Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007

Προεδρικές eκλογές 08

Στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετές χώρες της ΕΕ, πλέον το internet αποτελεί κύριο προεκλογικό όργανο στο οποίο μεταφέρεται ένα μέρος της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και των υποψηφίων πριν από κάθε εκλογή. Ιστοσελίδες, blogs και ηλεκτρονικές διαφημίσεις, αγορά λέξεων σε μηχανές αναζήτησης είναι τμήματα αυτής της προσπάθειας. Το τελευταίο και πιο καινοτόμο ίσως ήταν το debate των πολιτών που πραγματοποιήθηκε από το CNN και τον ιστοχώρο YOUtube στις ΗΠΑ, και από τον ΣΚΑΪ κατά τις τελευταίες βουλευτικές στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο τώρα είναι ίσως η πρώτη φορά που οι κεντρικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές έχουν φροντίσει να έχουν μια πλήρη ιστοσελίδα με αρκετό υλικό και συχνή ενημέρωση από τα επιτελεία τους. Και είναι η πρώτη φορά που η ηλεκτρονική διεύθυνση συνοδεύει σε περίοπτη θέση κάθε εμφάνιση και ομιλία των υποψηφίων. Στην συνέχεια επιχειρώ μια πρώτη ματιά στους 3 ιστοχώρους. Του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη (του) Χριστόφια και του Ιωάννη Κασουλίδη.

Και στα τρία τα χρώματα φόντου συμφωνούν σε τόνους του μπλέ και του λευκού, αποφεύγοντας τους κομματικούς χρωματισμούς. Χριστόφιας και Κασουλίδης προβάλλουν κεντρικά μια φωτογραφία τους ενώ ο Τάσσος περιορίζεται στην υπογραφή του και τις σημαίες της Κύπρου και της ΕΕ.

Υπό το λογότυπο της εκστρατείας του και το σλόγκαν "επιλογή εμπιστοσύνης" ο Τάσσος Παπαδόπουλος προσπαθεί να ενημερώσει τον επισκέπτη για τα έργα της διακυβέρνησης του, με video δια του TassosTV (sic) , φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Περιλαμβάνει επίσης blog το οποίο όμως περισσότερο αγγαρεία φαίνεται να είναι αφού η ενημέρωσή του είναι πολύ αραιή. Κατά τα άλλα περιλαμβάνει αρκετό υλικό από επισκέψεις του προέδρου και από το προεκλογικό του πρόγραμμα. Στα "πολυμέσα" βλέπουμε τον Τάσσο να υπογράφει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να συναντάται με ξένους ηγέτες αλλά και να συγχαίρει τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Περιέχονται επίσης χρηστικές πληροφορίες (βλ. προσφορές) για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Στην ιστοσελίδα Χριστόφια κεντρική θέση έχουν εναλλασσόμενες εικόνες με την φωτογραφία του υποψηφίου και κάποιο σλογκαν για καθένα από τους πυλώνες της καμπάνιας του με σύνδεση προς το αντίστοιχο κείμενο.. Στον τίτλο της σελίδας το κεντρικό σύνθημα "πολιτική ενότητας και ανθρωπιάς". Στις πίσω σελίδες βρίσκει κανείς προφανώς βιογραφικές πληροφορίες και στιγμές από την πολιτική ιστορία του Δ. Χριστόφια, το πρόγραμμα του για την πενταετία καθώς και χώρο με σχόλια επισκεπτών. Υπάρχει επίσης αρχείο με ανακοινώσεις ομιλίες και συνεντεύξεις του υποψηφίου. Και εδώ υπάρχουν πληροφορίες για τις προσφορές για κάθοδο ψηφοφόρων που ζούν στο εξωτερικό.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης διατηρεί το προσωπικό site του εδώ και αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τα άλλα δύο που προσφάτως εμφανιστηκαν. Στο site του με μια καινούρια αρχική οθόνη δίνει τα πρώτα στοιχεία για αυτόν και συνδέσμους για την προσωπική του σελίδα και την σελίδα ΚΥΠΡΟΣ 21, όπου φιλοξενείται η προεκλογική δραστηριότητα. Ακόμα μάλλον δεν έχει αποφασίσει αν θα κρατήσει ή όχι το σακάκι και άλλοτε το κρατά (σε στυλ Παπανδρέου Γ,) ενώ άλλοτε το φορά. Περαν των προσωπικών στοιχείων για τον υποψήφιο στο Κύπρος 21 υπάρχουν στοιχεία για το πρόγραμμα διακυβέρνησης και αρχείο υλικού με συνεντεύξεις και ομιλίες του Γ. Κασουλίδη. Το σύνθημα της εκστρατείας "η Κύπρος που κερδίζει" με φόντο ένα λιβάδι. Και εδώ υπάρχει αρχείο video δια του Τν21 καθώς επίσης και blog (που περισσότερο θυμίζει ημερολόγιο) όπως και forum συζητήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails