Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009

Ώρα(μς) μηδέν

Είχα δει τις προάλλες ένα ρεπορτάζ του βρετανικού ITV και του Μichael Nicholson για την υπόθεση Όραμς - Αποστολίδη με αφορμή την απόφαση, πρόσφατα, του Δικαστηρίου των Ευρ. Κοινοτήτων. Γίνεται μια γενική αναφορά σε όλη την ιστορία της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Όραμς και Αποστολίδη και της προέκτασης της σήμερα στην ανάπτυξη και τις αγοραπωλησίες κατεχόμενης Ελληνοκυπριακής γης. Έχει αξιόλογα στοιχεία μέσα, αν και περιλαμβάνει και γκρίζα σημεία και αναφορές από τον δημιουργό του.
Αξιοσημείωτο - άσχετο με την υπόθεση αυτή καθ' αυτή - ότι ο ίδιος ο δημοσιογράφος ήταν παρών το 1974 στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και μάλιστα μέσα στο ρεπορταζ περιλαμβάνεται και ένα δικό του σχετικό πλάνο από την εισβολή των τούρκων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο. Νομίζω δε ότι πρόκειται για το γνωστό βίντεο που έχουμε από την στιγμή εκείνη.

Το ρεπορτάζ εστιάζει βασικά στην "αγγλική" πτυχή της υπόθεσης επιχειρώντας να προειδοποιήσει περισσότερο τους φιλόδοξους αγοραστές για τις κακοτοπιές μιας τέτοιας ενέργειας. Αναπτύσσεται η θέση των Όραμς ενώ φιλοξενείται και ο δικηγόρος του Αποστολίδη για την υπόθεση. Για τις προεκτάσεις της απόφασης του Δικαστηρίου μιλά ένας εργολάβος στα κατεχόμενα που παλαιότερα διαβεβαίωνε, με κυνικό αλήθεια τρόπο, τους υποψήφιους αγοραστές-καταπατητές ελληνοκυπριακής γης ότι κανένα πρόβλημα δεν θα είχε η επένδυσή τους. Φιλοξενείται και άλλη μια αγγλίδα γιαγιά η οποία με περισσό θράσος και αναισθησία φαίνεται να απορεί με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και την προδιαγραφόμενη απόφασή του υπέρ Αποστολίδη. "how can they just make people homeless?". Δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν έχει πολλή σχέση με την πραγματικότητα η συγκεκριμένη. Με μια ματιά βλέπουμε και πλάνα από τα μεγαλεπίβολα σχέδια τσιμεντώματος χωρίς έλεος του κάθε βράχου και της κάθε σχισμάδας, τα οποία όμως λόγω και της οικονομικής κρίσης αλλά και και λόγω της αβεβαιότητας της επένδυσης από ξένους έχουν παγώσει.

"Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και είναι κάτι που δεν πολυαφορά τους Βρετανούς που έρχονται στο νησί για να μείνουν ή για τις διακοπές τους" σημειώνει στην αποφώνηση του ο Nicholson. Φαίνεται βέβαια να λησμονεί εντέχνως την αξιοσημείωτη βοήθεια, ιστορικά, των Βρετανών - όχι προφανώς των περιηγητών - στο να φθάσει η κατάσταση στην Κύπρο στο σημερινό status της...

Μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ Online από εδώ. (UK viewers only). Ο τίτλος είναι Mediterranean Nightmares από την εκπομπή Τonight.

1 σχόλιο:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Διάβασα σήμερα ότι η Τουρκία και το Βέλγιο έθεσαν θέμα για την αντικειμενικότητα της απόφασης, λόγω της Ελληνικής καταγωγής του δικαστή. Δεν ξέρω αυτό αν πρακτικά μπορεί να σημαίνει κάτι, πάντως ζητούν ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Related Posts with Thumbnails