Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2008

Αστυνομία Πάφου, χρήζει αστυνόμευσης

Άκουγα προχτές για τις δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας στην Πάφο, και διάβαζα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για τις προσπάθειες "αφύπνησης" της αστυνομικής δύναμης στην επαρχία. Πολύ κακό τον τελευταίο καιρό γίνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία Πάφου. Αφορμή διάφορες υποθέσεις όπου αστυνομικοί έκαναν το θαύμα τους. Μία φορά η υπόθεση με τα 20 "φρουτάκια" που έκαναν φτερά από την φύλαξη τεκμηρίων, μετά το περιστατικό με τα συγκρουόμενα, το περιστατικό στην Πέγεια με τον ξυλοδαρμό των αστυφυλάκων, η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας...
Κι όμως η κατάσταση πλήρους αταξίας και διάλυσης, και σε αυτόν τον τομέα, χτίζεται εδώ και καιρό, με τον ίδιο τρόπο που αυτή χτίζεται σε πολλούς τομείς της κυπριακής πραγματικότητας μέσω της παντελούς έλλειψης αξιοκρατίας και αξιολόγησης.
Σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, μια διάρρηξη, χαράματα, στο Ά λύκειο Πάφου, τον χειμώνα που πέρασε, κλήθηκε η αστυνομία από αυτόπτες μάρτυρες. Ενώ ο κεντρικός σταθμός απέχει μόλις 500 μέτρα από το σημείο η άφιξη του περιπολικού έγινε σε 10 λεπτά. Παρ'όλα αυτά κατά την άφιξη των αστυνομικών οι διαρρήκτες ήταν ακόμα εντός του σχολείου. Το περιπολικό με αναμμένους φάρους πέρασε με χαμηλή ταχύτητα έξω από το σχολείο και συνέχισε την πορεία του απομακρυνόμενο, δεν κατέβηκε ποτέ κανένας για να ελέγξει την καταγγελία. Παράλληλα πίσω από το περιπολικό βγήκαν οι διαρρήκτες από το σχολείο και έτρεξαν προς τον δημόσιο κήπο.
Οι άνθρωποι που κάλεσαν την αστυνομία, πήγαν στον κεντρικό σταθμό για να αναφέρουν το τί ακριβώς είδαν και δεν πίστευαν ότι είδαν. Μετά και από αυτό έγινε, τελικά, ουσιαστικά έλεγχος της καταγγελίας, και διαπιστώθηκε ότι όντως είχε γίνει διάρρηξη του σχολείου. Μία και πλέον ώρα μετά την αρχική αναφορά του περιστατικού, σε ένα χώρο στο διπλανό τετράγωνο από τα κτήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, έχει σημασία!
Τελικά κανένας δεν λογοδότησε για το περιστατικό, γιατί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν (από άλλο τυχαίο περιστατικό και όχι από την αστυνομική έρευνα) οι διαρρήκτες. Και βεβαίως κανείς δεν θα έχει ουδεμία επίπτωση στην καριέρα του για αυτό το περιστατικό. Όταν αναφέρθηκαν τα πιο πάνω σε υψηλόβαθμο αξιωματικό η αντίδρασή του ήταν κάτι μεταξύ "δεν πειράζει" και "δεν βαριέστε".
Στις πρόσφατες κρίσεις μετατέθηκε η μισή δύναμη της διεύθυνσης, χαμηλόβαθμοι και υψηλόβαθμοι. Τώρα αν αυτό φέρει και αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του καθήκοντος τους από τους αστνομικούς, θα το δείξει ο χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails