Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2007

Τέρμα στον "βομβαρδισμό"

Τέρμα στο φαινόμενο του "google bombing" λέει ότι έθεσε η ίδια η google. Το google bombing έγινε κυρίως ένα είδος "ηλεκτρονικού ακτιβισμού", και κύρια προσπάθεια ήταν η αλλαγή της σειράς ταξινόμησης κάποιας σελίδας στα αποτελέσματα της αναζήτησης, ή η συσχέτισή της με συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Μεγάλη άνθιση τα google bombs γνώρισαν παράλληλα με την διάδοση του blogging, και μάλλον σε αυτά οφείλουν και την εμφάνισή τους.

Διάσημα bombings ήταν για την Ελλάδα το "κλέφτες" και το "ψεύτες" με παραπομπές στον ΟΤΕ και την ΝΔ, το "απατεώνας" (...) κλπ. Ευρύτερα δημοφιλής στόχος ήταν ο πλανητάρχης ("miserable failure"), ο Τόνυ Μπλερ, η Microsoft κλπ.

Η google πάντως από τις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι έχει προβεί σε αλλαγή του αλγόριθμου αναζήτησής της με αποτέλεσμα να μειώσει την επίδραση στο αποτέλεσμα αναζητήσεων από τις απόπειρες bombing.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

Chypre

Είπαμε πλέον η Κύπρος το έχει πάρει για τα καλά απόφαση... Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας ή καλύτερα της Republique, θα γίνουν στο τέλος τα γαλλικά. Αν μπορούσαν θα ήθελαν να αλλάξουν και το σύνταγμα...

Αρχικά ξεκινήσαμε με τις συμφωνίες σε διάφορους τομείς με την Γαλλία, στην συνέχεια οι στενές σχέσεις της πρώτης Κυρίας και του Λιλλίκα με την χώρα και εσχάτως είχαμε και την επανάσταση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γιώργος Λιλλίκας πλέον στις διασκέψεις τύπου, μιλά στο υπουργείο έχοντας στο φόντο του γραμμένο "Κυπριακή Δημοκρατία - ΥΠΕΞ" σε ελληνικά και... γαλλικά.

Αγγλικά και τουρκικά τα στείλαμε γενικώς. Και ας τα είχαμε τα αγγλικά στο προσκεφάλι μας. Το πιο ηχηρό κτύπημα όμως ήρθε με την κυπριακή συμμετοχή για την Εurovision (ογοβιζιόν) η οποία θα τραγουδηθεί, σε ποιά άλλη γλώσσα; Στα γαλλικά επίσης. Με γαλλικά, όμως χωρίς πιάνα. Comme ci, comme ca, και Euridiki et Koryalas!

Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

Η Πάτρα κάνει τη... σούμα

Tο "πατρινό καρναβάλι" για το 2007 μας έχει τελειώσει... Όσοι πήρανε, πήρανε. Και το πρόβλημα που βλέπει (και) φέτος η Πάτρα είναι ότι αυτοί που πήρανε είναι λίγοι. Αρκετοί πιο λίγοι από τους περσινούς, που ήταν και πάλι πιο λίγοι από πρόπερσι.

Η πόλη της Πάτρας έχει ως ίσως μοναδικό γεγονός που κινεί λίγο την τοπική της οικονομία, το καρναβάλι. Γι΄αυτό τον λόγο και οι δαπάνες του δήμου για αυτό είναι "αστρονομικές". Άκουσα ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του για το καρναβάλι είναι γύρω στα 800 000 Ευρώ (τουλάχιστον για του 2007).Φέτος στις παρελάσεις υπολογίζεται ότι έλαβε μέρος 75 - 80% των περσινών καρναβαλιστών, ενώ η παραμονή κόσμου στην πόλη φαίνεται να περιορίστηκε κατά κύριο λόγο μόνο στην νύκτα του Σαββάτου, άντε και της Παρασκευής. Οι καταστηματάρχες ψάχνουν το γιατί περιορίστηκε ο τζίρος τους φέτος.

Τα ρίχνουν στους φοιτητές και τις καταλήψεις. Η απουσία των φοιτητών είναι όντως μια σημαντική παράμετρος για αυτή την απουσία κόσμου. Εγώ, από σχόλια φίλων και γνωστών που ήρθαν άπαξ στο καρναβάλι της Πάτρας και αποφάσισαν να μην ξαναέρθουν, έχω να προσθέσω και το αίσθημα που έχει ο επισκέπτης ότι ... τον γδύνουν! Όταν τα καταστήματα του κέντρου προσφέρουν μειωμένες υπηρεσίες με αυξημένες -βλ διπλάσιες- τιμές από ότι στις υπόλοιπες μέρες, είναι λογικό ο επισκέπτης να φεύγει ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Οπότε πριν ψάξουν τις ευθύνες των άλλων ας το σκεφτούν αν του χρόνου θα χρεώσουν το κακής ποιότητας φραπέ 5 Ευρώ.

Άσυλο

Κάθισα λίγο και "μετροφυλλώ" (ή φυλλομετρώ) τις online εφημερίδες. Οι της Ελλάδος έχουν σαν θέμα τους - τί άλλο - τα των πανεπιστημίων, την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας και τις πορείες. Οι της Κύπρου έχουν κατά κύριο λόγο τα του διπλού φονικού της Πάφου, τα οποία και προσπερνώ.

Και στέκομαι και πάλι να βλέπω τα συνθήματα στις φωτογραφίες των εφημερίδων. Τα συνθήματα που φωνάζουν "κάτω τα χέρια από το άσυλο". Και απορώ... Πραγματικά μέσα μου απορώ... Τί είναι τόσο σοβαρό πια με αυτό το άσυλο; Ποιός αλήθεια θέλει να το καταργήσει; Γιατί να θέλει να το καταργήσει; Ποιά τόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί η ύπαρξή του; Γιατί θεωρούμε ότι στον νόμο πλαίσιο, ή σε ότι απέμεινε από αυτόν μετά τους λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς της Μαριέτας καταργείται;

Μπορεί οι απορίες μου να είναι παιδικές... Ίσως και αφελείς.... Ίσως και προβοκατόρικες... Πάντως κατα βάθος υφίστανται. Και πιστεύω θα υφίστανται για πολύ.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007

Γυναικεία ψήφος, σκαλίζοντας το παρελθόν

Ορισμένα τινά ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα, διαπρεπέστατος επιστήμων, είχεν άλλοτε αναπτύξη από του βήματος της Βουλής, το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός, ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός.
Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αυταί, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνη ημέραν να ορίζωνται αι εκάστοτε εκλογαί.

Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον.
Έχει πράγματι ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς ένα τέτοιο άρθρο 80 σχεδόν χρόνια μετά, την στιγμή που οι γυναίκες ήδη έχουν διεισδύσει παντού! Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Νέα Ημέρα" στις 20/03/1928.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Hasta la... Vista

Το μεγάλο βήμα της Microsoft, τα πολύπαθα Longhorn και μετέπειτα Vista, φαίνεται πως είναι μετέωρο!

Χρησιμοποίησα δοκιμαστικά τα Vista. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι χρησιμοποιούσα Windows XP με πολλά εφφέ. Πάρα πολλά εφφέ, και "ομορφότερη" παρουσίαση. Ομολογώ ότι δεν έμεινα πέραν των 15 λεπτών στον υπολογιστή αλλά πραγματικά δεν είδα κάποια περισσότερο ουσιαστική διαφορά (τί να έβλεπα σε 15';)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι minimum απαιτήσεις του λειτουργικού σε πόρους συστήματος είναι τεράστιες καθιστώντας απαγορευτική την όποια ιδέα εγκατάστασής τους σε παλαιούς υπολογιστές. Σήμερα δε, ανακοινώθηκε από την Μicrosoft Ελλάδος ότι διατίθενται και τα Vista στην ελληνική σε όλες τις εκδόσεις τους.

Γενικότερα πάντως τα σχόλια που έχουν ακουστεί στο διαδίκτυο και τον τύπο για το νέο προϊόν του κολοσσού της πληροφορικής είναι στην καλύτερη περίπτωση χλιαρά. Όλοι συγκλίνουν κυρίως στο ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια στο να κλειδώσουν όσο μπορούν, οι της Microsoft, τους πειρατές, έξω από τα συστήματα. Ενώ πολλοί προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα βλέπουν μια προσπάθεια ελέγχου, μέσω του νέου λειτουργικού, και κλειδώματος των εταιρειών παραγωγής μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών μέσα στο σύστημα των Vista, για διαδικτυακή διάδοση των προϊόντων. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι εκτιμήσεις τους.

Όπως λέει και ένα παιδί... "σVista, απλά βάλε Ubuntu"

Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007

Γεωργίου... speakin'

1999. στην Ελλάδα πραγματοποιεί επίσκεψη ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η επίσκεψη σημαντική και λογικά ίσως (!) όπως αναμενόταν (;) απασχολεί μεταξύ των υπολοίπων και τον γνωστό αθλητικογράφο - σχολιαστή Γ. Γεωργίου, ο οποίος εκφράζει τον απέραντο θαυμασμό του για την λεβεντιά του πλανητάρχη! Ταυτόχρονα κάνει και τα καυτά σχόλια του για Σημίτη - Δάφνη και Γιωργάκη Παπανδρέου οι οποίοι τον υποδέχθηκαν...



Όπως με ενημέρωσαν φίλοι που κατέχουν καλύτερα το... σπορ, στα επικαιρικά θέματα μια χαρά τα πάει ο Γιώργης, στα αθλητικά λίγο τα χάνει!!

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

"300"

Στις 8 Μαρτίου οι «300» του Χόλιγουντ κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα. Οι σινεφίλ του πλανήτη περιμένουν με ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τη μάχη των Θερμοπύλων στη μεγάλη οθόνη.

Η έντονη δράση συνδυάζεται με τα φουτουριστικά σκηνικά, τα οποία δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για το ιστορικό διήγημα. Άλλωστε, στα τρέιλερ που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, τα στοιχεία αυτά είναι και τα κυρίαρχα.

Το έργο στην Αμερική κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 17, λόγω των σκηνών στις μάχες και ορισμένες σκηνές γυμνού. Το κόστος της ταινίας ανήλθε περίπου στα εξήντα εκατομμύρια δολάρια.

Εκ της καθημερινής τα στοιχεία

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2007

Επάνοδος

Επέστρεψα, μετά το 8ωρο ταξίδι, από την Θεσσαλονίκη στην Πάτρα. Η ολιγοήμερη ανάπαυλα τελείωσε, και πλέον είμαι πανέτοιμος να συνεχίσω την πολυήμερη ανάπαυλα που είχα διακόψει για να πάω στην Θεσσαλονίκη. Γιατί στην Πάτρα είμαστε με ένα σκοπό...

Πάντως μιλώντας για επιστροφές, 8 ώρες καθηλωμένος σε ένα κάθισμα λεωφορείου είναι ίσως κινέζικο βασανιστήριο. Και μάλιστα επί πληρωμή! Με μια δεύτερη σκέψη, δύο ώρες ακόμα να ταξιδεύαμε και θα φτάναμε στην P.R. China.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2007

8 Φεβρουαρίου 1981

26 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την χειρότερη ίσως μέρα που ξημέρωσε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. 26 χρόνια από την ημέρα που η χαρά του θριάμβου μετατράπηκε σε κλάμα και οδύνη. Οδύνη και οργή για τα 21 αθώα θύματα.

8/2/1981, η ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ. Σε ένα κατάμεστο "Καραϊσκάκη" ο Ολυμπιακός πετυχαίνει το μεγαλειώδες 6 - 0 επί της ένωσης, οδηγώντας τους 35000 φιλάθλους σε ντελίριο. Όλοι θέλουν να δουν τους παίχτες από κοντά, και εκεί που οι φίλαθλοι από την θύρα 7 προσπαθούν ομαδικά να βγουν από το στάδιο, ώστε να κατευθυνθούν στην θύρα 1, συμβαίνει το μακελειό. Ο αγώνας γίνεται ξαφνικά δευτερεύον θέμα.

Η θύρα για κάποιο λόγο, και με ευθύνη κάποιου "άγνωστου" ακόμα ήταν κλειστή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος, με τον κόσμο που συνεχώς κατέβαινε από την κερκίδα πέφτει πάνω σε όσους είχαν εγκλωβιστεί στον διάδρομο και την σκάλα. Αποτέλεσμα, 21 φίλαθλοι θα άφηναν στην θύρα 7 την τελευταία τους πνοή, γράφοντας δυστυχώς την μελανότερη σελίδα του ελληνικού αθλητισμού.

Το γιατί η θύρα αυτή βρέθηκε κλειστή, ποιός έδωσε διαταγή για αυτό ή ποιός αμέλησε να κάνει το καθήκον του, δεν έχει ακόμα βρεθεί ίσως δεν θα μαθευτεί ποτέ. Και αυτό το έγκλημα παραμένει ορφανό, αλλά μάλλον αυτό πολύ μικρή σημασία έχει.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007

Καρναβάλι 2007

Επειδή στην Πάτρα είμαστε, καρναβάλι έρχεται, εξεταστική όχι, μπορεί να θέλετε και μια βόλτα παραπάνω.. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το "Πατρινό Καρναβάλι 2007" περιλαμβάνει για κάθε μέρα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα διάφορες εκδηλώσεις για να... σκοτώσετε (!) την ώρα σας.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Καλά να περάσουμε και.. καλό καρναβάλι!

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2007

Η ρόδος, ο λαγός, το αρνί και το πήδημα

Ηταν ένα τριήμερο που τα είχε όλα. Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, ακούστηκαν τα πάντα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ατάκες εντυπωσιασμού κατά κύριο λόγο. Ξεχωριστές στιγμές α) η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη η οποία κατέληξε με το "Λάθος Σαββατοκύριακο διαλέξατε. Δεν έπρεπε να διαλέξετε του Ασώτου, έπρεπε να είχατε διαλέξει του Τελώνου και Φαρισαίου". β) ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος με το "Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα...", γ) η καταληκτική ομιλία του Καραμανλή και η διασταύρωση των πυρών Αλέκας Παπαρήγα και Γιωργάκη, με τον τελευταίο να ωρύεται ότι όπου και αν βρεθεί στον πλανήτη καταγγέλλει τον "άγριο, σκληρό καπιταλισμό" και στην Ελλάδα και στην Ινδία και στην Αμερική και στην Λατινική Αμερική, όπως δήλωσε ο ίδιος! Ναι το ακούσαμε και αυτό!

Μην ξεχάσω και το αλησμόνητο σημείο κατά το οποίο ο Καραμανλής έκανε ένα αστειάκι στον Γιωργάκη και αυτός στεκόμενος στο ύψος που πρέπει να έχει ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σηκώθηκε ξαφνικά και σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα έβαλε τις φωνές στον Καραμανλή λέγοντας μεταξύ του άλλων ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ! Άντε να τον δούμε και πρωθυπουργό, να γελάσει κάθε πικραμένος...

Οι δύο φράσεις πάντως που αναφέρθηκαν περισσότερες φορές στο τριήμερο ήταν το "Λαγός την φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του" (παλιό αλλά επίκαιρο) και το "ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα"

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

"Ιαχές" "αγώνος"

Βρήκα στο δίκτυο ένα τραγουδάκι των φοιτητικών αγώνων. Το τραγούδι έχει δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2006 κατά την περίοδο των (περσινών) καταλήψεων. Μια ωραία έμπνευση φοιτητών, από ότι έμαθα, μουσικής στην Αθήνα. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη στασιμότητα αναφορικά με τις προδιαγραφόμενες "αλλαγές" στην παιδεία, με αποτέλεσμα, να είμαστε κατά πρωτοτυπία και πάλι σε περίοδο καταλήψεων και το τραγούδι να ξαναγίνεται "σουξέ".

Η άποψή μου είναι ότι σε αντίθεση με τον σκοπό ύπαρξης του, το ίδιο το τραγούδι είναι εξαιρετικά συμπαθητικό.

Το τραγούδι τιτλοφορείται Sexy Marieta και οι φήμες που το θέλουν να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Eurovision κρίνονται ως αβάσιμες.

Μυαλά... φραπελιά!

Πάει, ο κόσμος έχει για τα καλά τρελαθεί! Δεν γίνεται αλλιώς. Η αρχή έγινε με το αφιέρωμα στην εκπομπή της Δρούζα στην ΝΕΤ (!) όπου αναφέρθηκε ότι τα φύλλα της ελιάς βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου! Εκεί, κοντά στα "κουρδίσματα" των εξωγήινων. Εκείνο ήταν. Δεν χρειάστηκε περισσότερο. Τα κανάλια το έκαναν, κλασσικά, θέμα και τσουπ! Ασθενείς, οδοιπορούντες έχουν μετατρέψει τις ελιές της Ελλάδας ξαφνικά σε δέντρα φυλλοβόλα!

Κανονικό, ξύρισμα κόντρα περνούν τα ελαιόδεντρα αφού η "φραπελιά" (sic) τείνει να γίνει το ποτό του έτους. Το εκχυλισμα φύλλων ελιάς είναι ένα πυκνό, σκούρο και πικρό μείγμα, από αραιωμένα με νερό φύλλα ελιάς τα οποία αλέθονται στο μπλέντερ. Αυτό είναι η επονομαζόμενη "φραπελιά".

Στο μεταξύ διάφοροι ιατροί που μίλησαν σε τηλεοράσεις κάνουν ήδη λόγο για τροφικές δηλητηριάσεις που προέρχονται από διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται για ψεκασμό των ελαιόδεντρων, ενώ εκφράζουν θαυμασμό για το ότι άνθρωποι μόνο και μόνο με τον μύθο που περιέβαλε ξαφνικά τις ελιές μπαίνουν στην διαδικασία να καταναλώσουν το... κώνειο!

Μήνυμα για τον πλανήτη

"Πέντε λεπτά για τον πλανήτη", κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρωτοβουλίας η οποία ξεκίνησε από την Γαλλία αλλά έχει πλέον βγεί εκτός Ευρωπαϊκών Συνόρων, και η οποία καλεί τους κατοίκους του πλανήτη ταυτόχρονα να κλείσουν όλα τα φώτα του σπιτιού τους για 5 λεπτά από τις 20:55 έως τις 21:00 απόψε, 1η Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να προστεθεί και η "φωνή" όλων αυτών στην προειδοποίηση την οποία απευθύνουν χιλιάδες επιστήμονες με την έκθεση της διεθνούς διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα στον πλανήτη (θα δημοσιευθεί αύριο 2/2/07)


"Ο πλανήτης έχει μόλις 10 χρόνια μπροστά του..." λένε οι επιστήμονες και καλό θα ήταν πέραν των συμβολικών ενεργειών όλοι να ασχοληθούμε πραγματικά με το μέλλον του πλανήτη.

Related Posts with Thumbnails