Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

Αλλαγή σελίδας...

"Τί άλλο θέλετε; Διόρισα αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό;" Νομίζω ότι ούτε στον ίδιο τον Μουμπάρακ δεν υφίσταται ο συγκεκριμένος προβληματισμός. Μετά από 6 μέρες ταραχών, 102 μέχρι τώρα νεκρούς και εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους με σύνθημα να πέσει το 30χρονο καθεστώς καταπίεσης, η κίνηση του Μουμπάρακ να βάλει στο παιχνίδι νέους παίκτες δεν πείθει κανέναν. Ιδιαίτερα όταν ο νέος αντιπρόεδρος που επιλέγεται είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (πόσο λιγότερο από "δεξί χέρι" του μπορεί να είναι) και όταν πρωθυπουργός ορκίζεται ο αρχηγός της αεροπορίας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από ορισμένους και ως κίνηση του Μουμπάρακ προς την ένδειξη και μιας διαδικασίας της διαδοχής του την οποία βέβαια θελει να ελέγχει ο ίδιος.

Από την άλλη όμως, τίθεται παντού και το επόμενο ερώτημα: Μετά τον Μουμπάρακ τί; Ποιό μπορεί να είναι το αύριο χωρίς το επί τριακονταετίας καθεστώς; Είναι εφικτό ο μηχανισμός Μουμπάρακ να εξαφανιστεί μέσα σε 2 νύκτες;

Η ισλαμική αδελφότητα είναι σε άνοδο, και είναι μάλλον η μόνη δύναμη στη Αίγυπτο που είναι σε άνοδο, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές. Ποιός θα είναι ο ρόλος της στην νέα πιθανή σελίδα της χώρας; Τελικά ποιός θα έχει το πάνω χέρι; Ένα αύριο με ισλαμιστική στροφή στην Αίγυπτο φαντάζει για πολλούς εφιάλτης, τη στιγμή που μια παρατεταμένη ανισορροπία στην "καρδιά" της Μέσης Ανατολής σίγουρα θα ανέτρεπε πολλές καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ επένδυε πολλά όλα αυτά τα χρόνια στην παρουσία της Αιγύπτου και στις ενέργειες της μεσολαβητικά στο θέμα του Παλαιστινιακού. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τον καταλύτη της Αιγύπτου στο θέμα του Ιράν. Παρόλο που στην Αίγυπτο η κατάσταση δεν ήταν απολύτως η ίδια, εντούτοις, η εξέγερση και η, προ ημερών, κατάρρευση του καθεστώς Μπεν Αλί στην Τυνησία δείχνει το παράδειγμα σε πολλά παρόμοιας φύσης καθεστώτα στη νότια και ανατολική Μεσόγειο, και οι εκτίμηση για το μέλλον είναι ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί για τους αναλυτές. Αυτό στο οποίο με σχετική βεβαιότητα καταλήγουν είναι ότι το αύριο δε θα είναι ίδιο με το χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails