Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008

Τελευταίο 200σάρι

5 και απόψε μετρά η Κύπρος για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των πρώτων "ευρωπαϊκών" της προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα (και) με την τελευταία δημοσκόπηση, (Φιλελεύθερος, 10/02/2008) μιας εκ των εγκυροτέρων εφημερίδων της Κύπρου το παιχνίδι για είσοδο στον δεύτερο γύρο θα κριθεί στο νήμα. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είναι σε ποσοστά της τάξης του 30%. Τ. Παπαδόπουλος 32,7% - Ι. Κασουλίδης 30,3% - Δ. Χριστόφιας 30,0%. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές επίσης παρατηρείται και "ξεφούσκωμα" του ποσοστού του ανεξάρτητου Μ. Ματσάκη, ο οποίος, εξασφάλιζε τον Ιανουάριο ποσοστό 2,2% σε αντίθεση με το 0,5% που εξασφαλίζει τώρα.

Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τον υποψήφιο του κόμματος παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με ποσοστό 85,5%, ακολουθεί το ΔΗΚΟ του Παπαδόπουλου με ποσοστό γύρω στο 82,5 και ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 80,8%. Χαμηλότερα στο 73,4% η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ. Διάχυση, σχεδόν, παρατηρείται στο ΕΥΡΩΚΟ του οποίου ο δείκτης συσπείρωσης είναι στο 68%.

Ενδιαφέρον έχουν και τα ηλικιακά ιστογράμματα των ψηφοφόρων των υποψηφίων. Ο Τ. Παπαδόπουλος έχει συντριπτική υπεροχή στις ηλικίες 64+, ενώ εξασφαλίζει πιο οριακή πρωτιά στην κατηγορία 55-64. Ο Χριστόφιας στις μεσαίες ηλικίες 35-54 έχει οριακή υπεροχή, ενώ ο Κασουλίδης "παίρνει κεφάλι" στο κοινό του STAR, το κοινό 18-24.

Και από αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται ότι, κυριολεκτικά, τα κόμματα θα βάλουν όλα τα λεφτά τους στα ταξίδια των ψηφοφόρων του εξωτερικού. Ήδη στις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες προσέθεσαν και άλλα ποσά για ακόμα και αυθημερόν πτήσεις για Κύπρο, κυρίως φοιτητών της Ελλάδας, οι οποίοι λόγω εξεταστικής δεν επέλεξαν να φύγουν. Ψάξτε προσφορές αν ενδιαφέρεστε να κατέβετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails