Κυριακή, Ιουνίου 21, 2009

Κέντρο Ισχυρής Ενόρασης: ΤΟ ΒΗΜΑ

Το ΒΗΜΑ σήμερα έχει μια αποκλειστική δημοσίευση. Μια είδηση βόμβα από τη χθεσινή συνάντηση Καραμανλή Ερντοάν. Οι του ΒΗΜΑτος είδαν και παγωμένα χαμόγελα των δυο. Σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ, γιατί ο Ερντοάν δεν είχε έρθει τελικά χτες στην Αθήνα! Η μη συνάντηση διεξήχθη και σε βαρύ κλίμα, και αυτό συνάγεται και από το ότι δεν προέβησαν οι δυο ηγέτες σε δηλώσεις μετά το πέρας της, λέει το ΒΗΜΑ.
Η φωτογραφία από το άρθρο του ΒΗΜΑτος (σελ. Α11) και η αποκάλυψη του θέματος γίνεται από το troktiko. Είναι λίγο κωμικοτραγικό περιστατικό για μια μεγάλη και θεωρητικά σοβαρή εφημερίδα. Πέραν του αστείου της υπόθεσης, γιατί αφού δεν έγινε η συνάντηση απλά σου προκαλεί ένα γέλιο το δημοσίευμα, ίσως να είναι και μια καλή αφορμή να σκεφτούμε τί σκατά μας σερβίρονται καθημερινά ως γεγονότα.

Σκεφτείτε ότι στην περίπτωση που είχε έρθει ο Τούρκος πρωθυπουργός και είχε συναντηθεί όντως με τον Καραμανλή τότε το άρθρο του ΒΗΜΑτος θα ήταν εγκυροφανές και - γιατί όχι - πιστευτό. Και όσα γράφονταν μέσα στο άρθρο θα ήταν αυτά που ο αναγνώστης μιας μεγάλης εφημερίδας θα πίστευε ως τα πραγματικά γεγονότα και τεκταινόμενα της συνάντησης. Με μια λεπτομέρια. Αν αυτά ήταν όντως τα γεγονότα τότε ο συντάκτης θα ήταν άριστος μελλοντολόγος αφού σαφώς η είδηση γράφτηκε πριν από το γεγονός, άρα είναι σαφές ότι γράφτηκε στο ρεπορτάζ γράφτηκε υπό τύπον "πρόβλεψης" από τον συντάκτη της εφημερίδας, ή γράφτηκε με κάποιο σκοπό.

Πόσα άλλα άρθρα έχουν άραγε γραφτεί και δημοσιευθεί με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας κλίμα και κατευθύνοντας τον κόσμο όπως και όπου θέλουν συντάκτες και εκδότες; Αυτή είναι η αντικειμενική δημοσιογραφία την οποία υπηρετούν οι λειτουργοί του τύπου;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι πιθανότατα ο ρεπόρτερ έχει πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, άρα θα γνωρίζει πολύ καλά το αναμενόμενο κλίμα σε κάθε συνάντηση, τα θέματα που θα συζητηθούν και γενικά ό,τι είναι "γραφτό" να γίνει σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Απλά του ξέφυγε η είδηση ότι ο Ερντογάν έριξε μια διακριτικότατη χυλόπιτα στον Κ.Κ!

Unknown είπε...

Σύμφωνα με την parapolitiki, το ίδιο έπαθαν και στο Έθνος και στην Ελευθεροτυπία

Ανήρ Πάφιος είπε...

Είναι απίστευτοι. Καλά το να γράψεις ένα προσχέδιο άρθρου το οποίο θα συμπληρώσει με τα στοιχεία που θα προκύψουν είναι λογικό, άλλωστε είναι γνωστό το τί θα ειπωθεί πάνω κάτω σε μια τέτοια συνάντηση. Αλλά να γράψεις ολόκληρο το άρθρο και με λεπτομέρειες για το αν χαμογελούσαν και γιατί χαμογελούσαν, καινα ερμηνεύσεις και τα φανταστικά χαμόγελα ξεπερνά και την Λουπέσκου. Αυτό πια δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι ενόραση.

Joanna είπε...

Ποιός ξέρει πόσα τέτοια μας πασάρουν έτοιμα.

Τα ΜΜΕ είναι η μεγαλύτερη εξουσία στις μέρες μας.Κακώς "όλοι" φωνάζουν για τα σκάνδαλα και τις ευθαιρεσίες της αστυνομίας, της εκκλησίας και της κυβέρνησης. Αυτοί που κάνουν ότι θέλουν είναι οι "δημοσιογράφοι", οι "παρουσιαστές" και ο Λαζόπουλος.
Ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις κατα τω δοκούν. Επιρρεάζουν την κοινή γνώμη σε τέτοιο τρομακτικό βαθμό που πραγματίκα δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος προστασίας...

Και ο κόμσος πλέον έχει εθιστεί τόσο πολύ σε αυτό το μοντέλο, που αν του το στερήσεις δεν θα του αρέσει καθόλου.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Πάντωςμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών φάνηκε ότι οι επιρροή του Λαζόπουλου στους ψηφοφόρους ήταν περιορισμένοι. Όσους πολεμούσε κέρδισαν, όσους στήριζε έχασαν.

Joanna είπε...

Ναι, αλλά η ομάδα που υποστηρίζει έχει φανατιστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό.

Και, εκτός αυτού, όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μικρής ηλικίας. Οι περισσότεροι ψήφισαν αποχή...

Related Posts with Thumbnails