Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Μα είναι πρώτη είδηση;

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρχίζει τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία μετά από 50 χρόνια σχεδόν. Τελευταίος πρέπει να είχε πάει ο θείος του αλλά δεν παίρνω κι όρκο. Τυπικά είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο!!


Στην Ελλάδα το κυρίαρχο θέμα των ημερών είναι πόσο βαθιά στον βόθρο κολυμπούν οι "δημοσιογράφοι"-tv περσόνες-εξουσιαστές. Και αυτό το θέμα δεν λέει να ξεκολλήσει από την μοναδική θεματολογία των τηλεοπτικών δελτίων. Δεν το ξεκόλλησε ούτε η κατρακύλα των διεθνών χρηματιστηρίων της Δευτέρας. Οπότε ούτε η είδηση της "ιστορικής", θα έλεγε κανείς, επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία ήταν ικανή, χθες βράδυ, να μπεί στην θεματολογία.

Σήμερα το πρωί προσπαθούσα να σκεφτώ, είναι πράγματι όμως αυτή η επίσκεψη ιστορική; Μάλλον είναι. Μετά από 50 χρόνια να επισκεφθείς τον γείτονά σου με τον οποίο είστε τσακωμένοι για 400 θέματα, αν και προσποιείσαι ότι όλα βαίνουν καλώς, δεν μπορεί έχει την σημασία του. Τί αναμένεται όμως να βγεί από αυτή την επίσκεψη; Με στοχαστική σχεδόν βεβαιότητα, στα μεγάλα θέματα, τίποτα. Και μεγάλα θέματα είναι το Κυπριακό, το Αιγαίο και οι τουρκικές αιτιάσεις για γκρίζες ζώνες, οι τουρκικές βόλτες πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, το casus belli, τα θέματα του Πατριαρχείου. Από όλα αυτά, ακόμα και να συζητηθούν (που μάλλον είναι δύσκολο) δεν νομίζω να προκύψει κάτι σημαντικό.

Το BBC, αν και σε αντίθεση με τα ελλαδικά ΜΜΕ προβάλει το θέμα στα κεντρικά γεγονότα της ημέρας, περιορίζεται και αυτό στην αναφορά του, στον συμβολικό χαρακτήρα της επισκέψεως, αναφέροντας ότι και στις δύο πλευρές οι προσδοκίες, ότι η επίσκεψη θα επιταχύνει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι μικρές.

Despite its symbolism, there is little expectation in either Athens or Ankara that this visit will bring any speedy resolution to the many longstanding disputes between the two nations.

Οπότε τελικά μάλλον αυτή η επίσκεψη, όση "ιστορικότητα" και αν κρύβει συμβολιστικά, μάλλον σαν ουσία δεν είναι και η πρώτη είδηση. Σίγουρα τέτοιες κινήσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση και εύχομαι τουλάχιστον κατά την διάρκεια της επίσκεψης τα τουρκικά μαχητικά να παραμείνουν στις βάσεις τους. Μια υπερπτήση στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα της "ιστορικής" επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, θα είναι σίγουρα η πρώτη είδηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xtes nikise i Apoelara me hat trick tou Ze!!!

Ανήρ Πάφιος είπε...

Ε αυτό μάλιστα... Αυτό είναι πρώτη είδηση!!!

Related Posts with Thumbnails