Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009

Πάλι στα κλεμένα θα γυρνάω

The world’s most famous frieze, amputated against the backdrop of the temple it once adorned, has a peculiar effect. If you are an art lover you want to scream at the pity of it all. If you are English you want to curl up beneath one of the marbles in embarrassment and cry out: “Give them back!
Helena Smith - The Guardian

Τα λόγια είναι της ανταποκρίτριας της Guardian στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη - ξενάγησή της στο νέο μουσείο της Ακρόπολης από τον υπουργό πολιτισμού της Ελλάδας. Τα συναισθήματα είναι η κατάληξη της περιγραφής της αίθουσας των γλυπτών της ζωφόρου. Αναφέρει την εικόνα των άσχημων εκμαγείων τα οποία τοποθετήθηκαν στην θέση αυτών που οι Άγγλοι έχουν στο Μουσείο τους. Των κλεμένων μαρμάρων. Αυτή η εικόνα της προκαλεί την ντροπή και την ανάγκη να φωνάξει "δώστε τα πίσω".

Επανέρχομαι στο θέμα του νέου μουσείου που εγκαινιάζεται σήμερα στην Αθήνα. Θα άρχιζα με το βίντεο με τη Μερκούρη και τον τότε διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου αλλά μάλλον αυτό θα παίξει πολύ αυτές τις μέρες, και έτσι προτίμησα τον επίλογο της Helena Smith, τα άρθρα της οποίας συχνά με εκνευρίζουν με την απολυτότητα τους. Η θέση της για τα μνημεία του Παρθενώνα άλλαξαν αρκετά μετά την ξενάγηση καθώς σε προηγούμενα άρθρα της στεκόταν πολύ ψυχρά απέναντι στο αίτημα των γραφικών Ελλήνων να τους δώσουν τα Μάρμαρα πίσω. Άμα το νέο μουσείο καταφέρνει να λιώσει τέτοιους πάγους ίσως στο μέλλον γίνει πραγματικότητα και η επανένωση...

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσιάζει σε ζωντανή μετάδοση υψηλής ποιότητας το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 18:00, την κεντρική εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου.

Πληροφορίες και οδηγίες για την παρακολούθηση της μετάδοσης θα βρείτε στη διεύθυνση:

http://iptv.grnet.gr/acropolis

Ανήρ Πάφιος είπε...

thanks για το link αδέρφι! Ήταν φοβερή η τελετή. Και η αίθουσα του Παρθενώνα άψογη. Συγκρινόμενη και με το μπουντρούμι του Βρετανικού Μουσείου αλλά πολύ περισσότερο και με την αποθήκη-μουσείο που τα είχαν μέχρι σήμερα πάνω στον βράχο!

Related Posts with Thumbnails