Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2009

Αποχαιρετισμός στο χαλαμάντουρο

Ανοίγει σήμερα το νέο κτήριο του αεροδρόμιο της Λάρνακας για το κοινό, και συγκεκριμένα για το κοινό των Κυπριακών Αερογραμμών που για μια εβδομάδα θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το νέο κτήριο του αεροδρομίου.

Αποχαιρετισμός λοιπόν στο "παλαιό" κτήριο του αεροδρομίου το οποίο βέβαια πολύ παλιό δεν είναι αφού τα τελευταία "πιντώματα" στις κτηριακές του εγκαταστάσεις έγιναν μόλις πρόπερσι. Το παλιό αεροδρόμιο έτσι είχε αναπτυχθεί. Άρχίζοντας με το πρώτο κτήριο, αποτελούμενο από τρία λυόμενα δίπλα σε ένα δίαυλο, το 1975, όταν αιφνιδίως αντικατέστησε λόγω ανωτέρας βίας το τότε νέο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Τα τρία λυόμενα έγιναν σιγά σιγά έξι. Τα έξι, επτά. Μετά προστέθηκε και ένα πολυτελές πάτωμα για να νιώθεις την χλιδή που δεν σου πρόσφερε το υπόλοιπο κτήριο. Σιγά σιγά η παραγκούπολη απόκτησε μόνιμη όψη.
Από το 1985 ξεκίνησαν να βλέπουν την ανάγκη για ένα νέο αεροδρόμιο, και σιγά σιγά το 2009 καταφέρνουμε να το ανοίγουμε. Το παλαιό terminal είχε κορεστεί εδώ και χρόνια και όσο και αν του έκαναν προσθετικές επεμβάσεις, το αποτέλεσμα θύμιζε ελαφρό λίφτιγκ σε 95αρα γυναίκα.

Απο σήμερα λοιπόν τέλος σε αυτά. Το παλιό κτήριο περνά στην ιστορία, στην ιστορία της Κύπρου, όχι της αρχιτεκτονικής, σαν το αεροδρόμιο που συνέβαλε σε αυτό το οικονομικό θαύμα της Κύπρου υποδεχόμενο και αποχαιρετώντας καθημερινά,εκτός από τις μέρες που είχε ομίχλη, τους επισκέπτες του νησιού. Αποτέλεσε για τους περισσότερους την αφετηρία για το πρώτο ταξίδι μακριά από το νησί, και έδωσε σε όλους στιγμές περηφάνειας για την οργάνωσή μας όταν επιβάτες και περαστικοί, αγρότες και φορτηγατζήδες μπαινόβγαιναν από τις περιφράξεις χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και σουλατσάριζαν χαρωποί σε διαύλους πίστες (κάτι που κατά που φαίνεται ίσως το δούμε και στο μέλλον).

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλό αφιέρωμα.

Και επίσης το (παλιό πλέον) αεροδρόμιο έχει και το στίγμα του αεροπορικού δυστυχήματος της Ήλιος.

Ταξίδεψα για τελευταία φορά τη Κυριακή από το παλιό αεροδρόμιο και θα επιστρέψω από το καινούργιο. Έτσι συνειδητοποίησα ότι θα είμαι ένας από τους λίγους με μονό αριθμό πτήσεων!

Ανήρ Πάφιος είπε...

Πράγματι, και μάλιστα εξαιρετικά μελανό στίγμα... Ίσως χρειάζεται ένα πιο εκτενές αφιέρωμα στο αεροδρόμιο και τις ιστορίες του.


Εγώ πάλι λόγω του ότι πολλές φορές έφυγα από Πάφο και επέστρεψα Λάρνακα ή αντίστροφα, δεν ξέρω αν έχω μονό ή ζυγό αριθμό

Related Posts with Thumbnails