Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

Στο "και πέντε"

"Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε". Η παροιμία που κοσμεί το γραφείο του υπουργού της άμυνας ο οποίος δεν προλαβαίνει να μετρά κάθε μέρα γκάφες της εθνικής φορυράς. Ενός οργανισμού που βρίσκεται, πρόδηλα, σε φάση προχωρημένης διάλυσης.

Πριν λίγο καιρό μάθαμε ότι έκαναν φτερά 170 και κάτι κιλά πλαστικών εκρηκτικών από τις αποθήκες στρατοπέδου. Όσο προχωρούσαν οι μέρες βλέπαμε τον υπουργό να μιλά για "εκ των έσσω" δουλειά.

Χτες είχαμε την κορύφωση των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του έχει στοιχεία για διαφθορά μεταξύ στελεχειακού δυναμικού της Ε.Φ. και συνεργασία στελεχών με στοιχεία του υποκόσμου. Μίλησε για πέμπτη φάλαγγα στο στράτευμα και επίορκα στελέχη. Παρηγορήθηκε δε με το γεγονός ότι τα στελέχη αυτά είναι χαμηλόβαθμα.

Οπότε, εντάξει, ηρεμήστε, ίσως δεν δούμε άμεσα άρματα μάχης παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια της Μακαρίου. Αντιαρματικά όμως μπορεί να δούμε, γιατί απόψε ανακοινώθrηκε ότι, εκτός των εκρηκτικών, το στράτευμα πλέον αναζητεί και μια κεφαλή RPG που σήμερα εντοπίστηκε ότι εξαφανίστηκε από αποθήκη στη Λευκωσία.

Χτες, άλλο ένα θέμα έιχε προκύψει, με το έμψυχο δυναμικό του στρατεύματος αυτή τη φορά. Στο ΚΕΝ Πάφου, ξέχασαν να ορκίσουν 100 και πλέον στρατιώτες κατά την τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων.

Τα περιστατικά αυτά μαζί με τα ρουσφέτια - κοινωνικές παροχές της πολιτικής ηγεσίας είναι μόνο ότι έχει "σκάσει" στη δημοσιότητα το τελευταίο πολύ ελάχιστο διάστημα και αφορά την Εθνική Φρουρά. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε κάποιο ανάδρομο Ερμή, αλλά σίγουρα μόνο ανακούφιση για το πού πηγαίνουν οι εισφορές που καταθέτει ο κάθε διαμένων στην Κύπρο υπέρ της Άμυνας δεν προσφέρουν. Ο στρατός της Κύπρου πάσχει από τα σύνδρομα της κυπριακής κοινωνίας. Τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, την απειθαρχία και ανυπακοή στο νόμο και τους κανόνες για μικρά ζητήματα αλλά και σημαντικά. Έτσι κι αλλιώς, παρά τα αξιόλογα άτομα που κατά καιρούς πέρασαν από τις τάξεις της, και αποτέλεσαν εξαιρέσεις, η Ε.Φ. ήταν, μάλλον ανέκαθεν, εξαιρετικά αμφίβολης επιχειρησιακής ικανότητας σύνολο. Πλέον όμως αρχίζει ο τρόπος λειτουργίας (ή καλύτερα μή λειτουργίας) της να καθίσταται επικίνδυνος ακόμα και εν καιρώ ειρήνης. Η έλλειψη πειθαρχίας, όχι μόνο στους κληρωτούς αλλά ακόμα και μεταξύ των στελεχών, και η παντελής χαλάρωση σε ό,τι αφορά διαδικασίες και ελέγχους, πράγμα που καταμαρτυρούν τα πολλά περιστατικά που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας, είναι πράγματα που αρχίζουν να λειτουργούν και σε βάρος της κοινωνίας που τα ανέθρεψε και τα ανέκτηκε. Γιατί η ανυπακοή σε σήματα στάθμευσης μπορεί να μην έχει άλλη συνέπεια πέραν της διατάραξης της ομαλής διακίνησης μέσα στην πόλη, αλλά η ανυπακοή σε κανόνες ασφάλειας και διαδικασίες ελέγχου οπλισμού και οπλικών συστημάτων είναι θέμα χρόνου να δώσει πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Και για να το ευθυμήσω λίγο, το βίντεο από το Σίγμα (Α. Αζάς) για το θέμα.
Παραδοχή υπουργού για διαφθορά στην Ε.Φ | Sigma Live

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kala pws ksexasan na orkisoun stratiwtes?? Ksexasan na tous ksipnisoun to prwi kai den katebikan gia orkomwsia???

Ανήρ Πάφιος είπε...

Βασικά θα έκαναν ξεχωριστή τελετή για άτομα που δεν μπορούσαν να στέκονται για λόγους υγείας μέσα στον ήλιο, κάπου στεγασμένα. Αλλά λόγω υπερβολικής οργάνωσης τελικά δεν έκαναν τη 2η τελετή και τους έδιωξαν με άδεια...

Ανώνυμος είπε...

Xaxaxaxaxa

Trelo agori είπε...

"eutyxws autoi einai oligoi" leei o ypourgos. Pali ksanaktypa to syndromo tis "mikris meridas". As tirisoume ta prosximata min katigorithoume! Esxeksiksi!

Kapoios na pei toutou tou kiriou oti an den ferei pezonautes pou tin Ameriki na patsarkazoun ton kathena pou malakizetai, tzai afikei tous voskous na alonizoun, enna paei monos tou na prosexei ta ekriktika tzai ta RPG!

Till then, as pan na kanonisoume metathesi kanenou sigkeni, pou magkoumou perna tous!

Related Posts with Thumbnails