Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2008

Οι χορευτές του Φεβράρη: Δ. Χριστόφιας

"Αφιέρωμα" του blog, με πιο χαλαρή διάθεση, στους διεκδικητές της θέσης του προέδρου της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 17ης (και 24ης) Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Συνέχεια με τον "δημοσκοπικά" επόμενο υποψήφιο, τον Δ. Χριστόφια.

Ή αλλιώς ο Δημήτρης ο Χριστόφιας της Αννούς από το Δίκωμο της Κερύνειας. Το έχει πει τόσες φορές που το έχουμε όλοι εμπεδώσει. Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ για τα τελευταία αρκετά χρόνια και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για δύο συνεχείς θητείες (2001-2006, 2006-) και βέβαια υποψήφιος στην διεκδίκηση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

Αλησμόνητη στιγμή αυτή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ όταν κραδαίνοντας μια δέσμη χαρτονομισμάτων (της παλιάς λίρας), μας ενημέρωσε ότι του τα είχε δώσει ένας συνταξιούχος για την υποστήριξη της, τότε πιθανής ακόμα, υποψηφιότητάς του, πράγμα που ενδυνάμωσε την σιγουριά του για το ορθό της καθόδου του στις εκλογές.

Αποτελεί την μεγαλύτερη χαρά του ευρύτερου ελλαδικού (με την έννοια του "εν Ελλάδι") αριστερού κινήματος τα τελευταία χρόνια αφού διατηρεί εξαιρετικά βάσιμες ελπίδες εκλογής στο αξίωμα του προέδρου. Θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε ελληνικού ενδιαφέροντος κράτος. Παράλληλα όμως αν αυτό επιτευχθεί, μαθηματικά είναι δυνατόν μόνο με την απορρόφηση ψήφων της κλασσικής δεξιάς στην Κύπρο.

Στην πραγματικότητα βεβαίως ούτε το ΑΚΕΛ μπορεί κανείς να το δει ως κομμουνιστικό κόμμα ούτε την "κλασσική κυπριακή δεξιά" ως ιδιαίτερα δεξιό κόμμα. Κατά την άποψή μου, αν πρέπει να κατατάξω με τον παραδοσιακό τρόπο τις εν λόγω παρατάξεις θα τις έβλεπα στο κέντρο με μια αριστερά φυγόκεντρο το ένα και μια δεξιά αντίστοιχα το άλλο.

Το προβεβλημένο μότο της υποψηφιότητας και κατά την γνώμη μου όχι άκυρο είναι ότι είναι η υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει όλους. Και είναι αλήθεια ότι λόγω του, υπέρμετρα ίσως, λαϊκού του χαρακτήρα του Χριστόφια γίνεται εύκολα ο "μακρυνός φίλος" του καθενός.

Αυτό μπορεί όμως να είναι και μπούμεραγκ. Ίδωμεν. Για την ώρα οι δημοσκοπήσεις (μέχρι πριν τα Χριστούγεννα) τον κατατάσσουν δεύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails