολής κανόνων στην "ακαδημαϊκή" λειτουργία των ΚΕΣ.

Φυσικά μια τυχόν αναθεώρηση του άρθρου 16 περί δημοσίων πανεπιστημίων φυσιολογικά ξυπνά σκέψεις για το τί σκοτεινό κρύβει από πίσω της και πώς θα επιχειρηθεί να ανοίξουν παράθυρα για να γίνουν επιχειρήσεις πώλησης πτυχίων. Στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε. Αλλά μήπως αντί της στάσης της πλήρους άρνησης σε οποιαδήποτε αλλαγή, θα ήταν πιο αποδοτικό και πίο προς το συμφέρον όλων να συζητούσαμε τόσο καιρό για το πώς μπορεί να τροποποιηθεί το ισχύον σύστημα ώστε να δημιουργούνται και να λειτουργούν σε υγιή βάση καί ιδιωτικά καί δημόσια πανεπιστήμια; Έτσι κι αλλιώς όπως φάνηκε και σε άλλες, πολλές περιπτώσεις η προσπάθεια να σταματήσουμε τον χρόνο και την εξέλιξη είναι μάταιη.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Etsi gia na sfi3oun oi k***** ton foititopateron

Επικοινωνείν είπε...

Θα το πω για χιλιοστή φορά... καμμία επί μέρους αλλαγή δεν πρόκειται να λειτουργήσει -όσο σωστή κι αν είναι- αν δεν λυθούν πρώτα τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία όμως το 99% του πληθυσμού δεν αναγνωρίζει ως πηγή του κοινωνικού ρήγματος άρα και οι ελπίδες περιορίζονται.

Για να αποδείξω την ύπαρξη ρήγματος θέτω ένα απλό παράδειγμα... Σκεφτείτε: σε ποιά άλλη χώρα ονομάζεται "εθνικιστής και ακραίος" όποιος υψώνει π.χ. τη σημαία στο σπίτι του; Σε ποιά άλλη χώρα παίζεται πλέον ο ύμνος χωρίς ποτέ κανείς να τον συνοδεύει με τα λόγια του; Τον Μπούς, τον Σιράκ κλπ θα τούς δείτε να τραγουδούν μαζί... Ασήμαντο για κάποιους, σημαδιακό για μένα.

Χαλεποί οι καιροί για αληθινούς αγώνες...

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε να δείτε τα πραγματικά προβλήματα του τόπου δείτε μία φορά τον Λαζόπουλο, μία φορά μόνο

Ανήρ Πάφιος είπε...

Σίγουρα τα προβλήματα υπάρχουν, όπως υπάρχουν προβλήματα παντού, το θέμα όπως το βλέπω εγώ είναι ότι κανείς δεν θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για να λυθούν.

Και μένοντας στο θέμα της παιδείας ειδικά, καταλήξαμε να κάνουμε κινητοποιήσεις για το θεαθήναι οι φοιτητές και να περνά η κυβέρνηση περίπου διαδικαστικούς νόμους απλά για να δείξει ο ένας στον άλλο ότι αυτός κάνει κουμάντο. Και βέβαια νίκησε η Μαριέττα, κέρδισαν οι υποκινητές μια μελλοντική βουλευτική θέση στους 300, και μόνοι χαμένοι ήταν τα πανεπιστήμια και οι όχι κατ' ευφημισμόν Φοιτητές.

Ανώνυμος είπε...

anonymous agori mou, o 8eos na se shepei tzai na se glepei

Ανώνυμος είπε...

anonymous eisai agori 'H koritsi ? Rwtaw gia na 3erw an 8a se vrisw xydaia 'H oxi stin epomenia paparia pou 8a peis

Ανήρ Πάφιος είπε...

Pam, μπορείς να σχολιάζεις τις απόψεις των άλλων, αλλά περιορίσου σε αυτό. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, και κανένας δεν δικαιούται (τουλάχιστον εδώ μέσα) ούτε να βρίζει ούτε να απειλεί. Στοιχειώδης δημοκρατία...

thanX.
_________________________________

Επίσης "ανώμυμε" σαν απάντηση στο σχόλιό σου, όντως ενός είδους "καθημερινά" προβλήματα αναποαράγονται από δελτί ειδήσεων στην εκπομπή του Λαζόπουλου, αν και τα σχόλια που κάνει τις περισσότερες φορές είναι φθηνός λαϊκισμός... Ενώ δυστυχώς σοβαρότερες μορφές παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας (ούτε εκεί) δεν θίγονται.

Ανώνυμος είπε...

1. Katarxin min prospa8eis na mou kaneis ypodei3eis "kale" "file" grXter gia to pws 8a ekfrazomai.
2. Den apeilisa oute evrisa. Aplws apantisa opws armozei se kapoio atomo to opoio ekmetallevomenos tin euxereia pou tou dinei i anwnymia tou petaei tin opoiadipote arxidia 8elei. An autos o kyrios/kyria 8elei na dei ta provlimata tou topou tou na vgei mia volta e3w ston dromo kai na stamatisei na vlepei tileorasi

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δει ποτέ Λαζόπουλο φίλε/η pam; Τι είναι αυτό που βρίσκεις τόσο κακό; Μήπως λόγω πολιτικών πεποιθήσεων/συμφερόντων;

Ανώνυμος είπε...

Nai re eimai Neodimokratis vammenos...giati exeis provlima?

PS. Synexise ta wraia sou post. Eisai mia morfi 4yxagwgias gia emena... vlaka

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ola ta provlimata tis elladas mporis na ta dis ston Lazopoulo ! Oi di8en epanastates ekmetalleuonte ta spiriarika 18xrona gia ktipane metrisis ! Oi patriotes vaftizonte ellinarades , oi 3enoi (kaloi-kakoi-eglimaties) ginonte oloi aderfia mas , oi nomoi katargounte kai sti 8esi tous mpenoun ta etimata gia volema tou ka8e tixarpastou pou poulise 2 koulouria e3o apo to politexnio ! auta ine ta provlimata !

Ανώνυμος είπε...

File grXter, euxaristw pou gia alli mia fora edei3es to pragmatiko sou proswpo kai mou esvises to post mou. Lypamai alla egw exw apopsi i opoia apexei parasagkas apo tin diki sou, kati pou profanws den sou aresei kai antidras se ka8e periptwsi pou tin ekfrazw. Lypamai dipla omws pou anexesai tin opoia papargia kai svineis panta ta dika mou posts.

Ανήρ Πάφιος είπε...

@pam
Από αυτά τα κειμενάκια με το "πραγματικό πρόσωπο" και την "λύπη" πρέπει να έχεις πολλά γιατί κάθε τόσο κάνεις το πάν ώστε να αφαιρεθεί ένα σχόλιο σου και να κολλήσεις ένα!!! :)

Ανώνυμος είπε...

E ti na kanoume "file" grXter, einai i amyna mas apenanti stin asydosia sou... Einai to mono pou mporoume na kanoume otan mas svineis ta post mas.

Pantws sygnwmi pou sou e8i3a ton Lazopoulo! Sou yposxomai oti den 8a epanalif8ei!...opote 8a prepei na vreis alles aformes gia na mas svineis ta post! Kai meta3y mas, eimai sigouros pws 8a vreis!
Ante geia

Ανήρ Πάφιος είπε...

Δεκτή η συγγνώμη. Αναμένω για τα της επανάληψης.

Ανώνυμος είπε...

Stamata na me eirwnevesai re kargioli mi sou gamisw tin antixristo sou

Related Posts with Thumbnails