Δευτέρα, Απριλίου 16, 2007

Το φαινόμενο Ματσάκης (και οι άγγλοι)

Στο επάγγελμα είναι ιατροδικαστής. Αφίχθηκε στην Κύπρο ως τέτοιος πριν αρκετά χρόνια - γύρω στο 1994 - όταν ακόμα ο Δημήτρης Μάμας έψαχνε στον Κοτσιάτη πτώματα. Η παραμονή του στο υπουργείο υγείας έληξε επεισοδιακά ένα απόγευμα στους χώρους στάθμευσης του υπουργείου. Ακολούθησε ιδιωτική καριέρα και παράλληλα ενετάχθη στην πολιτική ως βουλευτής - ακτιβιστής.

Από τα πρώτα του βήματα αρχίζει τις καταδρομικές επιχειρήσεις στο εθνικό Πάρκο του Ακάμα, χώρους του οποίου οι αγγλικές βάσεις χρησιμοποιούσαν ως πεδίο βολής. Η ανακίνηση του θέματος οδηγεί στην απαγόρευση της χρήσης του χώρου από τις αγγλικές βάσεις και στην καταξίωση του καταδρομέα βουλευτή ως "μικρού ήρωα"! Μετά από αυτό αρχίζει η νέα προσπάθεια με τίτλο "έξω οι βάσεις από την Κύπρο". Και σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές.

Γιατί οι Κύπριοι αν και σαφώς αγγλολάγνοι, κατά βάθος έχουν ένα διχασμό στο αν θέλουν τους "Εγγλέζους" ή όχι. Φυσικά ο συγκεκριμένος διχασμός φουντώνει όποτε κάποιος Κύπριος ελεγχθεί από την αστυνομία των Βάσεων, οπότε και όλοι με ομοβροντία θέλουν τις βάσεις "έξω από την Κύπρο", αλλά αγνοείται όταν τα ελικόπτερα και τα μέσα των βάσεων χρησιμοποιούνται για να σβήνουν πυρκαγιές στα κυπριακά δάση, αναλαμβάνουν την έρευνα και την διάσωση στο FIR Λευκωσίας όταν το ελικόπτερο της αστυνομίας "δεν πετά", ή η Δημοκρατία αποδεικνύεται ανύπαρκτη κλπ.

Ο Μάριος Ματσάκης λοιπόν συνεχίζει τις "ακτιβιστικές" του ενέργειες μέσα στις βάσεις και συλλαμβάνεται αρκετές φορές. Πάντοτε επεισοδιακά και πάντοτε υπό τα βλέμματα των δημοσιογράφων αφού κάθε ακτιβιστική του κίνηση θα καλύπτεται σίγουρα από κάποια κάμερα. To 2001 η σύλληψή του μαζί με κινηματογραφιστή του Σίγμα μέσα στις βάσεις και η "εθνεξέγερση" που προκάλεσε κυρίως ο τηλεοπτικός σταθμός οδήγησαν στα χειρότερα επεισόδια μεταξύ Κυπρίων και Άγγλων από το 1955.

Πρόσφατα είχε προκαλέσει με σπρέι ζημιές στα εμβλήματα των βάσεων και αλυσοδεθεί σε στρατιωτική κεραία και γι' αυτό υπήρχε ένταλμα σύλληψής του. Επισκεπτόμενος με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου - γιατί από το 2004 είναι ευρωβουλευτής - τις βάσεις συλλαμβάνεται. Αμέσως στα κανάλια γίνεται ο τυπικός χαμός. "Τον βασάνισαν" λέει το Σίγμα. "Κακομεταχειριστήκαν" λέει ο ΑΝΤ1 για να προσθέσει στον τίτλο του "Κτύπησαν και έδεσαν τον Ματσάκη σε ελικόπτερο". Αμέσως όλα τα κόμματα στο πόδι και δια εκπροσώπων καταδικάζουν και φωνάζουν. Επί 3 μέρες το θέμα συζήτησης στα κυπριακά μέσα γίνεται η "ομηρία" Ματσάκη.

Οι βάσεις δεν έφυγαν βεβαίως και μάλλον δεν θα φύγουν - ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μάριος Ματσάκης θα επανέλθει στο μέλλον και θα ξαναγίνει πρώτο θέμα για αρκετό καιρό για κάποια από τις απελευθερωτικές του ενέργειες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Re traoullomashairon, me poia eukairia 8ymi8ikes ton Matsaki? Ekane tipote twra pou isouna Kypro ?

Ανήρ Πάφιος είπε...

Τα γραφόμενα στην προτελευταία παράγραφο είναι ότι πιο φρέσκο...
Τον είχαν συλλάβει την περασμένη εβδομάδα και τον άφησαν το Σάββατο, βασικά παραδόθηκε στο ΓΝ Λάρνακας αφού λόγω απεργείας πείνας στην φυλακή είχε πάθει αφυδάτωση. Οπότε πρακτικά απελευθερώθηκε αν και στις βάσεις ακόμα υπάρχεςι ένταλμα σύλληψης.

Σημειώνω εδώ ότι η Αγγλία εντασσόμενη στην ΕΕ εξαίρεσε τις περιοχές των βάσεων και το Γιβραλτάρ από την συνθήκη ένταξης. Άρα εκεί δεν ισχύει ευρωπαϊκό κεκτημένο και κανονισμοί.

Related Posts with Thumbnails