Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2008

Ένας Ιερέας, εκκλησιαστικός ηγέτης

Από τις πρώτες στιγμές της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα πως η Εκκλησία είναι χώρος πνευματικής αναζήτησης για τους ανθρώπους και τέτοιος πρέπει να ξαναγίνει. Ήταν από τις πρώτες φορές που ακούγοντας έναν ιερωμένο να μιλάει δεν άλλαξα κανάλι. Ο λόγος του ήταν πειστικός και αντανακλούσε προφανέστατα την βαθιά του πίστη και σεμνότητα -επακόλουθο αυτής.

Στις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του τα μέτρα που σύμφωνα με τον τύπο άρχισε να λαμβάνει δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να ξανακάνει τον "Οίκο του Θεού", οίκο προσευχής από βαρυστολισμένο παλάτι χωρίς νόημα. Και άρχισε από τα του Αρχιεπισκόπου. Πωλεί την Αρχιεπισκοπική κατοικία, την υπερπολυτελή αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό, επιλέγοντας ως κατοικία του ένα μικρό διαμέρισμα, πωλεί το πολυτελές αυτοκίνητο του Αρχιεπισκόπου και μειώνει αρκετά την φρουρά που του παρέχει η πολιτεία. Σημειολογικά αφαιρεί το ειδικό βάθρο όπου καθόταν ο αρχιεπίσκοπος στην Ιερά Σύνοδο, επιλέγοντας να κάθεται ως ίσος στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους.

Στους πρώτους στόχους του είναι να εφαρμόσει και διαφανή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας χωρίς κεφαλαιοποίηση των εσόδων προς όφελος κοινωφελών έργων.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι από τους μοναδικούς μεγαλόσχημους ιερείς που δεν μπορώ να τον καταχωρήσω στην κατηγορία "παπαδολόι". Ένας άνθρωπος που νομίζω κατά λάθος οι υπόλοιποι εξέλεξαν σε αυτή την θέση, κρίνοντας από το πώς οι υπόλοιποι ούτω καλούμενοι Αρχ-ιερείς συμπεριφέρονταν και συνομιλούσαν σε τηλεοπτικά παράθυρα. Το αν τελικά καταφέρει, δια του δικού του παραδείγματος, να επαναφέρει τον εκκλησιαστικό οργανισμό, με τα δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο, τα οποία λυμαίνονται κατά κύριο εν Χριστώ αδελφοί του, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Πάντως η παρουσία του και μόνο στην κεφαλή της Εκκλησίας μόνο αλλαγή προς το καλύτερο μπορεί να είναι. Ίδωμεν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wow! mprabo tou pantws!

Ανώνυμος είπε...

gia pio logo na ginis arxipapa(ra)s an oxi gia na apomizis to pimnio sou ?

Ιωάννα είπε...

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ο νέος αρχιεπίσκοπος. Πραγματικά δεν το περίμενα.

Επιτέλους, ένας άνθρωπος μιλάει, και φέρεται(!!!) όπως δείχνουν με τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον ρόλο του.

Ελπίζω να συνεχίσει έτσι...

Related Posts with Thumbnails