Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

7-7-7 για τον πλανήτη

Στην ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αφιερωμένη η τρίτη διοργάνωση της σειράς "Live" με την ονομασία Live Earth. Το παγκόσμιο ραντεβού κανονίστηκε για την 7η Ιουλίου (07/07/07) ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκαν πέραν των 5000 εκδηλώσεων παγκόσμια με αποκορύφωμα τις 8 μεγάλες συναυλίες σε 8 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο.

Έτσι κι αλλιως αυτό το μήνυμα αφορά, πραγματικά, όλο τον κόσμο. Είναι θετικό το ότι όλο και πιο πολύ, όλο και πιό πολλοί, ασχολούνται και προσπαθούν να ξυπνήσουν λίγο στους υπόλοιπους μια κάποια περιβαλλοντική του συνείδηση. Για το συγκεκριμένο η πρωτοβουλία χρεώνεται στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, και σε περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.

Είναι όμως το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ενθαρρυντικό; Είχαν παλαιότερες, και πιο μικρής έκτασης, προσπάθειες κάποιο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινό, εκτός του "πάρτυ" και της σκέψης "ναί μωρέ, καλά λένε"; Διότι δυστυχώς η αδιαφορία των πολιτών δίνει άλλοθι και στην κρατική αδιαφορία. Είναι απαράδεκτο "σύγχρονα" κράτη να σχεδιάζουν για την παραγωγή πχ ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη (Ελλάδα) και μαζούτ (Κύπρος). Ιδιαίτερα χωρες που έχουν και μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσες άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Αλλά αλήθεια πόσο ενεργά συμμετέχουμε ώς πολίτες στην προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη; Και δεν σκέφτομαι πολύ υπερβολικά πράγματα. Αλλά μικρά καθημερινά. Ανακύκλωση για παράδειγμα των σκουπιδιών μας. Ή χρήση λαμπτήρων φθορισμού και περιορισμό στην σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος. Ή μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου όπου μπορούμε;

Στην Γροιλανδία κάθε μέρα λιώνει ποσότητα πάγων που είναι αρκετή για να υδροδοτήσει μια πόλη 30 φορές μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης. Έχουν αποκαλυφθεί περιοχές που δεν είχε δεί ανθρώπου μάτι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι μετά και αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα θα υπάρξει ευαισθητοποίηση. Έστω μέσω της μουσικής.

Ιστοσελίδα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

666

Related Posts with Thumbnails