Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2008

Το τελευταίο πήδημα ενός γενικού

Πριν λίγους μήνες είχαμε στα Ζωνιανά της Κρήτης μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας η οποία αρχικώς αν και πήγαινε να καταλήξει σε φιάσκο κατάφερε να αναδείξει αρκετά στοιχεία αναφορικά με το βάθος της σήψης , της διαφθοράς και της αηδίας που καταδυναστεύει την ελλαδική κοινωνία. Ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος, μια κοινωνία ανθρώπων που ζούσαν με όρκους σιωπής, αναίσχυντα μάλιστα στο όνομα της τιμής, την στιγμή που ζούσαν σχεδόν από την παρανομία. Μια λερναία ύδρα με κεφάλια στην πολιτική ηγεσία του τόπου, την δικαστική εξουσία, τις διωκτικές αρχές και κυρίως ανάμεσα στην κοινωνία.

Μερικούς μήνες μετά, το επίκεντρο μεταφέρεται βορειότερα. Αγγίζει πια την κεντρική διοίκηση. Το αποτυχημένο "σάλτο μορτάλε" ενός γενικού γραμματέα κάποιου θεωρητικά "ασήμαντου" από οικονομικής άποψης υπουργείου αρχίζει να ξετυλίγει ένα άσχετο κουβάρι που οδηγεί και πάλι σε μαύρες ατραπούς.

Η ιστορία αρχίζει όταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο γγ του Υπουργείου Πολιτισμού αποπειράται να θέσει τέρμα στην ζωή του. Από την ουσία των λόγων του άλματος δεν φαίνεται να έχουμε δει πολλά πράγματα ακόμα, και η σεναριολογία θέλει αυτοί να μην είναι προσωπικοί αλλά να έχουν σχέση με την πολιτειακή του θέση και τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο.

Αυτό όμως το οποίο μονοπώλησε την ενασχόληση του τύπου με το θέμα, για την ώρα, είναι το ροζ περιεχόμενο ενός DVD με τα αμαρτήματα του μοίχου τέως γενικού. Το dvd τελικώς φθάνει στα χέρια συνεργάτη του πρωθυπουργού, μάλλον πριν την απόπειρα αυτοκτονίας και πραγματοποιούνται διάφορα μαγειρέματα για το τι θα γίνει.


Από εδώ και πέρα αρχίζουν δυο παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη αφορά την δημοσιοποίηση των προσωπικών στιγμών του γενικού από το DVD. Κάτι για το οποίο μάλλον δεν έπρεπε να είχε αναλωθεί καθόλου ειδησεογραφικός χρόνος, κάτι όμως που το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας φρόντισε να ανάξει σε θέμα. Η κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει τελικά εικόνες από το dvd. Την περασμένη Κυριακή τα αντίτυπα της εφημερίδας δεν ήταν αρκετά ώστε να καλύψουν την αρρωστημένη περιέργεια του κοινού και χρειάστηκε επανακυκλοφορία του εντύπου και την Δευτέρα. Με καθυστέρηση όπως πάντα ενήργησε και η δικαιοσύνη που άρχισε έρευνα για το θέμα, αφού πρώτα για ένα διήμερο κρεμμόνοτουσαν στα περίπτερα οι προσωπικές στιγμές του γενικού.

Η άλλη πτυχή της ιστορίας έχει να κάνει με το κατά πόσο ο κρατικός αξιωματούχος τύγχανε εκβιασμών με βάση το περιεχόμενό του δίσκου ώστε να κάνει «χάρες». Αυτό το κομμάτι, μένει ως εδώ και αρχίζει μια νέα ιστορία για το ποιος έδωσε το dvd στον συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο ίδιος κατονομάζει συγκεκριμένο δημοσιογράφο και αυτό δίνει την αφορμή για νέα σενάρια, για το ποιος ήταν ο διακομιστής του dvd και γιατί να το δώσει. Για δυο μέρες τα σενάρια φουντώνουν με επίκεντρο το όνομα του Θέμου Αναστασιάδη.

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Θέμος Αναστασιάδης, οι επικεφαλής του, μέχρι σήμερα, φιλόδοξου και πετυχημένου εκδοτικού εγχειρήματος, (σημ. όπου και είχε γίνει και η αισχρή δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το dvd) γίνονται "Πρώτο ΘΕΜΑ" όταν ο πρώτος καταγγέλει τον δεύτερο για σκοτεινές συναλλαγές με κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με το ροζ DVD, με σκοπό, σύμφωνα με τον Μάκη, να πέσει στα μαλακά δική του υπόθεση με αδήλωτα κεφάλαια της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ. Ο δεύτερος καταγγέλει παρακυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι ενοχλούνται από την επιτυχία της εφημερίδας πρώτο Θέμα, και οι οποίοι εφαρμόζουν σχέδιο εξόντωσής της.

Η ίδια η κυβέρνηση με εξαιρετικά πληγωμένο πρόσωπο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μετρά το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα για στελέχη της και προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί, αν μπορεί. Στην παρούσα δε συγκυρία, εκτός της ήδη βαριάς ατμόσφαιρας λόγω των γεγονότων, βρίσκεται και εν μέσω άλλης μιας μάχης πολέμου των εκδοτικών συγκροτημάτων. Μπορεί βεβαίως για την τελευταία ιστορία που έσκασε να μην έχει προκύψει ακόμα κάτι συγκεκριμένο για πολιτικό σκάνδαλο, αλλά όλοι, κρίνοντας ίσως και εξ’ ιδίων τα αλλότρια, προβλέποντας την εξέλιξη της ιστορίας άρχισαν και μαζεύονται σε μια προσπάθεια να μην πληγούν τελικά και αυτοί.

Αυτό όμως που δυστυχώς φαίνεται όλο και περισσότερο, είναι ότι η διαφθορά προχωρεί γρήγορα και διαβρώνει όλο και περισσότερο, ολόκληρη την κοινωνία που και πάλι θα παραμείνει θεατής της κατάστασης μη έχοντας συνειδητοποιήσει για αυτήν είναι και αυτή συνένοχη. Τα τείχη δεν κτίζονται γύρω της εν τη απουσία της. Όλα γίνονται εν τη σιωπηλή της, αδιαφορούσα παρουσία και έγκριση.

2 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Βασικά, δεν προχωράει η διαφορά όλο και περισσότερο!!! Όσο ήταν να πάει, πήγε. Χειρότερα δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα... (Αυτό λένε ότι είναι καλό γενικά - δεν έχει να πας πιο κάτω και βλακείες - εγώ δεν το βλέπω...)
Απλά πλέον έχουν συσωρευτεί τόσα πολλά που δεν μπορεί κανένας να τα κρύψει.
Και αν σκεφτείς ότι δεν μπορούν πλέον να τα κρύψουν, μπορείς να φανταστείς πόσα στην πραγματικότητα είναι όλα...

Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι καταβάθος όλοι οι πολίτες (ή οι περισσότεροι - για να μην έχουμε παρεξηγήσεις), ζηλεύουν αυτούς που είναι σε θέση να κλέβουν και, τέλος πάντων, να ενεργούν μη ηθικά, έτσι ώστε να οφεληθούν.

Για τον λόγο αυτό εγώ πιστεύω ότι δεν φταίει το σύστημα ή οι πολιτικοί. Όλη η κοινωνία είναι σάπια. Άρα και οι πολιτικο ί, αφού είναι μέρος της κοινωνίας δεν γίνεται να είναι καλύτεροι. Έχουμε ακριβώς αυτό που μας αξίζει και δεν μπορώ να φανταστώ ότι στην ζωή μου θα αξιωθώ να δω τίποτα να αλλάζει σε αυτήν την χώρα!

Ανήρ Πάφιος είπε...

σαν συνέχεια στο κείμενο μπορείτε να δείτε ότι μια βδομάδα μετά την κρίση στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ μεταξύ μάκη και Θέμου όλκα τα ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται μόνο με αυτό το θέμα, ή την παράμετρο αν θέλετε του θέματος Ζαχόπουλου... Όλοι άφησαν το τί ακριβώς, τελικά οδήγησε τον τύπο στην απόπειρα αυτοκτονίας. Εκεί που τους είχε πιασει το αστυνομικό δαιμόνιο του Κλουζώ και έψαχναν να ξεσκεπάσουν τα πάντα (λέμε τώρα) βρήκαν στο πρόσωπο του Μάκη και του Θέμου κάποιους για να γεμίζουν όλες τις ζώνες προγράμματος... (Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και για καλό!)

Related Posts with Thumbnails