Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2008

Οι χορευτές του Φεβράρη: Τ. Παπαδόπουλος

"Αφιέρωμα" του blog, με πιο χαλαρή διάθεση, στους διεκδικητές της θέσης του προέδρου της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 17ης (και 24ης) Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Συνέχεια με τον απερχόμενο προεδρο και υποψήφιο, Τ. Παπαδόπουλο.

Αυτός ο άνθρωπος που έκανε πολλά και έχει να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με την διαφήμιση του ΣΚ ΕΔΕΚ που στηρίζει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Επίσης σύμφωνα με την διαφήμιση των οικολόγων είναι ο άνθρωπος που διασφαλίζει στις χελώνες ότι θα γεννούν για πάντα τα αυγά τους στον Ακάμα.

Κατά τα άλλα, πολιτικός από τα γεννοφάσκια της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε ως υπουργός (στα 20κάτι χρόνια του) από παλιά, στα πρώτα κυβερνητικά σχήματα την νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπορυ έχει συνδέσει το όνομά του με την απόρριψη του Σχεδίου Αννάν για επίλυση του Κυπριακού κατά το δημοψήφισμα του 2004. Όλοι ακόμα θυμούνται ανεξίτυλα το διάγγελμα του, κατά το οποίο καλούσε τον λαό να πεί το περιβόητο "Όχι" στο σχέδιο Αννάν. Αυτό είναι και το μεγάλο ατού του Παπαδόπουλου, κάτι που όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών θα παρουσιάζεται όλο και περισσότερο από το επιτελείο του προέδρου με την ελπίδα της συσπείρωσης του "Όχι" του σχεδίου Αννάν στο εκλογικό αποτέλεσμα του υποψηφίου.

Μέχρι πριν δυο τρεις μήνες φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί των εκλογών, κάτι που πλήγηκε με την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την τριμερή συνεργασία, με αποτέλεσμα αυτή να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της. Η άποψη του γράφοντος είναι ότι εκτός της ζημιάς που έγινε με την διάλυση και επανασύσταση, με χειρότερους συσχετισμούς, της τριμερούς συνεργασίας, ζημιά στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου μπορεί να επιφέρει και η υποψηφιότητα Μάριου Ματσάκη που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ο Τάσσος είναι ευφυέστατος διαπραγματευτής με αρκετά σκληρή στάση διαπραγμάτευσης -τουλάχιστον από ότι φαίνεται! Το θέμα που ίσως τίθεται είναι το ποιός ακριβώς θα είναι ο στόχος της διαπραγμάτευσης του. Θα μπορέσει να φέρει ένα νέο καλύτερο σχέδιο επίλυσης ώστε να μπορούμε να πούμε το μεγάλο "Ναι" ή απλά με την δυνότητά του θα οδηγήσει στην αποτροπή μιας νέα ενδεχόμενως κακιάς λύσης. Επίσης ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να υπάρξει κάποια καλύτερη λύση -ή έστω λύση, όπως την εννοούμε- στο κυπριακό αλλά αυτό είναι γενικότερο ερώτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails