Τετάρτη, Αυγούστου 05, 2009

Hiroshima

Είναι το ποσοστό των αμερικανών πολιτών που πιστεύουν σήμερα ότι ορθώς ο Τρούμαν βομβάρδισε με πυρηνικά τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι σύμφωνα με έρευνα, προφανώς με αφορμή την 64η επέτειο. Δεν ξέρω βέβαια τί ποσοστό γνωρίζει τί είναι η ατομική βόμβα, τί η Χιροσίμα, τί το Ναγκασάκι. Για τον Τρούμαν έχω κάποιες ελπίδες ότι θα γνωρίζουν.

Αν και και από ιστορικούς έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορες εκτιμήσεις για το αναγκαίο ή μή της χρήσης της πρώτης ατομικής στη Χιροσίμα, και για το κατά πόσο αυτό γλύτωσε το ανατολικό μέτωπο από μεγαλύτερο αιματοκύλησμα, πιστεύω ότι οι λόγοι για αυτό το 60% δεν πηγάζουν από αυτές τις αναλύσεις. Παρεμπιπτόντως μιλούμε για σχεδόν 150 χιλιάδες νεκρούς στη Χισροσίμα, που είναι όντως φρικτά μεγάλος αριθμός. Βέβαια αν τον ποσοστοποιήσει κανείς σε σχέση με τους νεκρούς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, που υπολογίζονται στα 65 εκατομμύρια (στρατιώτες-άμαχοι) μιλούμε για ένα ποσοστό 2 τοις χιλίοις.

1 σχόλιο:

Ανήρ Πάφιος είπε...

Μια επισήμανση στην τελευταία αναφορά για τους νεκρούς της Χιροσιμα και του Ναγκασάκι, σε αυτούς δεν μετρούνται όσοι πέθαναν στη συνέχεια λόγω των επιπτώσεων της βόμβας, αλλά μόνο των νεκρών λόγω της έκρηξης

Related Posts with Thumbnails